Gemeente Bodegraven

Open dag in het bergbezinkbassin aan de Eiber/Lijster

Bergbezinkbassin in aanbouw

Op zaterdag 15 maart 2008 geeft wethouder Van Veelen om 10.30 uur het startsein voor de open dag in het bergbezinkbassin aan de Eiber/Lijster in Bodegraven. Op die dag organiseert de gemeente in samenwerking met de aannemer gebr. Schouls tussen 10.30 en 14.30 uur een bezichtiging met toelichting voor het publiek.

Bezoekers kunnen van dichtbij bekijken hoe, bij hevige regenval, in dit soort bassins het teveel aan afvalwater tijdelijk wordt opgevangen, het vuil in het afvalwater naar de bodem zakt en hoe dit later weer wordt teruggepompt in het riool.

Het 350 m3 grote bergbezinkbassin Eiber/Lijster, gelegen in de dam van de Boesemsingel op de kruising met de Lijster, is zo goed als gereed. Alleen de bestrating moet nog opnieuw worden aangelegd. Dit is in de loop van maart klaar. In het gedeelte Boesemsingel/Eiber wordt een tijdelijke bestrating gelegd om latere verzakkingen te voorkomen. Na ongeveer zes maanden wordt er definitief bestraat.

De werkzaamheden aan het bergbezinkbassin aan de Eiber/Lijster worden uitgevoerd door aannemer gebr. Schouls via een design en constructovereenkomst in bouwteamverband. Dit houdt in dat de gemeente het ontwerp maakt en de aannemer dit uitvoert in overleg met de gemeente.

Overstortreductie
Bodegraven heeft hoofdzakelijk een gemengd rioolstelsel. Dit betekent dat zowel het rioolwater als het regenwater in dezelfde rioolbuizen terecht komt en via een gemaal wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. Als het hard regent kunnen het rioolstelsel en het gemaal dit niet langer aan. Het met regenwater vermengde rioolwater stort dan over, waardoor dit vuile water in de sloten terecht komt. Uit milieuoverwegingen zijn alle gemeenten verplicht hier verandering in te brengen. De aanleg van randvoorzieningen zoals bergbezinkbassins kan de kans op een dergelijke verontreiniging van oppervlaktewater sterk verkleinen. Deze vervuiling blijft in een bergbezinkbassin achter door het gecombineerde effect van berging en bezinking. Door de aanleg van het bergbezinkbassin wordt ook de kans op vissterfte een stuk kleiner. De berging vermindert het overstortingsvolume, terwijl de vuilconcentratie in de resterende overstorting afneemt omdat verontreinigingen de gelegenheid krijgen naar de bodem van het bassin te zinken.

Werking
Bij hevige regenval stroomt het te veel aan rioolwater in het bergbezinkbassin. Deze grote ondergrondse betonnen bak 'buffert' deze overmaat aan rioolwater. Na de regen daalt het peil in het rioolstelsel, doordat dit weggepompt wordt naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Zodra het rioolstelsel het weer toelaat, wordt het rioolwater en het slib teruggepompt in de riolering en vervolgens afgevoerd naar de zuivering. Als het bassin bijna leeg is, zorgt een automatisch spoelsysteem ervoor dat bezonken slib wordt opgewoeld en het bassin wordt gereinigd. Bij extreem grote hoeveelheden neerslag is het mogelijk dat het bergbezinkbassin volloopt en overloopt. In dat geval stort het teveel aan rioolwater alsnog over op het oppervlaktewater. Ten gevolge van de bezinking in het bergbezinkbassin, is dit water dan een stuk schoner.