Gemeente Doetinchem

Welkomstfeest Gepardonneerden

De gemeente Doetinchem organiseert samen met de Stichting Noodopvang een serie welkomstfeesten voor vluchtelingen die zijn toegelaten dankzij de Pardonregeling. In Doetinchem zijn dat bijna zestig vluchtelingen. Het eerste feest wordt zaterdag 15 maart gehouden voor een groep ex-pardonners vanuit Oost-Europa.

Het Generaal Pardon is na jaren van discussie in de zomer van 2007 afgekondigd. Vluchtelingen die al meer dan zes jaar in Nederland verbleven maar nog steeds geen duidelijkheid hadden over hun status, kwamen in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Slechts in een aantal gevallen komt zon vluchteling niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld veroordeeld zijn voor relatief ernstige misdrijven, of een langere periode buiten Nederland woonachtig waren.

Onaanvaardbaar
De belangrijkste reden voor de Pardonregeling was om een einde te maken aan een onaanvaardbaar lange periode van onzekerheid voor deze vluchtelingen. Door de lange procedures en het al die tijd ontbreken van een status, waren deze vluchtelingen niet in staat op een normale manier aan de samenleving deel te nemen. Zij kwamen ook niet in aanmerking voor het volgen van cursussen Nederlands. Ook werk en scholing waren voor hen onbereikbaar.

Nieuwe mogelijkheden
Met het verkijgen van een verblijfsvergunning ontstaan nu weer nieuwe mogelijkheden. In feite zijn de vluchtelingen door de nieuwe verblijfsvergunning nu pas echt welkom in die samenleving. De verblijfsvergunning stelt hen immers in staat werk te zoeken, een opleiding te volgen en zo te integreren in de Nederlandse samenleving.

Welkomstfeest
De gemeente Doetinchem vindt het belangrijk dat welkom ook nadrukkelijk uit te spreken. Dit doet de gemeente door samen met de Stichting Noodopvang, die veel van deze asielzoekers heeft bijgestaan en begeleid, een welkomstfeest te organiseren. Er is voor gekozen om een aantal feestjes te organiseren, waarbij telkens een groep ex-Pardonners centraal staat, die uit geografische of taalkundig verwante gebieden komen, zodat ze gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. De voormalige vluchtelingen mogen daarbij zelf een aantal andere gasten uitnodigen, zoals bijvoorbeeld de mensen die hen in die jaren hebben bijgestaan.