Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Televisie
NioScoop, zondag 16 maart 2008, 15.00 uur - 15.30 uur, Nederland 2

Het leven van de profeet

Aanstaande zondag bij de Nederlandse Islamitische Omroep: een bijzondere documentaire over het leven van profeet Mohammed. Deze dagen herdenken moslims over de hele wereld zijn geboortedag. De eenvoud en bescheidenheid van Mohamed inspireren dagelijks miljoenen moslims. Zondag in NioScoop deel 1van een driedelige documentaire over de persoonlijkheid van deze profeet en zijn eerste volgelingen.

Deel II: zaterdag 22 maart, 10:55 -- 11:25 uur op Nederland 2 Deel III: zaterdag 29 maart, 10:55 -- 11:25 uur op Nederland 2

Tevens is de NIO te zien op het themakanaal Geloven van de NRCV

Radio
De Horizon, zat. 15 maart 2008 tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5

Twijfelachtige rol religieuze leiders

Vaak worden religieuze leiders gezien als degenen die een bemiddelende rol kunnen spelen bij conflicten. Maar uit een onlangs verschenen rapport van onder andere IKV Pax Christi blijkt iets anders. Het onderzoek richtte zich op de houding van diverse religieuze leiders tijdens de Bosnische oorlog van 1992 tot 1995 en hieruit bleek dat deze lang niet altijd vredelievend was. Bosnie-Herzegovina bestaat uit verschillende etnische en religieuze groepen die onder te verdelen zijn in orthodoxen, rooms-katholieken en moslims. De religieuze vertegenwoordigers van deze gemeenschappen hebben slechts mondjesmaat geprobeerd de slechte verhoudingen bij hun achterban te verbeteren. Integendeel: vaak werden nationalistische politici en de oorlog door hen verdedigd. Ook de internationale politiek wordt verweten dat zij te weinig hebben gedaan om misstanden te benoemen en zo escalatie te voorkomen. Met onze studiogast Dion van den Berg van het IKV Pax Christie spreken we over de situatie in Bosnie-Herzogovina, maar ook vragen wij ons af wat dit betekent voor de religieuze dialoog in het algemeen. Hebben bijvoorbeeld alle religieuze dialogen zoals ze in Nederland worden gevoerd ook te weinig weerslag op de samenleving?

Zonde en vergeving

Geen mens is perfect. Daarom doet iedereen wel eens, bewust of onbewust, iets dat tegen zijn religie indruist. Roddelen, of een 'leugentje om bestwil', het gebeurt vaak voordat we het beseffen. Maar wanneer is de grens bereikt? Hoe weten we bijvoorbeeld de grens tussen een fout maken en een zonde begaan en vooral: kunnen we daar op één of andere manier voor vergeven worden? Een uitgebreid gesprek met islamkenner Remy Soekirman over zonde en vergeving.

Wilt u reageren naar aanleiding van dit persbericht stuur dan een email naar redactie@islamitischeomroep.nl