Leger des Heils

Nieuwe voetbalcompetitie biedt daklozen zelfvertrouwen, regelmaat en fitheid


03/11/2008
Dutch Homeless Cup moet helpen bij re-integratie; resultaten in buitenland overweldigend; aftrap aanstaande zaterdag in Den Bosch door oud-international John de Wolf

Op 15 maart gaat de Dutch Homeless Cup van start, een landelijke voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen. Deze bijzondere competitie moet dak- en thuislozen een flinke steun in de rug geven bij hun terugkeer in de maatschappij. De eerste competitieronde vindt zaterdag
15 maart plaats in hartje Den Bosch, waar oud-international John de Wolf en voormalig scheidsrechter Frans Derks de competitie zullen `aftrappen'.

De Dutch Homeless Cup (DHC) wordt georganiseerd door de Stichting Meer dan Voetbal. Deze stichting, opgericht door de KNVB, de Eredivisie en Eerste Divisie, zet de kracht van voetbal in voor een betere samenleving. "Voetbal is een uitgelezen middel voor sociale integratie van dak- en thuislozen", zegt Edu Jansing, directeur van de stichting. "Veel dak- en thuislozen zijn niet meer gewend in een team te functioneren, voldoening te krijgen door het maken van een doelpunt, positieve aandacht te krijgen en gestimuleerd te worden door een sportief en maatschappelijk doel. Deze competitie verhoogt hun kansen terug te keren in de samenleving."

Maatschappelijke resultaten overweldigend
Het is voor het eerst dat de competitie op deze schaal in Nederland wordt georganiseerd. De DHC komt voort uit The Homeless World Cup, een internationaal evenement voor daklozen dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden. Vorig jaar bood Kopenhagen een week onderdak aan teams uit liefst 48 landen uit de hele wereld, een jaar eerder was dat Kaapstad. Naast de prestaties op het veld blijken de maatschappelijke resultaten van het evenement overweldigend te zijn. Van alle deelnemers aan het WK in Zuid-Afrika gaf 73% aan een "significante levensverandering" te hebben ondergaan. Bijna de helft van de voetballers die meededen in Kaapstad wist sindsdien zijn woonsituatie te verbeteren en ruim eenderde vond een reguliere baan.

Deze positieve resultaten zijn voor de Stichting Meer dan Voetbal aanleiding geweest om in Nederland een duurzame, professioneel georganiseerde straatvoetbalcompetitie voor dak- en thuislozen op te zetten. In ons land leven zo'n 30.000 mensen op straat. De oorzaken voor hun slechte situatie zijn divers: scheidingen, schulden, verslaving, etc. "Met name het gebrek aan eigenwaarde, het slechte imago en ongestructureerd leven vormen knelpunten voor dak- en thuislozen", aldus Jansing. "Op die knelpunten richten wij ons met de competitie."


15 teams, zes speelsteden, ruim 200 deelnemers Het Leger des Heils, één van de partners in het project, heeft de afgelopen maanden in 15 steden teams op de been gebracht. De teams - met in totaal meer dan 200 deelnemers - spelen dit jaar zes competitierondes in de centra van grote steden: Den Bosch (15 maart), Den Haag (19 april), Zwolle (17 mei), Utrecht (5 juli), Rotterdam (2 augustus) en Amsterdam (6 september), waar de finale op de Dam wordt gespeeld. Het winnende team mag bovendien deelnemen aan het WK, dat in december van dit jaar in Melbourne wordt gespeeld.

Deelname aan de Dutch Homeless Cup en de intensieve begeleiding moeten de deelnemende dak- en thuislozen het perspectief geven dat ze werkelijk uit hun uitzichtloze situatie kunnen komen. Alle deelnemers worden namelijk voorafgaand, tijdens en na de competitie intensief begeleid. Daar staat tegenover dat iedere voetballer verplicht is zich volledig in te zetten. Hij moet twee keer per week mee trainen, meespelen in elke competitieronde en participeren in een re-integratietraject. Het uiteindelijke doel van dit traject is het vinden van een eigen huis en een vaste baan.

De Dutch Homeless Cup wordt ondersteund door het Leger des Heils, de KNVB, Nike, NederlandVacature, De Straatkranten, het Ministerie van VWS en het Oranje Fonds. Daarnaast steunen verschillende (oud)-profvoetballers en trainers de dak- en thuislozen de competitie, onder andere Jean-Paul de Jong en Jaap Stam. Meer informatie is te vinden op www.dutchhomelesscup.nl.


* Dutch Homeless Cup

* Meer dan voetbal