Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Betreft: Uitvoering Johannes Passion, 15 maart in de Nicolaikerk, Utrecht

Perscontacten: Dick van Dijk, e-mail dick.van.dijk@planet.nl


- - - - - - - - - - - - - - - - -

Johannes Passion in de Nicolaïkerk

Zaterdag 15 maart wordt de Johannes Passion van J.S.Bach in zijn geheel uitgevoerd tijdens een eenvoudige vesperviering in de Utrechtse Nicolaïkerk.

Met deze uitvoering keren we ruim twee eeuwen terug in de kerkelijke geschiedenis. Oorspronkelijk was de Johannes Passion, evenals andere cantates van Bach, helemaal niet bedoeld voor uitvoering op een concertpodium, maar had deze een vaste plaats binnen de liturgie. Op Goede Vrijdag 7 april in het jaar 1724 voerde Bach tijdens de vesper zijn eerste versie van de Johannnes Passion uit. Tijdens deze vesper werd er ook nog gepreekt, en er was een overdadige liturgie om de passie heen geweven. Een jaar later verving de componist het openingskoor door een ingetogen koraalbewerking, waarschijnlijk omdat er kritiek op de te uitbundige muziek was gekomen. Tegenwoordig bestaan er vier verschillende versies waarvan de bekendste op deze avond zal worden uitgevoerd. De vesper zelf wordt sober gehouden, evenals de vespers die in de daarop volgende Goede Week dagelijks in de Nicolaïkerk plaats vinden. De Johannes Passion in deze vorm is eigenlijk 'een gezongen schriftlezing'.

De passion wordt uitgevoerd door de Barbara Cantorij en het instrumentale ensemble Camerata da Fusignano uit Culemborg o.l.v. Marijn Slappendel. Verdere medewerking wordt verleend door Tanja Obalski, sopraan; Richard Kits, altus; Jan-Willem Schaafsma, tenor; Ernst Vermeulen, bas en Erks Jan Dekker, Christus. Het orgel zal worden bespeeld door Ko Zwanenburg. Voorganger is ds J. Plante uit Vleuten. Aanvang 19.00 uur.

Hoewel de toegang vrij is, vragen we wel in een collecte aan de uitgang om een bijdrage in de kosten. Voor verdere informatie zie www.nicolaïkerk.nl


---- --