Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 14 maart 2008 (15/03/08)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Vorige week besliste de Vlaamse regering om het samenwerkingsakkoord tussen de gewesten en de federale overheid omtrent het elektronisch stemmen goed te keuren. Deze beslissing kwam woensdag ter sprake tijdens het Actuele Vragenuurtje. Voor Kris Van Dijck blijft het immers te betreuren dat Vlaanderen ook volgend jaar nog steeds niet veralgemeend elektronisch kan kiezen. Meer nog, de bestaande apparatuur - waarvan minister Keulen heel duidelijk stelde dat die niet meer mocht gebruikt worden wegens hopelijk verouderd moet nogmaals dienst doen. Hoofdreden is weerom, wat dacht u, communautair. De bevoegdheid voor de organisatie van de Vlaamse verkiezingen is en blijft vooralsnog federaal. Het Waals gewest wil een terugkeer naar het volledige papieren tijdperk, Vlaanderen wil veralgemeend elektronisch stemmen. Resultaat: alles blijft bij het oude.

De Vlaamse regering verwacht tegen 15 juli concrete elementen inzake de regionalisering van de arbeidsmarkt en het arbeidsmarktbeleid. Gino De Craemer vroeg minister-president Peeters in de plenaire vergadering naar een standpunt inzake het solidariteitspact dat de regionale werkgeversorganisaties eerder deze week ondertekenden. Volgens Peeters is een regionalisering van de arbeidsmarkt noodzakelijk en moet die samenlopen met een grotere arbeidsmobiliteit. Het pact bepaalt dat er tegen 2020 zon 500.000 jobs moeten worden gecreëerd, wil men de sociale zekerheid in stand houden. Het creëren van zo veel jobs is echter enkel mogelijk door een responsabilisering van de deelstaten en een hervorming van het werkloosheidsstelsel. De Vlaamse, Waalse en Brusselse arbeidsmarkt verschillen immers grondig van elkaar en vragen om een specifieke aanpak. Verder is er nood aan een afslanking van het overheidsapparaat en moet er dringend werk worden gemaakt van de activering van de werklozen. Volgens Gino moeten we ons niet alleen afvragen hoe we die jobs kunnen creëren maar ook hoe we die vacatures zullen invullen. Er zijn uiteraard bijkomende en homogene bevoegdheden nodig maar er moeten ook zware inspanningen geleverd worden inzake activering en de verhoging van de arbeidsmobiliteit.

Er was in de media heel wat te doen over een rapport van het Comité tegen Rassendiscriminatie van de Verenigde Naties (CERD). Daarin werden positieve en negatieve opmerkingen geformuleerd, onder meer over de oververtegenwoordiging van vreemdelingen in sociale woonwijken en over de Vlaamse Wooncode. Los van de paradox, werd het debat uiteraard ook in de plenaire vergadering gevoerd, want net die Vlaamse Wooncode is een belangrijke verwezenlijking van deze regering, een maatregel met een duidelijke N-VA-stempel. Om die reden nam Jan Peumans het woord namens onze fractie, waarbij hij beklemtoonde dat het rapport ook waardering uitspreekt voor de inspanningen die de deelstaten doen voor de integratie. Hij vindt het verder een beetje merkwaardig Jan houdt van understatements dat de Franstalige Liga voor de Rechten van de Mens een soort schaduwrapport heeft opgemaakt en een informeel overleg heeft gehouden met de leden van de commissie. Dat wijst natuurlijk op de inbreng van de Franstalige diplomatie en daarin speelt ook de verantwoordelijkheid van de federale minister van Buitenlands Beleid, aldus Jan. Die overigens meteen bepaalde kritische uitspraken van Jozef De Witte hekelde: Ik vind het getuigen van een gebrek aan stijl dat een directeur ondergraaft wat men beoogt en wat hier kamerbreed en democratisch is beslist. Tenslotte liet de minister Jan weten dat de Vlaamse regering recht heeft op wederwoord en een jaar de tijd krijgt om tekst en uitleg te geven.

Helga Stevens stelde in de commissie Cultuur een Vraag om Uitleg over de behandeling van personen met een handicap bij bepaalde culturele evenementen. De ervaring toont aan dat de uitvoering van het participatieprincipe, waar de minister graag mee uitpakt, op het terrein al eens tegenvalt. Helga verwees daarvoor naar twee voorvallen op het gekende en fijne literaire evenement Saint Amour: de organisatoren weigerden expliciet om een tolk Vlaamse Gebarentaal te laten plaats nemen waar die het best zijn/haar werk kon doen, hoewel de aanwezigheid van een tolk op voorhand was aangekondigd! Deze problemen komen wel vaker voor, hoewel deze evenementen of cultuurhuizen vaak gesubsidieerd worden door de Vlaamse overheid. Minister Bert Anciaux zou in elk geval een brief schrijven naar de betreffende organisaties. Verder wilde hij ook lessen trekken uit dit voorval en dergelijke incidenten in de toekomst voorkomen. Hij zal daarom enerzijds toegankelijkheid voor tolken in de uitvoeringsbesluiten van het Kunstendecreet of in de subsidiëring opnemen als voorwaarde, en anderzijds met het kabinet en de administratie onderzoeken hoe verder kan worden gesensibiliseerd.

Mark Demesmaeker stelde een Vraag om Uitleg aan minister Anciaux over het Breugelproject. Dit project startte in 2000 met als doelstelling om het natuurbeleid en het cultuurbeleid in de Vlaamse Rand rond Brussel aan elkaar te koppelen. Mark had vernomen dat minister Anciaux nu trachtte om de budgetten van dit project mee in te schakelen in zijn Brussel-beleid. Voor Mark kan dit niet en hij ondervroeg dan ook de minister. Die antwoordde bijzonder omstandig en geruststellend. Hij bevestigde de stevige aangroei van middelen voor culturele en sportieve projecten en dit heel expliciet ter aanwending voor de uitstraling van de Vlaamse gordel en de ondersteuning van het Vlaams karakter. Daarnaast verwees hij naar een aantal samenwerkingsverbanden met de randgemeenten van het Brussels gewest. Mark waarschuwde dat dit niet mag leiden tot investeringen via het Breugelproject in Brussel: Het Breugelproject is bedoeld voor de toeristische en culturele uitstraling van de Vlaamse Rand.

Piet De Bruyn ondervroeg minister Frank Vandenbroucke over de in de beleidsnota aangehaalde doelstelling om een educatieve portaalsite, zoals bijvoorbeeld KlasCement, verder te ondersteunen. Op zon webstek kunnen leerkrachten lesmateriaal en leservaringen uitwisselen. KlasCement is uitgegroeid tot een netoverschrijdend initiatief, dat intussen 35.000 geregistreerde leden telt. De minister bestelde vroeger reeds een haalbaarheidsstudie die klaar zou zijn na de zomervakantie van 2007. Piet wilde uiteraard weten hoe het daarmee stond. Het rapport bleek al een tijd klaar te zijn maar werd nu pas, op vraag van Piet, aan het parlement bezorgd. Uit deze studie blijkt alleszins dat er een groot draagvlak bestaat voor een dergelijke site. Toch zijn er nog heel wat knelpunten, onder meer op het vlak van kwaliteitsbewaking en auteursrechten. Verder is er de belangrijke vraag tot waar de opdracht van een overheid gaat inzake de uitbouw van een educatieve portaalsite en welke rol de commerciële uitgeverijen en pedagogische begeleidingsdiensten daarin gaan spelen. De minister zal binnenkort verschillende scenarios bestuderen en tot een definitieve beslissing komen. Tot dan zal de financiële ondersteuning van KlasCement alleszins niet in het gedrang komen, verzekerde hij.

Vlaanderen moet nog sterker aanwezig zijn in het buitenland. Dit is opnieuw pijnlijk gebleken bij het VN rapport van deze week (zie hierboven). Jan Loones klopt reeds jaren op deze nagel, in verschillende beleidsdomeinen. Iedere minister heeft immers, wat zijn bevoegdheden betreft, de mogelijkheid om ook buitenlands te ageren. Deze week ondervroeg Jan de minister van onderwijs, Frank Vandenbroucke, over zijn buitenland-beleid. Aandachtspunten zijn onder meer de leerstoelen Nederlands in het buitenland, de scholenbanden tussen Vlaamse en vreemde instellingen,de banden met de buurlanden maar ook met bv. Suriname, het derde land van de Nederlandse Taalunie; de ondersteuning van dat ene Vlaamse schooltje in Kinshasa en nog zoveel meer. De minister van Onderwijs beloofde een inventarisatie en opvolging.

Kamer

De DAVO de Dienst voor Alimentatievorderingen heeft op dit moment voor een bedrag van ongeveer 123 miljoen euro vorderingen lopen bij onderhoudsplichtigen. In 2006 kon DAVO ongeveer 6,5% van alle uitbetaalde voorschotten recupereren, in 2007 ging het om 14,5%. Dat één en ander scheelt aan de werking van deze dienst, blijkt duidelijk uit deze cijfers. Naar aanleiding van de vragen van enkele parlementsleden onder wie Sarah Smeyers aan minister Reynders in de Kamercommissie Financiën werd duidelijk dat deze grote achterstand niet enkel te wijten is aan het grote personeelstekort van deze dienst (er zijn slechts 109 van de voorziene 220 plaatsen ingevuld) maar ook aan de zeer beperkte middelen. Daardoor loopt het terugvorderen van de voorschotten in de praktijk vaak mank. De minister beloofde beterschap, onder meer door de personeelsleden van de DAVO toegang te verlenen tot de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid om op die manier de onderhoudsplichtigen makkelijker terug te vinden. Sarah wacht in tussentijd het evaluatierapport van de DAVO voor het jaar 2007 af om verdere parlementaire initiatieven voor te bereiden. Als afsluitertje van deze week ondersteunde Sarah mee de actie "meer vrouwen in de regering", die vrijdag onder ruime persbelangstelling plaatsvond in Brussel.

In de commissie Infrastructuur vroeg Jan Jambon aan minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte waarom het goeddraaiend en vooral goed gelegen postkantoor van De Bist te Ekeren Sint-Mariaburg wordt gesloten. En dit terwijl het minder goed bereikbare postkantoor in Ekeren-Centrum wordt behouden. In haar antwoord stelde de minister, zonder echter met harde cijfers te komen, dat het aantal klantencontacten in het postkantoor Ekeren Centrum merkelijk hoger ligt. Tevens benadrukte zij dat de infrastructuur van het postkantoor in het Centrum meer geschikt is voor een universele postverlening dan het postkantoor van De Bist. Vermits er maar één postkantoor in de fusiegemeente wordt behouden, is het voor de minister logisch dat het postkantoor in het centrum behouden blijft. Met het argument van Jan dat er in het Centrum géén mogelijkheid tot parkeren is, werd door de minister géén rekening gehouden. In de loop van 2008 zullen in de regio Ekeren, Kapellen, Brasschaat en Kalmthout nog 6 postkantoren gesloten worden. Jan hoopt dat bij de beslissing van de sluiting wel degelijk rekening zal gehouden worden met de plaatselijke situatie en de noden van de inwoners.

Sinds 1 januari 2007 is de energiemarkt volledig vrijgemaakt. Iedereen koopt gas of elektriciteit van een leverancier naar keuze en meer concurrentie vertaalt zich in eerlijkere tarieven. Een positieve evolutie, maar controle is en blijft nodig. Peter Luykx schudde deze week fors aan de energieboom en vroeg minister van Economie Sabine Laruelle waar het rapport van de Belgische mededingingsautoriteit blijft. De mededingingsautoriteit heeft een onderzoek ingesteld naar de dubieuze prijsstijgingen van Electrabel. Laruelle liet verstaan dat het onderzoek eind april afgerond wordt. Peter volgt de zaak op.

In de commissie Volksgezondheid kreeg Flor Van Noppen het zoveelste federale actieplan van een PS-minister voorgeschoteld. Na het Nationale Kankerplan van Laurette Onkelinx, was minister van Klimaat Paul Magnette aan de beurt om zijn Lente van het Leefmilieu voor te stellen. De minister deelde zeer enthousiast mee dat de federale overheid voortaan een coördinerende rol gaat spelen op het vlak van leefmilieu, een grotendeels regionale bevoegdheid. Het federale niveau is volgens hem het best geschikt om het beleid van de regios aan te sturen. Flor merkte op dat hij bereid is alle initiatieven voor een beter leefmilieu te ondersteunen, maar dat het niet de bedoeling kan zijn om voor de tweede keer in korte tijd een poging te doen om het regionale beleid te bevoogden.

Senaat

In de commissie Institutionele Aangelegenheden stelde de Senaat vast dat er geen consensus was tussen de verschillende partijen inzake het belangenconflict rond Brussel-Halle-Vilvoorde. De Senaat nam ook akte van het feit dat de komende regering naar een oplossing voor BHV wil zoeken. Dit gezegd zijnde zal het dossier naar het Overlegcomité gestuurd worden, waardoor het de normale parlementaire weg verder bewandelt. Geert Lambert vond het echter nodig om na 8 jaar niets doen nu plots druk op de ketel te zetten en uit te halen naar Louis Ide. Louis diende hem van antwoord: Ik heb van Geert Lambert geen lessen te trekken. Hij heeft 8 jaar de tijd gehad en toen gebeurde er niets. Ik heb geen tijd en zin voor politieke spelletjes. Eigenlijk vatte De Morgen nog het best de situatie samen: Veel verschil maakte de discussie niet: de Senaat heeft geen oplossing en stuurt het probleem naar het overlegcomité, dat ook geen oplossing zal vinden.

Auteur:
Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams parlementsfractie Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be