Gemeente Delft

P E R S B E R I C H T

Sporen van oorlog. Overlevenden van de Birma- en de Pakanbaruspoorweg

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lieten de Japanners zowel in het grensgebied van Thailand en Birma als op Sumatra een spoorlijn aanleggen door krijgsgevangenen en geronselde Aziatische burgers, de zogenaamde romusha's. De leef- en werkomstandigheden van deze dwangarbeiders waren erbarmelijk en vele duizenden mensen kwamen om het leven, onder wie veel Nederlanders.

Meer dan een halve eeuw later ging fotograaf Jan Banning op zoek naar overlevenden van de Birma- en Pakanbaruspoorweg. Zijn project Sporen van oorlog is het resultaat, waarvan de tentoonstelling in Museum Nusantara te zien is van 15 maart tot en met 31 augustus 2008.

Sporen van oorlog
Sporen van oorlog bestaat uit portretten in foto s en tekst van vierentwintig mannen, die als dwangarbeider aan één van deze spoorbanen hebben gewerkt: vijftien voormalige krijgsgevangenen - blanken en Indo s - in Nederland, en één in Jakarta, plus acht Indonesische ex-romusha s, wonend op Sumatra en Java.

In de gesprekken en de aansluitende fotosessies voerde Banning de mannen terug naar hun leven in die oorlogsdagen. Ze zijn gefotografeerd zoals ze destijds werkten: met ontbloot bovenlijf. De meesten hadden na enige tijd in de werkkampen immers niet meer kleding over dan een tjawat , een lendendoek. Het resultaat is indrukwekkend.