Evangelische Omroep

Blauw Bloed op 50ste verjaardag Prins Albert II

Blauw Bloed, zaterdag 15 maart 2008, 19:35 uur, Nederland 2

Het royaltyprogramma Blauw Bloed wordt zaterdag gepresenteerd vanuit vorstendom Monaco. Het programma doet er verslag van de 50ste verjaardag van Prins Albert II, regerend vorst van het ministaatje. Albert houdt vrijdag een verjaardagsreceptie waar alle inwoners van Monaco voor zijn uitgenodigd. De verwachting is dat de prins dit moment aangrijpt om zijn verloving met de 30-jarige Zuid-Afrikaanse Charlene Wittstock aan te kondigen.

Blauw Bloed blikt met een portret van Albert terug op de vijftig jaren die achter hem liggen en spreekt met mensen die de prins goed kennen. Ook wordt de kledingstijl van prins Albert en zijn zussen Caroline en Stéphanie onder de loep genomen. Verder in Blauw Bloed aandacht voor Koningin Beatrix die woensdag woonzorgcomplex Rumah Kita in Wageningen opent. In het verzorgings- en verpleegtehuis wonen Indische en Molukse ouderen.

In de serie over koninklijke koetsen dit keer de Glazen Koets. Het is de oudste koets uit de koninklijke stallen. Deze koets, gebouwd in 1826 voor Koning Willem I, krijgen we niet vaak te zien. Alleen bij zeer bijzondere gelegenheden wordt dit exemplaar van stal gehaald. Zo werd het rijtuig ingezet bij het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard en het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus.

Tot slot zien we Blauw Bloed op de tentoonstelling 'Fris en rein aan het hof; vorstelijk toiletgerei uit de 19de eeuw'. Hier zijn voorwerpen te zien die in de Nederlandse paleizen werden gebruikt voor persoonlijke hygiëne. De expositie is tot en met 4 mei te bezoeken in Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Blauw Bloed is er elke zaterdagavond om 19:35 op Nederland 2 en wordt gepresenteerd door Jeroen Snel. Kijk voor meer info op www.eo.nl/blauwbloed

Noot voor redactie,

Evangelische Omroep