Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 15 maart

Fryslân, 15-03-2008 o Politieberichten van vrijdag 14 maart 07.00 uur t/m zaterdag 15 maart 07.00 uur.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van bedreiging
De politie zoekt getuigen van een bedreiging voor de verkeerslichten van de Drachtsterweg ter hoogte van Zuiderburen op zaterdag 8 maart omstreeks 17.30 uur. Een 22-jarige automobilist uit Westerbork werd al vanaf de Waldwei gehinderd en getreiterd door de bestuurder van een gele VW Golf, met kenteken beginnend met LJ-JV. Toen beide autos stilstonden voor het stoplicht bij Zuiderburen stapte de bestuurder van de VW Golf uit. De man had een klauwhamer in zijn handen en kwam al zwaaiend op de auto van de Westerborker afrennen. De 22-jarige bestuurder zag nog net kans om weg te komen. De politie zoekt getuigen van deze bedreiging. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844.

Heerenveen: jongen van fiets geduwd, getuigen gezocht
De politie zoekt getuigen van een mishandeling van een 13-jarige fietser uit Heerenveen. De jongen fietste vrijdagmiddag samen met een vriend over de Omweg in de richting van Terband. De twee waren net onder het eerste viaduct doorgefietst, toen de 13-jarige opeens door een nog onbekende man van zijn fiets werd geduwd. De jongen kwam ten val en liep hierbij diverse (schaaf)wonden en kneuzingen op. De man reed op zijn fiets door, zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. De politie komt graag in contact met getuigen. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844.

Oranjewoud: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagochtend op de Cissy van Marxveldtlaan een aanrijding tussen twee fietsers afgehandeld, waarbij een 60-jarige vrouw uit Oranjewoud gewond raakte. Een 47-jarige fietser uit Oranjewoud verleende de vrouw geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. De 60-jarige vrouw werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Harkema: inbraak in een horecagelegenheid en winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid en in een winkel aan de Warmoltsstrjitte. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen beide panden binnen na het forceren van een deur. Zowel uit de horecagelegenheid als de winkel werd een geldbedrag van enkele honderden euros weggenomen. De eigenaren hebben aangifte gedaan.

Surhuisterveen: bromfietser gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft vrijdagochtend op de Nije Jirden een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 21-jarige bromfietser uit Surhuisterveen gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak verloor de man de macht over het stuur en kwam met zijn scooter ten val. Hij raakte in zijn val een lantaarnpaal. Het slachtoffer werd door het personeel van de ambulance en de traumahelikopter gestabiliseerd en vervolgens per helikopter overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Hallum: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Luniastate. Vrijdagmiddag kwam men de woning binnen na het forceren van twee ruitjes van een deur. Uit de woning werd een portemonnee weggenomen. De 49-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de
Leeuwerikstraat. Tussen vrijdagmorgen en vrijdagmiddag kwam men vermoedelijk binnen door flipperen. Uit de woning werd een computer weggenomen. De 50-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: politie onderzoekt mishandeling
De politie onderzoekt de mishandeling van twee inwoners van Leeuwarden van 16 en 20 jaar. Het duo zat vrijdagavond met een aantal vrienden op een bankje bij het Potmargepaad, toen ze plotseling werden aangevallen door een groep van zon tien personen. De twee Leeuwarders werden geslagen en geschopt. De 20-jarige liep hierbij letsel op aan zijn gezicht. Ook de 16-jarige raakte gewond. De twee werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De politie heeft de omgeving nog afgezocht, maar de groep werd niet meer aangetroffen.

Leeuwarden: twee rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft vrijdagavond op de Aldlansdyk de rijbewijzen van twee automobilisten ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Surveillerende agenten zagen twee voertuigen met een behoorlijke snelheid over de Aldlansdyk rijden. Na controle bleken de twee bestuurders 111 kilometer per uur te rijden, terwijl 50 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werden de twee autos aan de kant gezet. Van beide bestuurders, een man en een vrouw van 22 uit Leeuwarden, werd het rijbewijs ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Langezwaag: automobilist omgekomen bij eenzijdig ongeval
Een 21-jarige automobilist uit Gorredijk is vrijdagavond bij een eenzijdig ongeval op de Hegedyk om het leven gekomen. De bestuurder kwam door nog onbekende oorzaak met zijn auto in de berm. Het voertuig raakte een boom en kwam vervolgens tegen een andere boom tot stilstand. Ondanks de snelle komst van de hulpdiensten overleed het slachtoffer op de plaats van het ongeval. Bureau
Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Heerenveen: politie houdt twee verdachten aan voor diefstal skelter De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Marktweg een 16-jarige inwoner van Wolvega en een 16-jarige inwoner van Oldeholtpade aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige had gezien dat drie jongens een skelter hadden gestolen. De getuige waarschuwde direct 1-1-2 en volgende het trio op gepaste afstand. De agenten waren snel ter plaatse en konden de twee 16-jarige jongens aanhouden. De derde jongen werd, ondanks een zoekslag, niet meer aangetroffen. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Buitenpost: politie houdt drie verdachten aan voor openlijke geweldpleging tegen goederen
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Margrietstraat drie inwoners van Buitenpost van 19, 26 en 27 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Surveillerende agenten hoorden veel lawaai in de Margrietstraat. Eenmaal ter plaatse bleek er een boompje te zijn vernield en er lagen een aantal kapotte bloempotten op straat. De drie verdachten liepen op dat moment nog in de straat en werden aangehouden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Lemmer: automobilist aangehouden na achtervolging
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Zuiderzeestraat een 25-jarige automobilist uit Lemmer aangehouden. Op de Suderseewei passeerde de bestuurder met hoge snelheid een politieauto. De agenten gingen achter de auto aan. Ondanks een stopteken bleef de Lemster met hoge snelheid doorrijden. Uiteindelijk stopte het voertuig in de Zuiderzeestraat, waarna twee passagiers uitstappen en er snel vandoor gingen. De bestuurder bleef bij zijn voertuig. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De auto van de man werd in beslag genomen.

Leeuwarden: fietsster gewond na val
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Boterhoek een ongeval afgehandeld, waarbij een 27-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond raakte. In een bocht raakte de vrouw een andere fietser, waarna ze ten val kwam. Het slachtoffer met letsel aan het gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Sneek: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Nauwe Noorderhorne een 20-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. De man was even daarvoor uit een horecagelegenheid gezet omdat hij een barmedewerker een kopstoot had gegeven. Diverse getuigen bevestigden dit verhaal en daarom werd de verdachte aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagmiddag, -avond en nacht weer een groot aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Zo werden er onder andere vrijdagmiddag op de afrit A6 Lemmer 98 bestuurders gecontroleerd en vrijdagavond en nacht in de gemeenten Smallingerland en Opsterland 883 bestuurders. Ook op andere plaatsen in de provincie werd gecontroleerd. Dit alles resulteerde in 26 processen-verbaal en rijverboden. In vijf gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Vrijdag, 19.15 uur, Hoofdweg in de Valom, een 49-jarige van een bestelauto uit Dokkum, 730 ug/l. De man kwam in een bocht met zijn auto in de berm, raakte een lantaarnpaal en kwam uiteindelijk tot stilstand in een heg.

Vrijdag, 20.55 uur, Zetveld in Drachten, een 36-jarige beginnend bestuurder van een personenauto uit Drachten, 656 ug/l;

Vrijdag, 23.10 uur, Dongeradyk in Dokkum, een 38-jarige bestuurder van een personenauto uit Dokkum, 580 ug/l; de bestuurder had een aanrijding veroorzaakt. De tegenpartij vertrouwde het niet en waarschuwde de politie;

Zaterdag, 01.00 uur, Thomas de Grootstraat in Franeker, een 17-jarige bestuurder van een bromfiets uit Franeker, 525 ug/l. De bromfietser viel op omdat zijn passagier geen helm droeg;

Zaterdag, 01.35 uur, Nieuwstraat in Gorredijk, een 39-jarigebestuurder van een personenauto uit Gorredijk, 785 ug/l.