Vereniging van Effectenbezitters


In Effect 6 die op zaterdag 15 maart verscheen, komen de volgende onderwerpen aan bod:

Smit Internationale niet in de etalage

AEX kan beter naar 20 fondsen
De Amsterdamse beursgraadmeter AEX bestaat 25 jaar. Wat is de toekomst van deze index nu een aantal grote fondsen de Amsterdamse beurs verlaten en hun plek binnen de AEX wordt ingenomen door kleinere broertjes? Het gewicht van de 10 kleinste deelnemers was bij aanvang van de nieuwe herweging slechts 6,7 procent. In Effect een pleidooi voor een beperkter mandje bedrijven in de bekendste beursindex van Nederland.

Magere reparatie woekerpolissen
Het rendement van sparen met het risico van beleggen. Beleggingsverzekeringen (woekerpolissen) leveren het slechtste van twee werelden. Ook de financiële ombudsman Jan Wolter Wabeke meent dat de aanbieders van dergelijke beleggingspolissen buitensporig hoge kosten inhouden. Wabeke adviseert verzekeraars nu om die kosten terug te schroeven, met terugwerkende kracht. Gedupeerden moeten gecompenseerd lijken. Nadere bestudering leert dat die aanbeveling royaler klinkt dan hij in werkelijkheid is. Lees de details vanaf pagina zes.

Vastgoed special:

* De vastgoed-CV blijft zorgenkind: transparantie gevraagd in een schimmig wereldje.
* Vastgoedfondsen: een analyse van beursgenoteerde vastgoedfondsen.
* Vastgoedfondsen na de crash: vastgoedfondsen hebben het afgelopen jaar harde klappen gehad.
* Een gesprek met Folmer Pietersma, beheerder van Robeco Property Equities.
* Corio: met of zonder garantie: beleggers in Corio kunnen zelf garanties inbouwen met opties.
* Zeldzame koopsignalen: Aanraders uit de vastgoedsector, geselecteerd door technisch analist Royce Totrams. Verder in Effect:

* Openingsbel: Column van Jan Maarten Slagter over de beperkte slagkracht van de Amerikaanse centrale bank, Fed, in de huidige kredietcrisis.
* Niet meer #1 in prijs: In de serie over online brokers: marktleider BinckBank.
* De crisis verspreidt zich als een olievlek: Macro-economie met Cees Rijsdijk: de hogere olieprijs en de Amerikaanse kredietcrisis gaan steeds meer.
* Valse start CIC: correspondent Bert van Dijk bericht vanuit Shanghai over de groeipijnen van het Chinese staatsfonds CIC.
* Stagflatie, stagflatie, stagflatie: Corné van Zeijl over het de populariteit van een begrip dat doemscenario s oproept.
* Titanenstrijd om grondstoffen: sectoranalyse van Jacques Potuijt over de strijd om steeds schaarser wordende grondstoffen.
* Consumptie verplicht: Freddy van Mulligen over de relatieve veiligheid van beleggen in consumptiegoederen onder barre omstandigheden.
* Optieposities bij overname: de afwikkeling van optiecontracten als een bedrijf wordt overgenomen.

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 5. Bent u nog geen lid? Word lid voor slechts 45 euro en ontvang naast 26 keer het magazine Effect ook het boek Beleggingstips 2008 gratis.

Vereniging van Effectenbezitters