Hairbusiness - Verhalen in en rond de kappersstoel


15 maart 2008 tentoonstelling van kunstenaarscollectief `The Blue Noise Department'

, 20080123 -- Op zaterdag 15 maart 2008 opent Imagine IC Hairbusiness: een interactieve installatie en groeiende tentoonstelling van kunstenaarscollectief `The Blue Noise Department'. De multimedia installatie brengt bezoekers van verschillende Amsterdamse kapsalons via hun spiegelbeeld live met elkaar in contact. Amsterdammers die normaal gesproken niet met elkaar in contact komen, kunnen rondom het onderwerp `haar' gesprekken met elkaar voeren, terwijl tegelijkertijd hun verhalen worden vastgelegd. Hairbusiness geeft een gevarieerd beeld over kapsels, identiteit, clichés en vooroordelen over uiterlijk. De slogan `Kijk eens wat vaker in de spiegel van de kapper' krijgt een heel nieuwe betekenis.

Een trouwerij, een etentje, liefdesverdriet of omdat het weer eens tijd is, iedereen heeft zo zijn eigen redenen voor een bezoekje aan de kapper. De comfortabele kappersstoel verleidt gemakkelijk tot persoonlijke ontboezemingen, terwijl de nietsontziende spiegel uiterlijke geheimen onthult. Met de interactieve installatie Hairbusiness onderzoekt `The Blue Noise Department' niet alleen verhalen in en rond de kapsalon, maar ook de betekenis van uiterlijkheden en de manier waarop mensen elkaar zien en beoordelen. In vier kapsalons in Amsterdam Noord, Zuidoost, Centrum en West plaatst het kunstenaarscollectief spiegels die de klant confronteren met zijn eigen beeld en met dat van een ander: een klant van een van de andere kapsalons. Door de installatie en door de inzet van bijzonder communicatieve kappers, worden klanten geprikkeld om zich een mening over elkaar te vormen en deze publiek te uiten. Bij Imagine IC kunnen tentoonstellingsbezoekers eveneens plaatsnemen in een kappersstoel als onderdeel van de interactieve installatie en zo de gesprekken in de kapsalons volgen.

Voor de gelegenheid wordt de etalage van Imagine IC omgetoverd tot een minisalon waar studenten van de kappersopleiding haar zullen kappen. Een fototentoonstelling, gebaseerd op de research in tientallen Amsterdamse kapsalons in voornoemde stadsdelen, toont de dagelijkse werkelijkheid van de kapsalon. Behalve bij Imagine IC zijn afzonderlijke fotoseries te zien in Amsterdam Noord, Centrum en West. Elke maand vindt er een Hairbusinessworkshop plaats voor zowel jongeren als ouderen. Op 14 februari wordt de spits afgebeten met de workshop Hairposes: Ik hou van haar!. Tijdens deze workshop kunnen deelnemers vastleggen welke rol hun kapsel speelt in het uiten van de eigen identiteit. Aanmelden voor de workshop kan via: sophia@imagineic.nl. Voor meer informatie: www.imagineic.nl





Imagine IC