Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Spraakmakende expositie in Venlo
OP BEZOEK BIJ NEANDERTHALERS

Neanderthalers in Europa is de titel van een spraakmakende tentoonstelling over mensen in de ijstijd. De expositie is van 15 maart tot en met 28 september 2008 te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Neanderthalers in Europa is het eerste grote overzicht over deze vroegste prehistorische cultuur. Het onderzoek naar de Neanderthalers is in een stroomversnelling geraakt, met als uitkomst een nieuw en sterk gewijzigd beeld van de eerste mensen. De tentoonstelling presenteert die resultaten op een publieksgerichte, laagdrempelige wijze.

Een groep Neanderthalers - levensechte 3D-figuren - is neergestreken in het Limburgs Museum. Ze zetten daar hun dagelijkse leven gewoon voort. Ze zitten rond het vuur te eten en maken werktuigen, gaan op jacht, lachen, huilen of spelen. Het hyperrealisme van de figuren staat in contrast met de sobere omgeving. Een eenvoudig blauwgroen platform symboliseert de open steppe, de natuurlijke omgeving van Neanderthalers.

Er lopen ook dieren rond: een oerrund, een prehistorisch paard, een holenbeer, muskusossen en hyena's. Ze zien er al net zo overtuigend natuurgetrouw uit. Op tafels vindt de bezoeker alle wetenschappelijke informatie terug: originele objecten, bodemvondsten, teksten, beelden, geluiden. Het blauwgroene 'veld' wordt afgebakend door een lange wand van metalen archiefrekken. Daarin liggen gebruiksvoorwerpen, beenderresten en replica's opgeslagen.

De aanleiding voor deze reizende tentoonstelling was de ontdekking in1998 van een Neanderthalerkamp in Veldwezelt (B), even over de grens bij Maastricht. Archeologen hebben er verrassende ontdekkingen gedaan. Bodemsporen en andere resten leiden tot een steeds scherper beeld van de vroegste jagers in Europa. We weten nu waarom en wanneer ze locaties als deze aandeden en het wordt meer en meer duidelijk hoe en onder welke omstandigheden hun dagelijkse strijd om het bestaan verliep. Het onderzoek heeft een gecorrigeerd beeld opgeleverd van de Neanderthalers. Speciaal voor de presentatie in het Limburgs Museum wordt aandacht besteed aan het onderzoek naar de vroegste mensen in Nederlands-Limburg.

Maar ... noodgedwongen blijft de tentoonstelling ook een verhaal met een open einde. Ondanks de langdurige en diepgaande onderzoeken die naar hem gevoerd worden, is de Neanderthaler nog altijd een wezen met heel wat meer mysterieuze dan bekende facetten.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
tel 077 352 21 12
web www.imburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
maandag 24 maart (Tweede Paasdag) en maandag 11 mei (Tweede Pinksterdag) 11-17 uur overige maandagen gesloten

inlichtingen
Sef Derkx/Floris de Jonge
telefoon
077 352 21 12

Rechtenvrije foto's downloadable van
http://www.limburgsmuseum.nl/pers/Neanderthalers/