Ingezonden persbericht


Tentoonstelling en activiteiten in het SieboldHuis Zaterdag 15 maart 2008 t/m zondag 6 april 2008

TENTOONSTELLINGEN

EXHIBITIONS

NOG DRIE WEKEN:

Dejima en de hofreis

7 maart t/m 6 april 2008

Werk van Willem Snitker, teksten van David Mitchell, poëzie van Willem van Toorn.

Dejima is de naam van een eilandje in de baai van Nagasaki, Japan. Gedurende ruim twee eeuwen was dit eilandje de afgesloten nederzetting waar de Nederlanders in Japan woonden. Het was hen verboden om het eilandje te verlaten. Slechts eenmaal per jaar, en later één maal per vier jaar, dienden ze verplicht de 1400 kilometer van Nagasaki naar het hof van de shōgun in Edo (het latere Tokyo) af te leggen per draagstoel.

De beslotenheid van Dejima en de ontsnapping door middel van de hofreis leverden voor drie kunstenaars de thema's op voor deze tentoonstelling. Het thema 'Dejima' wordt verbeeld in achttien etsen van de schilder-graficus Willem Snitker, deze dienden als inspiratie voor vriend en auteur David Mitchell. Hij schreef er op haiku geïnspireerde teksten bij. Mitchell is wereldwijd bekend als auteur van een aantal romans waarin Japan centraal staat (De geestverwantschap, Droom nummer 9) en zal in 2009 een nieuw boek publiceren, 'Dejima'.

Willem Snitker nodigde tevens de gelauwerde dichter Willem van Toorn uit om samen met hem een reeks werken rond de hofreis te maken. Van Toorn schreef in 2007 een cyclus gedichten over de uitputtende maar ook fascinerende hofreis, die tegelijkertijd symbool kan staan voor elke reis.

De teksten, gedichten en prenten vormen samen in het SieboldHuis de tentoonstelling 'Dejima en de Hofreis'. Bovendien zijn zij als unieke genummerde en gesigneerde exemplaren in twee handgemaakte boekobjecten vervat. De achttien teksten van David Mitchell zijn in een aparte uitgave in het boek in elf talen vertaald.

De expositie is een luisterrijke bijdrage aan de viering van 400 jaar handels- en 150 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Japan.

De kunstenaars steunen Amnesty International met de opbrengst van deze tentoonstelling.

ACTIVITEITEN

Bunraku - oogverblindend poppentheater - in Nederland > maart 2008

Bunraku is het beroemde poppentheater uit Japan, waarin poëzie, vertelkunst en muziek een belangrijke rol spelen. Op nooit eerder vertoonde wijze komen in deze bijzondere voorstelling verschillende stijlen en tradities uit Bunraku samen. De Otome Bunraku, waar uitsluitend vrouwen de marionet bespelen en de Kuruma Ningyo, waar de bespeler op een kleine zetel met wieltjes zit. De poppen in Bunraku zijn haast manshoog en buitengewoon expressief: wenkbrauwen kunnen fronsen, vingers apart bewegen. Ze worden tot leven gewekt door de bespelers en krijgen een stem door de zang en voordracht van de 'tayu' (verteller). Een ensemble met traditionele Japanse instrumenten waaronder 'shamisen' (driesnarige luiten) bepalen de toon, het tempo en de dramatische spanning.

De voorstellingen worden voorzien van Nederlandstalige boventitels.

vr 7 maart 20.15u Rotterdam Rotterdamse Schouwburg za 8 maart 20.30u Den Haag Theater Zwembad De Regentes zo 9 maart 15.00u Den Haag Theater Zwembad De Regentes do 13 maart 20.15u Eindhoven Parktheater Eindhoven zo 16 maart 16.00u Leiden Leidse Schouwburg
zo 16 maart 20.15u Leiden Leidse Schouwbrug
ma 17 maart 20.00u Utrecht Stadsschouwburg Utrecht do 20 maart 20.30u Breda Chassé Theater

Na afloop van de voorstelling laat een van de poppenspelers zien hoe verschillende emoties zichtbaar gemaakt worden op een poppengezicht.

Dansvoorstelling 'Wier' door Fields of Wonder, in Leiden Noord.


1 / 2 / 7 / 8 / 9 maart 2008

1 / 2 / 3 / 5 / 6 april 2008

Inspiratiebron voor deze voorstelling zijn de beelden die artistiek leider Geert van der Velden voor ogen zweven na lezing van 'Het tijdperk der aquanen', een science fiction roman uit 1970 van de Japanse schrijver Kobe Abé. Hierin wordt beschreven hoe wetenschappers vooruitlopen op een toekomst waarin een groot deel van de wereld onder water staat.

'Wier' stelt de vraag: wat gebeurt er met de mensheid als het land in zee verdwijnt, de zee letterlijk de basis vormt van ons bestaan, het nieuwe leefmilieu wordt en leverancier van voedsel en materialen? De voorstelling neemt het publiek mee in een ervaringswereld die we nog niet kennen, maar die in de toekomst misschien werkelijkheid wordt. Het 50KV-station in Leiden Noord vormt een passende setting voor de nieuwste voorstelling van Fields of Wonder. Het voormalige energieverdeelstation is daarom al de moeite waard om het eens van binnen te komen bekijken.

Meer info over Wier vindt u hier:

http://www.fieldsofwonder.nl/main.php

Nationaal Museumweekend: De Kunst van de Waarheid

> zaterdag en zondag 5 en 6 april

Het eerste weekend van april is het weer zo ver: alle musea in Nederland openen gratis hun deuren. Het thema dit jaar is gericht op het onderscheid tussen 'echt' en 'nep' : hoeveel waarheden kan een object bevatten? Net als de andere Leidse musea, is het SieboldHuis op zaterdag 5 en zondag 6 april gratis open.

Vaste opstelling

Het SieboldHuis in Leiden biedt het mooiste uit het oude Japan in een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg; prenten, lakwerk en ceramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1829 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.

Permanent display

The SieboldHuis in Leiden offers the best from the old and new Japan in a house of historical stature; prints, lacquer ware and ceramics, fossils, herbaria, prepared animals, coins, textiles, old maps and hundreds of other treasures. All has been collected in Japan between 1823 and 1830 by the Bavarian physician Philipp Franz von Siebold.

SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden

Tel: 071 512 55 39 www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.

Annelies Valgaeren | Communicatie | SieboldHuis | tel: + 31 (0)71 5125539 | annelies@sieboldhuis.org | Postbus 11007 | 2301 EA Leiden | Rapenburg 19 | fax: + 31 (0)71 5128063 | aanw. di, woe, do, vr

Van 25 januari tot 24 februari 2008 in het SieboldHuis:

Sharaku, interpretaties door hedendaagse Japanse kunstenaars

www.sieboldhuis.org