Kriterion Sarajevo Balkan Boogie


AMSTERDAM, 20080305 -- Vijf Bosnische studenten zetten op dit moment in Sarajevo hun eigen arthouse bioscoop op: Kriterion Sarajevo. Van 9 tot en met 16 maart bezoeken zij Amsterdam. Daarom organiseert Filmtheater Kriterion in samenwerking met Stichting YUA op 15 maart vanaf 21:00 een feest dat geheel in het teken van haar zusje in Sarajevo staat. In het programma staan onder andere DJ Pizda Bolkin van Balkan Beatz, Mala Vita Acustica en Caspian Hat Dance.

Op 15 maart organiseren Filmtheater Kriterion en Stichting YUA (zie onder) een groot feest voor de Bosnische studenten die in Sarajevo aan hun eigen Kriterion werken. De studenten uit Sarajevo lopen een week lang stage in de Amsterdamse bioscoop om een idee te krijgen van hoe hun Kriterion er in de toekomst uit zou kunnen zien. Het feest op 15 maart belooft een explosie van branie, balkan, beatz, en boogie. In het programma o.a.:

*Mala Vita Acustica!
Opzwepende melodieën uit de Balkan, explosieve ritmes uit Latijns-Amerika en teksten die rechtstreeks afkomstig zijn uit de donkere stegen van Napels, welcome to the world of Mala Vita! Het hoofdpodium van het Exitfestival wordt met flair omgeruild voor de foyer van Kriterion. Dat akoestisch niet voor ingetogen staat bewijst deze band als nooit tevoren.

*Caspian Hat Dance
Caspian Hat Dance is een straatband en volgens eigen zeggen maken ze traditionele zigeuner muziek, klezmer, onbehoorlijk dronken dorpstrouwerij muziek, zuid Italiaans Pizzica en mooie liedjes in Roma en Boliviaanse bergtoppen. Vanaf 12 uur staan ze op de bergtop die Kriterion heet.

*DJ Pizdabolkin (Balkan Beatz)
Tegenwoordig bijna volledig gegrepen door de betere "wereld"muziek, van Keltische punk tot BalkanBeats. Samen met BalkanBeatz DJ's Tommi en Guzstav heeft hij Lowlands al gekgedraaid; op 15 maart maakt DJ Pizdabolkin Kriterion onveilig. Gypsybeats, balkanbreaks, polkapunk en andere dansbare Oost-Europese crossovermuziek, die de wereld in hoog tempo verovert.

*Balkan Shorts
Even adem halen? Zin in goede korte films? Enkel verstuikt bij de polka? Vanaf middernacht worden in K1 Korte films uit Bosnië getoond. Het programma duurt een half uur en gaat van start om 24:00, 00:30, 01:00 en 01:30.

Benefiet
Alle artiesten treden kosteloos op, alle inkomsten uit de kaartverkoop gaan naar Kriterion Sarajevo. Zie ook de maart editie van Oor voor meer informatie over de muzikanten.

Stichting YUA
Filmtheater Kriterion organiseert de avond in samenwerking met Stichting YUA.
Deze Stichting Young Urban Achievers is een collectief dat het opzetten van een art house bioscoop in de Bosnische hoofdstad Sarajevo ondersteunt. De stichting bestaat o.a. uit een aantal oud leden van Kriterion. Zie voor meer informatie www.yuafoundation.org.

Hou voor het volledige programma deze website in de gaten: www.kriterion.nl





Filmtheater Kriterion