GroenLinks

Verhagen moet aandringen op VN-onderzoek naar Chinees politie optreden in Tibet

15 maart 2008

GroenLinks wil dat de minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen er bij de VN op aandringt dat er een onderzoek komt naar het optreden van de Chinese politie tegen protesten in Tibet. Persbureaus melden een stijgend aantal doden (minsten tien) en gewonden nadat een vreedzame protestmars van Monniken uit is gelopen op een confrontatie met de politie.

GroenLinks wil dat minister Verhagen dinsdag 18 maart a.s., tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer, in gaat op de kwestie. Het is goed dat de Europese Unie gisteren al heeft aangedrongen op terughoudendheid van de Chinese autoriteiten. Dat doet ook de Tibetaanse regering in ballingschap, die zaterdag in het Indiase Dharamshala een verklaring heeft uitgegeven.

Gelet op de slechte ervaringen uit het verleden - en de permanenete schending van mensenrechten in China - is GroenLinks er echter niet gerust op dat de Chinese autoriteiten zich in zullen houden. Vandaar dat GroenLinks de oproep van de Tibetaanse regering in ballingschap steunt, dat de Verenigde Naties het optreden van de Chinese politie in Tibet moet onderzoeken. Minister Verhagen moet er, bij voorkeur in samenspraak met zijn Europese collega's, op aandringen dat de VN dit onderzoek op korte termijn ter hand neemt.

Mariko Peters