Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Rechtenvrije foto's downloadable van
http://www.limburgsmuseum.nl/pers/Neanderthalers/

Spraakmakende reizende expositie in Venlo
NEANDERTHALERS IN EUROPA

Een van de meest spraakmakende tentoonstellingen over de prehistorie - Neanderthalers in Europa - is van 15 maart tot en met 17 augustus 2008 te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Neanderthalers in Europa is de eerste grote overzichtstentoonstelling in het Nederlands taalgebied over de vroegste prehistorische cultuur van Europa. Het onderzoek naar de Neanderthalers is de twee voorbije decennia wereldwijd in een enorme stroomversnelling geraakt. Het leverde een nieuw en sterk gewijzigd beeld op van de eerste mensen in onze regio. De tentoonstelling presenteert de resultaten van dit onderzoek op een publieksgerichte, laagdrempelige wijze.

Een groep Neanderthalers - levensechte 3D-figuren - zijn neergestreken in het museum. Ze zetten daar hun dagelijkse leven van 35.000 jaar geleden gewoon verder. Ze zitten rond het vuur te eten en maken werktuigen, gaan op jacht, lachen, huilen, spelen. Je kan ongehinderd tussen hen rondwandelen en hun bezigheden observeren. Het hyperrealisme van de personages komt nog meer uit de verf door het contrast met de sterk geabstraheerde omgeving. Een eenvoudig blauwgroen platform symboliseert de open steppe, de oorspronkelijke, natuurlijke omgeving van Neanderthalers.

In die omgeving lopen ook wonderlijke en exotische dieren rond: een oerrund, een prehistorisch paard, een holebeer, muskusossen en hyena's. Ze zien er al net zo overtuigend natuurgetrouw uit als de menselijke figuren. Op diverse tafels -van een bureau tot een onderzoekstafel - vindt de bezoeker alle wetenschappelijke informatie terug: originele objecten, bodemvondsten, teksten, beelden, geluiden. Het blauwgroene 'veld' wordt afgebakend door een lange wand van metalen archiefrekken. Daarin liggen gebruiksvoorwerpen, beenderresten en replica's opgeslagen.

De aanleiding voor het opzetten van deze reizende tentoonstelling was de opgraving van de Neanderthalernederzetting in Veldwezelt (B), even over de grens bij Maastricht. Archeologen strijken daar sinds 1998 elke zomer neer, op de plaats waar ook de Neanderthaler zo'n 100.000 jaar geleden regelmatig zijn kamp opsloeg. Ze doen er steeds verrassende ontdekkingen. Zo blijken de opgegraven voorwerpen de oudste in Vlaanderen te zijn. Bodemsporen en andere resten leiden tot een steeds scherper beeld van de groepjes jagers die deze sporen achterlieten. We weten nu waarom en wanneer ze deze locaties aandeden en het wordt meer en meer duidelijk hoe en onder welke omstandigheden hun dagelijkse strijd om het bestaan verliep.

Het onderzoek van Veldwezelt heeft evenals dat van vele andere binnen- én buitenlandse sites een gecorrigeerd beeld opgeleverd van de Neanderthalers. Het Provinciaal Gallo-Romeins Museum van Tongeren, organisator van de expositie, geeft met deze tentoonstelling een actuele stand van zaken van het Neanderthaler-onderzoek. Speciaal voor de presentatie in het Limburgs Museum wordt aandacht besteed aan het onderzoek naar de vroegste mensen en mensachtigen in Nederlands-Limburg. Daarbij wordt aandacht geschonken aan vindplaatsen en vondsten, maar ook aan het onderzoek door Limburgse wetenschappers zoals Eugène Dubois. In het kader van de expositie wordt eveneens een lezingencyclus georganiseerd.

Maar ... noodgedwongen blijft de tentoonstelling ook een verhaal met een open einde. Ondanks de langdurige en diepgaande onderzoeken die naar hem gevoerd worden, is de Neanderthaler nog altijd een wezen met heel wat meer mysterieuze dan bekende facetten.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5

5911 BX Venlo
tel 077 352 21 12
web www.imburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
maandag 24 maart (Tweede Paasdag) en maandag 11 mei (Tweede Pinksterdag) 11-17 uur overige maandagen gesloten

inlichtingen
Wim Hupperetz / Floris de Jonge
telefoon

077 352 21 12