Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Meldingen ConsuWijzer 2007 leiden tot acties toezichthouders

ConsuWijzer / 14-03-2008

In 2007 maakten consumenten veelvuldig gebruik van het informatieloket ConsuWijzer. Dit blijkt uit cijfers die het informatieloket, in aanloop naar Wereld Consumentendag op 15 maart a.s., bekendmaakt. Het informatieloket van de overheid telde in haar eerste kalenderjaar al ruim een half miljoen contactmomenten met de Nederlandse consument. Het is goed dat we er zijn. Niet alleen hebben we in ons eerste kalenderjaar al honderdduizenden consumenten van praktisch advies voorzien over hun rechten, de meldingen die we ontvingen hebben tevens tot acties geleid bij de drie toezichthouders achter ConsuWijzer: de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) en de Consumentenautoriteit, aldus Pauline Bijlenga, hoofd ConsuWijzer.

Meldingen
Consumenten zochten contact met ConsuWijzer via de website (446.000), telefoon (82.840), mail (19.920) en per brief (1.540). De top 5 van meldingen van ConsuWijzer was in 2007:

1. Garantie en conformiteit (het recht hebben op een goed product) met name uit de sectoren elektronica, witgoed en woonwinkels.
2. Het ongevraagd omgezet worden naar een andere telefoonbedrijf (slamming).

3. Klachten over internetproviders, waaronder overstapproblemen.
4. Klantenwerving door energieleveranciers.
5. Meldingen over onduidelijke energierekeningen.

Signaalfunctie
ConsuWijzer helpt consumenten aan onafhankelijke en betrouwbare informatie over zijn rechten. Zo weet de consument waar hij terecht kan met zijn vraag of klacht en staat hij sterker bij het oplossen van zijn probleem. Daarnaast vormen de meldingen van consumenten bij ConsuWijzer voor de toezichthouders een belangrijke bron van signalen. Individuele meldingen kunnen, nu ze gezamenlijk worden ingenomen, structurele problemen in de markt aan het licht brengen. Zo hebben de drie toezichthouders diverse acties ondernomen naar aanleiding van meldingen van consumenten bij ConsuWijzer in 2007, variërend van waarschuwingen tot boetes. Een aantal voorbeelden:

Uit meldingen die ConsuWijzer ontving over garantie en conformiteit, bleek dat zowel ondernemers als consumenten niet goed op de hoogte zijn van de wettelijke regels omtrent garantie. In 2007 heeft de Consumentenautoriteit daarom via ConsuWijzer ingezet op gerichte voorlichting aan consumenten en ondernemers. Gezien de hoeveelheid meldingen over dit onderwerp blijft de Consumentenautoriteit streng toezicht houden op ondernemers die de regelgeving op dit gebied niet nakomen.

Veel consumenten meldden in 2007 dat zij na een telefonisch verkoopgesprek waren overgezet naar een ander telefoonbedrijf zonder dat zij daar naar hun mening toestemming voor hadden gegeven. De Consumentenautoriteit is naar aanleiding van deze meldingen onderzoeken gestart naar verschillende telefoonbedrijven. De onderzoeken zullen in 2008 worden afgerond.

Naar aanleiding van signalen via ConsuWijzer is de Consumentenautoriteit een onderzoek gestart naar een postorderbedrijf. De meldingen van consumenten gingen met name over het ongevraagd ontvangen van producten met een verzoek om betaling. De Consumentenautoriteit heeft het postorderbedrijf daarom een boete van 88.000 euro opgelegd. (Het bedrijf heeft bezwaar gemaakt tegen dit besluit).

Naar aanleiding van meldingen over onterechte switches naar energiebedrijven, is de NMa een onderzoek gestart naar de manier waarop deze bedrijven hun klanten werven. De resultaten zullen in 2008 bekend worden gemaakt.

Naar aanleiding van meldingen bij ConsuWijzer over onduidelijke energierekeningen heeft de NMa regels opgesteld. Energiebedrijven moeten voortaan vooraf duidelijk hun prijzen vermelden (all-in tarieven). Daarnaast heeft de NMa de energiebedrijven opgeroepen om rekeningen eenvoudiger en makkelijker controleerbaar te maken. Ook voert de NMa steekproefsgewijs controles uit op de juistheid van energierekeningen.

ConsuWijzer ontving veel meldingen over de lange termijn tussen opzeggen van een energiecontract en het factureren van de opzegvergoeding door het energiebedrijf. De NMa heeft daarom nieuwe regels opgesteld waarin een kortere termijn van maximaal twee maanden is afgesproken.

Uit meldingen over internetbellen bleek dat voIP-aanbieders niet waren aangesloten bij de Geschillencommissie voor Telecommunicatie. Doordat OPTA de voIP-aanbieders over dit probleem heeft aangeschreven, hebben deze zich inmiddels vrijwillig bij de geschillencommissie aangesloten.

Ontvangen signalen op het meldpunt ringtones (ongewenste sms-abonnementen) hebben er toe geleid dat, mobiele aanbieders en de aanbieders van sms-(abonnements)diensten, onder regie van OPTA de gedragscode uit 2003 hebben aangescherpt. Tegelijkertijd is de Consumentenautoriteit onderzoeken gestart naar twee aanbieders van sms-diensten en heeft zes uitingen voorgelegd aan de Reclame Code Commissie die geoordeeld heeft dat deze misleidend zijn. (Sms-aanbieders kunnen nog in beroep gaan tegen uitspraak RCC.)

Onderzoek kwaliteit dienstverlening ConsuWijzer Als nieuw informatieloket liet ConsuWijzer eind 2007 een onafhankelijk onderzoek doen naar de tevredenheid van de Nederlandse consument over haar dienstverlening via de kanalen telefoon, email, brief en website. Het gemiddelde rapportcijfer dat de consument ConsuWijzer geeft is een 7,1. Met name de telefonische afhandeling scoort met een 7,9 hoog. Ook de toegankelijkheid van de website wordt met een 7.2 goed beoordeeld. In 2008 zal ConsuWijzer haar dienstverlening verder optimaliseren, onder andere door de bruikbaarheid van schriftelijke adviezen te verbeteren en de informatie op haar website uit te breiden.

EU-Award
De ConsuWijzer TV- en radiocampagne die in april 2007 is uitgezonden, werd in maart genomineerd voor de European Award for the best consumer campaign of the year. Voor meer informatie kijk op http://ec.europa.eu/consumers/ecd/day_activities_en.htm.