Ingezonden persbericht


Stedelijk Museum Zutphen

PERSBERICHT
3 maart 2008

Voltaire als vrolijk antwoord op de vergrijzing
Lezing door Paul Steenhuis

Op zaterdag 15 maart vindt er in de Refter van het Stedelijk Museum een lezing plaats in het kader van de Nationale Boekenweek (12-22 maart 2008). Het thema van dit jaar is: "Van oude mensen." In zijn lezing zet Paul Steenhuis het sombere denken over ouder worden af tegen de vitale levenshouding van de achttiende-eeuwse Franse filosoof Voltaire, die tussen zijn 60ste en 83ste zijn productiefste, vrolijkste en briljantste jaren beleefde. Steenhuis zoekt antwoord op de vraag in hoeverre de levenshouding van de achttiende-eeuwse supersenior als voorbeeld kan dienen voor de oudere van vandaag, die na zijn zestigste volgens sommigen aan zijn 'tweede adolescentie' begint.

Voltaire
Voltaire, pseudoniem van François-Marie Arouet (Parijs, 21 november 1694 - Parijs, 30 mei 1778) was een invloedrijk Frans schrijver en filosoof in de tijd van de Verlichting. Hij was voorvechter op vele gebieden. Vitale Voltaire werd na zijn vijftigste hartstochtelijk minnaar van zijn nicht Madame Denis, schreef de satire 'Candide of het optimisme' op zijn vijfenzestigste, op zijn achtenzestigste werd hij de eerste grootscheepse actievoerder voor de mensenrechten, stichtte een succesvol internationaal bedrijf rond zijn zeventigste en schreef op zijn vierenzeventigste het 'Draagbaar filosofisch woordenboek'. Op zijn drieentachtigste triomfeerde hij met een nieuw toneelstuk in Parijs. Kort daarop stierf hij. Kortom, Voltaire was een bewogen mens. Ook na zijn vijfenzestigste. Maar hoe zit het met personen die een een bestaan met minder zelfbeschikking leiden dan Voltaire en instorten na het beeindigen van hun werkzame leven? Heeft Voltaire daar een remedie tegen?

Paul Steenhuis
Paul Steenhuis (1958) is redacteur van de bijlage Leven &cetera van NRC Handelsblad. Eerder publiceerde hij over Jan Wolkers als beeldend kunstenaar en een cultuurhistorisch boek over de jeugdboekenreeks De Kameleon.

Voltaire als vrolijk antwoord op de vergrijzing
Lezing door Paul Steenhuis

Zaterdag 15 maart 2008 om 14.00 uur, Toegang gratis Refter van Stedelijk Museum Zutphen, Rozengracht 3 te Zutphen

Voor meer informatie en/of digitaal beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Frederieke Jeletich, projectmedewerker pr, (06-21632067, post@cultuurproject.nl)


---- --