Politie Groningen

Zaterdag 15 maart 2008

Provincie Groningen, 15-03-2008

Groningen: politie pakt fietsdief

De politie heeft vrijdagmiddag op het Wilgenpad een 14-jarige jongen uit Westerbroek aangehouden voor fietsdiefstal. De jongen had samen met een vriend een afgesloten fiets weggenomen vanaf het Floresplein. Beiden gingen er op de fiets vandoor. Alleen de 14-jarige wist de politie op te sporen en na een korte achtervolging in te rekenen. De verdachte mocht na verhoor met zijn moeder mee naar huis. De politie stelt een nader onderzoek in naar de identiteit van de andere jongen. De fiets zal worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar, een 9-jarige jongen uit de stad. De moeder van de jongen heeft aangifte gedaan van de diefstal.

Groningen: croissantdief verliest zelfbeheersing

De politie heeft vrijdagavond in een warenhuis op de Grote Markt een 47-jarige man uit Groningen aangehouden voor diefstal en belediging. De Stadjer had een croissant gestolen en werd bij de diefstal op heterdaad betrapt. Hij werd overgedragen aan de gewaarschuwde politieagenten. Tijdens en na de aanhouding beledigde de verdachte de agenten met diverse scheldwoorden. In het politiebureau schopte de verdachte een agent tegen het been. Bij de fouillering werd onder meer een serie methadonpillen aangetroffen en in beslag genomen. De Stadjer mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op. De zaak zal aan de officier van justitie worden voorgelegd. Hij of zij zal bepalen wat met de verdachte gaat gebeuren.

Groningen: fietser onder invloed bij botsing

De politie heeft vrijdagnacht op het Lopendediep een 30-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De Stadjer had aan een automobilist geen voorrang verleend, waarna een aanrijding was ontstaan. De schade wilden beiden onderling regelen. De 30-jarige bleek echter alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau werd vastgesteld dat de verdachte 1,1 promille alcohol in het bloed had. Hij kreeg hiervoor een proces-verbaal. Na het verhoor mocht de man het politiebureau verlaten.

Zevenhuizen/Marum: bekeuringen bij gordelcontroles

De politie heeft vrijdagochtend bij twee gordelcontroles op het Hoofddiep in Zevenhuizen en de Wendtsteinweg in Marum 22 bekeuringen uitgereikt. In achttien gevallen droeg de bestuurder geen gordel. Vier keer belde de automobilist niet handsfree. Beide controles duurden ongeveer twee uur.

Uithuizen/Loppersum e.a: zes aanhoudingen bij alcoholcontrole

De politie heeft bij alcoholcontroles in Uithuizen, Roodeschool, Bedum, Zuidwolde, Ten Boer, Loppersum en Onderdendam zes bestuurders aangehouden voor rijden onder invloed. In totaal werden er 1230 blaastesten afgenomen. Een 31-jarige automobilist uit Bedum spande de kroon bij de controles. De man werd op de Groningerweg in Zuidwolde gecontroleerd. Hij bleek 1,3 promille alcohol in zijn bloed te hebben. De verdachte moest zijn rijbewijs inleveren. Tijdens de controles werden bovendien zestien bekeuringen uitgedeeld voor verlichting (7x), gordel (6x), geen helm (2x) en te hoge snelheid (1x). De controles werden vrijdagavond- en nacht gehouden.

Uithuizen: politie pakt jonge autodief

De politie heeft vrijdagnacht in de Hoofdstraat West een 16-jarige jongen uit Oldenzijl aangehouden voor autodiefstal. Een 42-jarige vrouw uit Uithuizen had vermoedelijk de sleutels in de auto bij haar woning laten zitten. De jongen zak zijn kans op een onbewaakt ogenblik schoon en stal de auto. De 16-jarige liep uiteindelijk bij een controle tegen de lamp. Uiteraard heeft de minderjarige daarnaast zonder geldig rijbewijs gereden. De knaap is ingesloten. De eigenaresse zal aangifte gaan doen van de diefstal. De auto is veiliggesteld op het politiebureau. De 16-jarige zal vandaag worden gehoord over de diefstal.

Veendam/Winschoten: rijden onder invloed in dezelfde auto

De politie heeft vrijdagavond- en nacht twee mannen voor rijden onder invloed aangehouden, die in dezelfde auto hebben gereden. Allereerst liep de 23-jarige man uit Muntendam, de eigenaar van de auto, in de Havenstraat rijdend in zijn auto tegen de lamp. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de verdachte 1,4 alcohol in zijn bloed had. Hij moest zijn rijbewijs inleveren. Enkele uren later werd een 21-jarige man uit Oude Pekela in dezelfde auto gecontroleerd. De Pekelder had de auto van de Muntendammer geleend. Ook hij bleek onder invloed te verkeren. Na de ademanalyse op het politiebureau werd vastgesteld dat de verdachte 1,3 promille alcohol in zijn bloed had. Bij navraag bleek dat de 21-jarige zijn rijbewijs in februari 2008, ook voor rijden onder invloed, had moeten inleveren. Hierop werd besloten om de betreffende auto in beslag te nemen. De politie maakt proces-verbaal op. De zaken zullen aan de officier van justitie worden voorgelegd. Hij of zij zal bepaalt wat met de verdachten en de auto gaat gebeuren.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft vrijdag op diverse locaties een snelheidscontrole gehouden.

Kolham, Hoofdweg (N986): aantal geregistreerde voertuigen: 295, aantal overtredingen: 20, hoogst gemeten snelheid: 73 km/uur,
snelheidslimiet: 50 km/uur.

Groningen, Julianaweg (A28): aantal geregistreerde voertuigen: 1245, aantal overtredingen: 32, hoogst gemeten snelheid: 150 km/uur, snelheidslimiet: 100 km/uur.

Leens, Provincialeweg (N361): aantal geregistreerde voertuigen: 760, aantal overtredingen: 14, hoogst gemeten snelheid: 99 km/uur, snelheidslimiet: 80 km/uur.