Ingezonden persbericht


15 maart: Landelijke Opschoondag in Schoonhoven

Landelijke dag afsluiting van de Week van Nederland Schoon

Deze week, van 10 t/m 15 maart, organiseren de partners van het Impulsprogramma Zwerfafval voor de 7e keer de Week van Nederland Schoon, een landelijke actieweek die in het teken van zwerfafval staat. De week wordt ook dit jaar weer afgesloten met de Landelijke Opschoondag. Waar vorig jaar 185 gemeenten de handen uit de mouwen staken, hebben zich dit jaar ruim 260 gemeenten aangemeld. Hier gaan op en rond 15 maart vrijwilligers met bezems en prikstokken aan de slag om hun woon-, sport- of werkomgeving schoon te houden De organisatie is zelf op deze afsluitende dag traditiegetrouw aanwezig in Schoonhoven.

Vanaf 14.00uur vormt het podium op de Dam in het centrum van Schoonhoven het decor van een indrukwekkend programma. Burgemeester de Cloe zal vertellen wat de gemeente Schoonhoven doet en blijft doen om zwerfafval in de gemeente te minderen. In de verschillende buurten van Schoonhoven gaan vrijwilligers 's ochtends met elkaar aan de slag om hun straten op te ruimen. Van elke buurt zal op het podium een 'schoonste straat' winnaar bekend worden gemaakt. De prijs, een bon voor een feestelijke barbecue met de hele straat, zal worden overhandigd door burgemeester de Cloe en Uli Schnier, directievoorzitter van stichting Nederland Schoon. Bas de Bij, de mascotte van afvalverwerkingsbedrijf Cyclus, is net als vorig jaar weer van de partij. De Tjerk Ridderband heeft speciaal voor de Week van Nederland Schoon een lied geschreven dat zal worden meegezongen door scholieren van verschillende scholen uit de gemeente die tijdens hun muzieklessen hebben geoefend.

Veel gemeenten organiseren in deze periode zelf al een opschoon- of opzomeractie. De partners van het Impulsprogramma Zwerfafval denken dat de Landelijke Opschoondag goed aan zal sluiten bij lokale activiteiten. Alle gemeenten en verschillende bedrijven en verenigingen in Nederland zijn opgeroepen hun lokale opschoondag op of rond 15 maart te organiseren. Het resultaat is dat in ruim 260 gemeenten op of rond deze dag activiteiten zullen plaatsvinden. Op deze manier kunnen we de krachten bundelen en wordt het bereik nog groter. Er wordt een signaal mee afgegeven dat we gezamenlijk de schouders zetten onder een schone leefomgeving. Dit draagt bij aan een algeheel positiever gevoel over de openbare ruimte. Daarnaast voelen mensen zich ook onveilig in een vervuilde omgeving.

Het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009
Binnen 3 jaar moet onze leefomgeving zichtbaar en meetbaar schoner zijn. Met dat doel hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het bedrijfsleven verenigd in VNO-NCW en het ministerie van VROM het Impulsprogramma Zwerfafval opgesteld. Het is een integraal programma waarin bedrijfsleven en overheid samen de strijd aangaan tegen een van de grootste ergernissen van vandaag de dag: zwerfafval. Zwerfafval aanpakken kan alleen als iedereen de schouders eronder zet. Voor nadere informatie over de Week van Nederland Schoon en de Landelijke Opschoondag kunt u contact opnemen met Stichting Nederland Schoon, die de uitvoer van dit onderdeel namens de gezamenlijke partijen coördineert. Telefoon 070-3042080 of kijk op www.samenwerkenaaneenschonernederland.nl