Gemeente Delft

P E R S B E R I C H T

Dolf Breetvelt, modernist in Indië en Nederland

Van 15 maart tot en met 31 augustus toont Museum Nusantara werk van beeldend kunstenaar Dolf Breetvelt (1892-1975). Breetvelt bouwde voor de oorlog in Indië een grote naam op als kunstschilder. Hij wist inlandse motieven op een moderne, geheel eigen wijze weer te geven. Met zijn surrealistische werk sloot Breetvelt, evenals Pieter Ouborg, bij de avant garde in Europa aan.

Herwaardering
Reizen door Azië en Afrika wakkerden zijn belangstelling aan voor primitieve kunst, en brachten hem tot abstractie. Terug in Nederland ging Breetvelt na de oorlog abstract werken. Op tentoonstellingen in het Stedelijk Museum Amsterdam hingen zijn schilderijen broederlijk naast die van Karel Appel, maar door het publicitaire geweld van de CoBrA-beweging zijn Vrij Beeldende kunstenaars zoals Breetvelt enigszins in de vergetelheid geraakt. Deze tentoonstelling en de bijbehorende catalogus maken duidelijk hoe onterecht dat is. Zijn kleurrijke schilderingen en gedurfde beelden in tropisch hout hebben niets aan kracht ingeboet.

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus, geschreven door Rob Delvigne en uitgegeven door Kit Publishers in Amsterdam. Deze catalogus draagt dezelfde titel als de tentoonstelling: Dolf Breetvelt, modernist in Indië en Nederland en is onder andere te verkrijgen in de winkel van Museum Nusantara. Verkoopprijs ¬ 24,95