Ingezonden persbericht


zaterdag 15 maart in Kunsthuis SYB:

feestelijke opening

FIREWALL / EGO-SHOOTER
een project van Sonja Vanessa Schmitz
m.m.v. Michael Karr en Errol van Genderen

17:00 uur
Hoofdstraat 70 Beetsterzwaag

Overige openingstijden:
zaterdag 15 t/m zondag 23 maart
op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur

FIREWALL / EGO-SHOOTER - Sonja Vanessa Schmitz
Projectperiode 29 februari t/m 23 maart 2008

Komende zaterdag presenteert Sonja Vanessa Schmitz de resultaten van het project FIREWALL / EGO-SHOOTER. Dit project begon als het duo-project FIREWALL en ging kort daarna verder onder de titel EGO-SHOOTER. Nog steeds draait het in het project om de transformatie van videogames tot realiteit, alleen ditmaal met maar één personage. Als enige achtergebleven ego-shooter, of first-person-shooter keert Sonja Vanessa Schmitz zich tegen de muren van het gebouw van Kunsthuis SYB.

Nadat één personage definitief was uitgeschakeld werd de realiteit uit videospelen wel erg reëel. Niet alleen loste er een persoon van het scherm op maar verdween hij uit het hele project. Schmitz speelt alleen en onbegrensd verder. Gekleed in een van computerspellen nagebootst game-pak reproduceert Schmitz het gebouw van Kunsthuis SYB met een 3-D programma. Geleidelijk leidt zij ook op het scherm een leven. Zo mixt zij virtueel en reëel tot een duizelingwekkende recursieve constructie.

Schmitz vroeg de schilder en geluidskunstenaar Michael Karr (South Carolina, 1985) om bijdragen aan het project. Karr studeerde vorig jaar af aan de Academie Minerva met reusachtige muurschilderingen. Verder nodigde Schmitz componist en filosofiestudent Errol van Genderen (Enschede, 1982) uit om mee te werken aan het geluid en geluidsinstallaties.

Sonja Vanessa Schmitz (Duisburg, 1982) werkte tijdens haar studie aan de Academie Minerva enige tijd met de identiteit van de door haar bewonderde, voormalige klasgenoot Frank Hiep. Hiep was zelf voortijdig van school gegaan en Schmitz voelde zich geroepen om in zijn geest door te gaan en zijn beeldtaal verder te ontwikkelen. Voor haar eindexamenproject afgelopen zomer richtte ze zich niet zozeer op de ideeën van een andere kunstenaar, maar op andere kunstenaars zelf. Schmitz maakte een bar waarin bepaalde kunstenaars op vooraf vastgestelde tijden plaatsnamen.

Werkperiode: 29 februari t/m 14 maart 2008
Openingstijden: woensdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur en op afspraak

Expositie: 15 maart t/m 23 maart 2008
Openingstijden: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur en op afspraak Opening expositie: zaterdag 15 maart om 17:00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.

voor meer informatie
Sonja Vanessa Schmitz
06 24864546
svschmitz@gmail.com

Kunsthuis SYB
06 14947612
info@kunsthuissyb.nl
www.kunsthuissyb.nl



Ingezonden persbericht