Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hazerswoude-Dorp, maandag 10 maart 2008

Onderzoek naar imago technieksector: laag aanzien en gebrek aan interesse Familiedag 'Van High Tea tot Hi-Tech' laat ouders en kinderen proeven aan techniek

De technieksector is de afgelopen jaren in hoog tempo geautomatiseerd en heeft meer dan ooit behoefte aan goed opgeleide vaktechnici van alle niveaus. Er is echter een nijpend tekort aan technisch personeel; 70.000 medewerkers in 20101. Het aanzien van bedrijven en beroepen binnen de technische sector scoort bij moeders niet bijzonder hoog als het gaat om technische beroepen, zo blijkt uit onderzoek2. Verder blijkt dat schoolgaande kinderen wel interesse hebben in techniek, maar niet in technische beroepen. Om moeders en hun kinderen op leuke wijze een realistische kijk te geven op de vele beroepsmogelijkheden in de technische sector, vindt op zaterdag 15 maart voor het eerst de familiedag 'Van High Tea tot Hi-Tech' plaats op de Techni-Show in de jaarbeurs in Utrecht. Deze dag wordt mogelijk gemaakt door de deelnemende techniekbedrijven. De Techni-Show is de tweejaarlijkse vakbeurs van en voor de maakindustie in Nederland.

Gevraagd of de moeders enige affiniteit hebben met techniek, zegt 72% dat dit niet het geval is, zo blijkt verder uit het onderzoek. Technische beroepen brengen 'vuile handen' en 'zwaar werk' met zich mee, volgens een deel van de moeders. Opvallend is verder dat de beroepen die moeders spontaan noemen vooral de lagere technische beroepen zijn, zoals monteur, elektricien en installateur. Met uitzondering van het beroep architect, noemen moeders vrijwel geen enkel technisch beroep waarvoor een hoge opleiding nodig is. Uit de vraag waarom moeders geen technisch beroep voor hun kind overwegen, blijkt dat het gebrek aan interesse bij het kind zelf een belangrijke reden is. Moeders zijn veelal sterk betrokken bij de keuze van de vervolgstudie van de kinderen. In het onderzoek geven zij te kennen dat als het gaat om besluitvorming over studie- of beroepskeuze, kinderen zelf mogen beslissen. De moeder vervult vooral de rol van aangever: zij snijdt het onderwerp aan, wijst op mogelijkheden en houdt de discussie gaande. De persoonlijke interesse van het kind is daarbij een belangrijk gegeven.

Marja Van Bijsterveldt, staatssecretaris ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat dit aan het hart: "uit dit onderzoek blijkt dat kinderen techniek wel leuk vinden, maar niet kiezen niet voor technische beroepen. Dat is zonde! Het is daarom goed dat kinderen en hun ouders op de familiedag 'Van High Tea tot Hi-Tech' kunnen zien dat werken in de techniek leuk is en ontzettend veel mogelijkheden biedt."

"Techniek is belangrijk voor de toekomst van Nederland, daar is iedereen het wel over eens. Wij gaan ervoor om de daarvoor benodigde technici minstens een even belangrijke factor te laten zijn", aldus Anne Marie Hey, directeur van Bureau TOP, organisator van de familiedag.

Hoe kun je met een fiets een Lego trein laten rijden? 'Van High Tea tot Hi-Tech' is een unieke rondleiding op de tweejaarlijkse Techni-Show. Onder het mom 'Kijk, luister en ervaar' leren kinderen en hun ouders met een andere blik naar techniek kijken, kunnen ze zich laten coachen, informeren en in gesprek gaan met de mensen achter de techniek. Welke bedrijven zijn er zoal en wie werken daar? Technische toepassingen zijn een middel in deze ontdekkingstocht. Hoe kun je met een fiets een Lego trein laten rijden? Hoe vormt een robot metaal om tot een brievenbakje? Met één druk op de knop kunnen kinderen op 15 maart de meest interessante producten uit machines laten rollen om zelf mee naar huis te nemen. Van een metalen roos tot een pennenhouder. Daarnaast staan onder andere een spectaculaire demonstratie glasblazen en het testen van onverwachts technisch talent met de zogenaamde TalentScan op het programma.

__________________


1Bronnen: Metaalunie, Dijk12(2007) Arbeidsmonitor Metaalbewerking 2006 en Dijk 12(2007) Werken in de Metalelektro, Dynamiek op de arbeidsmarkt.
2Dit kwalitatieve onderzoek is door middel van telefonische interviews uitgevoerd door onderzoeksbureau Service Check in opdracht van Bureau TOP onder 100 moeders met schoolgaande kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 14 jaar. Doel van het onderzoek is achterhalen wat de is van moeders in de keuze van hun kind voor een leerrichting en beroepskeuze.

Kijk voor meer informatie over de familiedag 'Van High Tea tot Hi-Tech' op www.mijnkindmoetkiezen.nl

Voor meer cijfers over de in- en uitstroom van personeel in de technieksector, klik hier

Over de Techni-Show
Techni-Show is de grootste en belangrijkste vakbeurs van de Benelux op het gebied van industriële productietechnieken, verwerking en bewerking van metalen, toebehoren en hulpmiddelen. De laatste editie was goed voor ruim 54.000 bezoekers. In 2008 wordt Techni-Show voor de 25e keer gehouden. Voor meer informatie kijk op www.technishow.nl

Over Bureau Top
Jongerenmarketingorganisatie Bureau TOP richt zich op instroombevordering van jeugd en jongeren in technische opleidingen en - bedrijven. Hiertoe organiseert en faciliteert Bureau TOP tal van activiteiten en campagnes voor diverse doelgroepen. Bureau TOP is een samenwerkingsverband van Stichting A+O (Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalektro) en Stichting OOM (Stichting Opleiding en Ontwikkeling Metaalbewerking). Binnen deze opleidingsfondsen zijn de werkgevers- en werknemersorganisaties in de metaal en elektrotechnische industrie en metaalbewerking vertegenwoordigd. De sociale partners zijn de werkgeversorganisaties Vereniging FME-CWM en Koninklijke Metaalunie en de werknemersorganisaties FNV Bondgenoten, CNV BedrijvenBond, VHP Metalektro en De Unie. Meer informatie www.bureautop.nl


- EINDE BERICHT -