Ingezonden persbericht


Heim: een tentoonstelling over thuis zijn in den vreemde.

In 1871 ontmoette Stanley Livingstone. Het verlangen naar het andere is onlosmakelijk met de menselijke soort verbonden. Het duurde maanden voor het wereldkundig was dat Livingstone Stanley tegen het lijf was gelopen. Nu? Iedere stad is inmiddels een gate-way naar verre oorden, fysiek en mentaal. We reizen de hele wereld over, of reizen niet en richten ons hier binnen doorgaans veilige grenzen. Maar waar zijn we thuis? Die vraag wordt steeds pregnanter. In het boek Reizen met Herodotos vertelt Ryszard Kapuscinski over de vele reizen die hij maakte. We overschrijden grenzen, maar keren uiteindelijk terug naar de oorsprong. Er is iets dat we altijd koesteren, iets dat ginds met hier verbindt. De tentoonstelling Heim verhaalt over de plekken tussen hier en daar en over de drang om het reizen vast te leggen.

Marcha van den Hurk woont en werkt sinds vorig jaar in Berlijn. Zij fotografeerde onder andere de locaties waar daklozen een eigen plek maakten.

Esther Kokmeijer vatte de wereld samen in het boek 'A summary of the world'. Tijdens haar reis fotografeerde zij op alle continenten het dagelijkse leven.

Dieuwertje Komen laat in een serie foto's 'Mexico City' zien hoe hoe steden zichzelf zijn en tegelijkertijd deel worden van een amorfe globalisering.

Jet van Schie fotografeerde kindergraven en laat daarmee zien dat afscheid gepaard gaat met een nieuw leven.

Karin Trenkel toont een serie Duitse landschappen, letterlijk Romantik, Heimat. Dromen over dat wat was of zou kunnen zijn.

15 maart - 13 april

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

Nieuwe Binnenweg 75

3014 GE Rotterdam

di-zo 12-17u.

www.cbkrotterdam.nl / cbk@cbk.rotterdam.nl / 010 4360288