Politie Midden- en West Brabant


TILBURG, 15 maart 2008

44 aanhoudingen tijdens internationale drugsactie

TILBURG/BRUSSEL: Opsporingsdiensten van Nederland, België en Luxemburg en de Franse Douane hebben vrijdagavond en nacht gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme. Tijdens de zogeheten Etoile-actie zijn onder andere 44 personen aangehouden en is circa 55 gram hashish, 360 gram hennep, 202 XTC-pillen, 1 spacecake, 72 joints en 6 wapens in beslag genomen. De actie werd uitgevoerd door ongeveer 500 opsporingsambtenaren uit de diverse landen. Mede dankzij het Benelux-verdrag over
politiesamenwerking is de actie goed verlopen. Door dit verdrag kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. De actie startte vrijdagmiddag om 13.30 uur en duurde in Nederland tot zaterdagmorgen 03.00 uur.

De controles concentreerden zich in de deelnemende landen op de vervoersassen Rotterdam-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz. De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen, maar ook in treinen en in bij de politie bekende drugspanden. In totaal werden in de drie landen honderden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen.

Spoorwegen

De controle van de KLPD spoorwegpolitie richtte zich op de internationale treinen van Rotterdam naar België en Frankrijk. Ook op de perrons waar de internationale treinen vanuit Roosendaal vertrekken, werden controles uitgevoerd. Er werd een speurhond ingezet, die is gespecialiseerd in de opsporing van verdovende middelen. In totaal werd door de KLPD Spoorwegpolitie 24 personen aangehouden die in het bezit van verdovende middelen waren. Van de 24 verdachten werd in 1 geval een geldboete opgelegd en in 1 geval een dagvaarding uitgereikt. 1 persoon bleek nog gesignaleerd te staan voor een gevangenisstraf van 2 maanden. In de overige gevallen werd afstand gedaan van geringe gebruikershoeveelheden.

In de Thalys-trein tussen Rotterdam en het station Parijs Gare Du Nord werd samengewerkt tussen het Korps Landelijke Politiediensten Spoor, het Joint Hit Team Zuid-West en de Franse douane. Ook bij deze controle werd gebruik gemaakt van een verdovende middelenhond. Bij deze controle werd op het Franse Gare Du Nord 1 persoon aangehouden die door de hond was aangewezen. Deze persoon was in het bezit van 200 XTC-pillen.

Op de A 16 werd door het Joint Hit Team Zuid-West, wat is gehuisvest in Roosendaal, een gezamenlijke actie met de Regionale Ondersteuningsgroep van de regio Rotterdam Rijnmond uitgevoerd, waarbij onder andere zogenaamde Automatic Number Plate Registration-apparatuur werd ingezet. Een aantal voertuigcontroles werden daarbij uitgevoerd.. Een controle van 2 personen leverde de betrokkenen een geldboete op van 100,- vanwege het in bezit hebben van 25 gram hennep.
Tussen Maastricht en Luik werd er op de A-2 samengewerkt tussen het Joint Hit Team Zuid, wat is gehuisvest in Maastricht en het KLPD. Ook hier werd gebruik gemaakt van deze ANPR-apparatuur. In totaal zijn hier 1125 controles uitgevoerd.
Ook in de gemeente Roosendaal was de inzet succesvol. Enkele leden van het team Courage, wat wordt ingezet tegen de drugsoverlast in Roosendaal en Bergen op Zoom constateerden dat aan bezoekers van zogenaamde gedoogde coffeeshops in totaal 30 gram hennep en 10 gram hash was verkocht. Dit resulteerde in totaal in 7 aanhoudingen.. De verdachten werden in de loop van de avond na afhandeling in vrijheid gesteld. Dit resulteerde in 1 dagvaarding en 3 geldboetes. Ook in Terneuzen werden in totaal 13 aanhoudingen verricht, waarbij in totaal ruim 304 gram hennep, 45 gram hashish, 68 joints, 1 spacecake en 6 wapens in beslag werd genomen. Aan 7 verdachten werd een dagvaarding uitgereikt, terwijl aan 7 verdachten een schikking in de vorm van een geldboete van 100,- werd aangeboden. Voorts werd aan een andere aangehouden verdachten een schikking aangeboden van 70,- voor het in bezit hebben van een bijl.

Internationaal informatiepunt
In de stad Doornik was een internationaal informatie-uitwisselingpunt ingericht waar gedurende de actietijd politie en douanemensen uit de 4 landen aanwezig waren. Opsporingsambtenaren uit de vier landen konden gedurende de actie direct dit uitwisselingspunt bellen als men informatie wensten over personen of voertuigen uit de landen.

Geschiedenis
Onder de naam 'Hazeldonk' werken opsporingsdiensten van de verschillende landen sinds 1995 met elkaar samen. Doel van deze samenwerking is drugspanden die overlast veroorzaken in de steden ontmantelen en de kleinschalige drugshandel en drugstoerisme tussen de Benelux en Frankrijk bestrijden.
Voordelen van deze internationale samenwerking zijn onder andere dat de informatie-uitwisseling veel sneller en soepeler verloopt en politieagenten uit de twee landen vlot met elkaar leren samenwerken. Eén van de resultaten is dat internationale samenwerking steeds beter verloopt. Betrokken landen hebben afgesproken een aantal keer per jaar een gezamenlijke controleacties te houden.

Drugspanden
De overlast die vroeger werd veroorzaakt door het drugstoerisme heeft zich nu gedeeltelijk verplaatst naar de buurten rond drugspanden in verschillende Belgische steden. Noord-Fransen komen er cocaïne en heroïne kopen en veroorzaken daardoor problemen in de omgeving rond die panden. Begin 2005 hebben de politiediensten van de Benelux en van Frankrijk besloten de strijd tegen het drugstoerisme en de drugsrunners anders aan te pakken. Niet enkel meer de drugstoeristen op treinen of langs snelwegparkings worden aangepakt; ook de verkooppunten waar de drugs aan de man worden gebracht, zijn het doelwit van de Etoile-acties.

Auteur: Nicolette Bovenhorst