Ingezonden persbericht


Eerste Nederlandse evenement voor stiefmoeders
Stichting Stiefmoeders Nederland organiseert allereerste Stiefmoederdag in Tilburg

Tilburg, 23 december 2007.
Stichting Stiefmoeders Nederland organiseert op zaterdag 15 maart 2008 een Stiefmoederdag; het allereerste evenement voor stiefmoeders (vrouwen van wie de partner al kinderen heeft). Op de dag kunnen stiefmoeders elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en deelnemen aan workshops. De workshops onder leiding van psychologen (zij zijn zelf uiteraard ook stiefmoeder) zijn bedoeld voor drie specifieke groepen stiefmoeders:
. Stiefmoeders zonder eigen kinderen

. Stiefmoeders die getrouwd zijn/partner van een weduwenaar
. Stiefmoeders die met hun partner primair voor de kinderen zorgen (de kinderen wonen hoofdzakelijk bij vader (en stiefmoeder) en bezoeken soms de moeder

De Stiefmoederdag maakt deel uit van het onderzoek dat de stichting doet naar de ervaringen van Nederlandse stiefmoeders. Dit onderzoek (het allereerste Nederlandse onderzoek naar de ervaringen van stiefmoeders) loopt nog tot maart 2008. Voorzitter Maaike van Goethem: "Aan de hand van de workshops willen we graag in kaart brengen of deze groepen stiefmoeders specifieke problemen hebben. Uit buitenlands onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat stiefmoeders zonder eigen kinderen het moeilijker hebben dan stiefmoeders die zelf al kinderen hebben. Zij weten simpelweg beter wat ze kunnen verwachten van een leven met kinderen en zijn dus beter voorbereid. Voor de stiefmoeders is het een goede gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met vrouwen die in dezelfde positie zitten".

In Nederland zijn naar schatting tussen de 125.000 en 250.000 stiefmoeders. Het is een moeilijke rol, want gemiddeld strandt 2/3 van de relaties waarbij een van de partners al kinderen uit een eerdere relatie heeft. Stichting Stiefmoeders Nederland doet via haar website (www.stichtingstiefmoeders.nl) onderzoek, geeft advies en voorlichting en brengt stiefmoeders met elkaar in contact.

Noot voor de redactie.