Ziekenhuisgroep Twente


---

Zaterdag 15 maart Open Dag ziekenhuizen Hengelo en Almelo (14-03-2008)

Uniek: nieuwe hightech operatiekamers Twenteborg open

Almelo/Hengelo, zaterdag 15 maart 2008 wordt landelijk in de zorg weer een open dag georganiseerd. Natuurlijk doet de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) op beide locaties mee aan deze open dag: Twenteborg Ziekenhuis in Almelo, Streekziekenhuis Midden-Twente (SMT) in Hengelo. Van 11.00 tot 16.00 uur staan de deuren open voor mensen die geïnteresseerd zijn in de zorg. Als thema is gekozen voor Gastvrijheid in de ZGT.

Welkom op de OK in Twenteborg

Dit jaar gaan in Almelo de verbouwde en nieuwe OKâs open voor publiek. Inwoners uit de regio kunnen het OK-complex van Twenteborg in Almelo bezoeken. Dat is uniek! We willen graag laten zien dat we beschikken over de meest moderne operatiekamers in Nederland. Zo zijn er twee operatiekamers bijgekomen voor kijkoperaties, is alle (medische) apparatuur vervangen en is de ICT en luchtbehandeling spectaculair goed geregeld. Wie ooit op de oude OK is geweest, herkent het complex niet terug. Het SMT in Hengelo maakt momenteel exact hetzelfde proces door. De bouwwerkzaamheden zijn in volle gang. Het OK-complex in Hengelo is naar verwachting eind 2008 gereed.

En veel meer
Verder kunnen bezoekers in Almelo en Hengelo een kijkje nemen in de ambulance. Sanquin Bloedbank is aanwezig. Er is een internetcafé, stands van het klinisch laboratorium, klinische farmacie, ZGT Cleancare, Info & Servicepunt en orgaan- en weefseldonatie. Natuurlijk is er op beide locaties informatie over de ZGT als werkgever en onze uitgebreide opleidingsmogelijkheden.
Naast de operatiekamers verdienen in Almelo speciale aandacht de osteoporose/chirurgiepoli, KNO (snurkpoli), de Röntgenbus, de presentatie van het toekomstige MCC, de spoedeisende hulp en de sluderkamer. Het SMT blijft niet achter met slaaponderzoek, reanimeren (samen met de Hartstichting), ondervoeding, laparoscopie (kijkoperatie), orthopedie (wervelkolom-chirurgie), ADHD, neonatologie, Het Ooglasercentrum en niet te vergeten de PET/CT-scanner. Te veel om op te noemen.

Wervelkolom-chirurgie in Hengelo
De operatieve mogelijkheden aan de wervelkolom zijn snel groeiend. Het publiek krijgt tijdens de open dag een indruk van de laatste innovaties. Modellen van de wervelkolom met implantaten worden getoond, maar ook illustratieve filmbeelden. Er is een orthopedisch chirurg en operatieteam aanwezig om vragen te beantwoorden.

Virtuele speurtocht
Bezoekers kunnen op beide locaties meedoen aan een virtuele puzzeltocht. Dit is helemaal nieuw. Bij binnenkomst ontvangt men een kaartje voor de speurtocht en een routebeschrijving. Op de voorkant van het kaartje staat de uitleg, en op de achterzijde een code. Op vijf verschillende plekken in het ziekenhuis staan een computer, scherm en webcam. Op vertoon van het kaartje met code verschijnt op het scherm een 3d object. Deze objecten zijn onderdeel van een puzzel. Bij vertrek kunnen bezoekers het kaartje, voorzien van de oplossing, bij de uitgang inleveren. Er zijn enkele leuke prijzen te winnen. Verder is er animatie en kunnen kinderen worden geschminkt. Op iedere locatie is duidelijk aangegeven welke route de bezoekers kunnen afleggen. We zijn enigszins beperkt in de route vanwege alle bouwactiviteiten.

---

Inloopochtend BorstkankerVereniging Nederland (14-03-2008)

Inloopochtend voor borstkankerpatiënten in Twenteborg Ziekenhuis Almelo

De afdeling Twente/Winterswijk e.o. van de BorstkankerVereniging Nederland organiseert op dinsdag 18 maart een inloopochtend voor (ex-)borstkankerpatiënten.

De bijeenkomst is bedoeld voor vrouwen en mannen, bij wie ooit borstkanker is geconstateerd.

Er zijn enkele ervaringsdeskundigen aanwezig om met u van gedachten te wisselen en om uw eventuele vragen te beantwoorden.
* dinsdag 18 maart 2008

* Dinkelkamer; Twenteborg Ziekenhuis, Zilvermeeuw 1 te Almelo
* van 10.00 â 11.30 uur

nadere informatie: telefoon (0546) 82 67 11 (Adrie Nijenhuis)
---

Persverklaring - Rookontwikkeling zuidvleugel Twenteborg Ziekenhuis (10-03-2008)

Almelo, 10 maart 2008 (21.40 uur)

Om 18.36 uur maandagavond 10 maart was er sprake van rookontwikkeling op een verpleegafdeling in de zuidvleugel van het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo.

De oorzaak is een kapotte V-snaar van de luchtbehandelinginstallatie in de zuidvleugel. Via deze installatie kwam vervolgens rook op de verpleegafdeling op de derde etage. Uit voorzorg zijn drie verpleegafdelingen ontruimd.

De rook heeft geen gevolgen gehad voor de ca. 50 aanwezige patiënten. De patiënten zijn opgevangen in de Twentezaal van het ziekenhuis.

Monteurs van de technische dienst van het Twenteborg Ziekenhuis zijn sinds 20.00 uur bezig met de vervanging van de V-snaar in de luchtbehandelinginstallatie. De installatie is inmiddels gerepareerd en de patienten worden nog vanavond teruggebracht naar de desbetreffende afdelingen.

---

Doorbraak in de preventie tegen baarmoederhalskanker (09-01-2008)

Informatieavond over de HPV-vaccinatie

Onlangs is een nieuw vaccin beschikbaar gekomen, dat bij kinderen van 9 t/m 15 jaar en bij jonge vrouwen van 16 t/m 25 jaar baarmoederhalskanker kan voorkomen.

De maatschappen gynaecologie van de Ziekenhuisgroep Twente in Almelo en Hengelo, organiseren een informatieavond over de mogelijkheden om dit vaccin toe te passen.

Datum: dinsdag 15 januari 2008
Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Twenteborg Ziekenhuis, Zilvermeeuw 1, Almelo Twentezaal Spreker: dr. E.M.J. Schutter en mw. K.S. Dekker, gynaecologen

Wanneer u deze informatieavond wilt bijwonen, verzoeken wij u zich van te voren aan te melden. Dit kan op de volgende manieren:
* Via het emailadres: InfoService@zgt.nl

* Of via telefoonnummer (0546) 69 3003 (op werkdagen)

Aanmelding kan tot maandag 14 januari a.s. Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.

Kijk ook op:

* www.sbbw.nl of

* www.beschermjedochter.nl of

* www.beschermjelijf.nl


---