Ingezonden persbericht


Utrecht, 6 maart 2008

GroenLinks, PvdA en SP strijden tegen discriminatie

UTRECHT - GroenLinks, PvdA en SP organiseren van 15 tot en met 21 maart samen de Utrechtse Week tegen Discriminatie. De drie politieke partijen organiseren twee debatten, komen met eigen onderzoek en voeren samen actie op straat.

Tijdens de Utrechtse Week tegen Discriminatie maken GroenLinks, PvdA en SP duidelijk dat discriminatie ongewenst is en krachtig moet worden bestreden. De week draait om de vraag hoe de gemeente en de bewoners discriminatie zo goed mogelijk kunnen bestrijden.

Tijdens debatten worden de resultaten van twee afzonderlijke onderzoeken gepresenteerd. GroenLinks heeft een groot onderzoek gehouden onder bewoners van de wijken Kanaleneiland en Hoograven naar discriminatie (debat: 18 maart, 20.00, Bernadottelaan 23). ROOD, de jongerenafdeling van de SP, heeft onderzoek gedaan naar discriminatie aan de deuren van discotheken en cafés (debat: 19 maart, 20.00 uur, Domplein 5). Op 15 maart promoten de drie politieke partijen in de avonduren in het centrum het meldpunt voor discriminatie aan de deur van horeca. Op 21 maart is in de raadzaal van het stadhuis een hoorzitting over discriminatie, waar alle politieke partijen allerlei deskundigen en inwoners ondervragen over discriminatie in de stad.

De Week Tegen Discriminatie moet leiden tot een lokale beweging om discriminatie te bestrijden. De drie lokale politieke partijen willen alle inwoners van Utrecht oproepen tot tolerantie naar elkaar. ,,Om spanningen in de samenleving te voorkomen is het belangrijk dat iedereen elkaar ruimte gunt om zichzelf te zijn", zegt initiatiefneemster Marry Mos van GroenLinks. ,,Dat betekent dat mensen hun geloof moeten kunnen belijden, dat mensen in vrijheid hun mening kunnen geven en dat niemand zijn eigen identiteit hoeft te verbergen op straat, op het werk of waar dan ook. We doen een klemmend beroep voor zo'n open samenleving aan iedereen in de stad, autochtoon én allochtoon."

Voor het complete programma van de utrechtse Week Tegen Discriminatie kijkt u op www.dbutrecht.nl


Noot: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ivo Rodermans op 06 41496212.


---- --