Landelijke Studenten Vakbond


Slechte financiële situatie belemmert studenten

Utrecht, 15 maart 2008 -- Uit een enquête van het LSVb-Studentenpanel blijkt dat studenten weinig financiële speelruimte hebben. 77% van de 300 ondervraagden houdt geen geld over aan het einde van de maand. Sterker nog: 11% heeft te weinig geld om hun levens- en studiekosten te kunnen betalen. Daarnaast geeft een derde van de studenten aan niet verder te kunnen studeren als het collegegeld fors omhoog zou gaan. De LSVb constateert een gevaar voor de toegankelijkheid van het onderwijs. Ook de grote financiële verschillen tussen studenten zijn zorgelijk.

Van de respondenten ontvangt 73% een basisbeurs van de IB-Groep. Een derde van hen ontvangt daarnaast een aanvullende beurs. Verder zien studenten zich genoodzaakt flink naast hun studie te werken, maar liefst 83% heeft een bijbaan. Ook heeft 44% van de studenten een lening bij de IB-Groep, al vindt 41% van de studenten het vervelend om een studieschuld op te bouwen. Twee op de vijf studenten betaalt zelf het collegegeld. Vooral deze groep studenten geeft aan minder goed te kunnen rondkomen en leent meer bij de IB-groep dan andere studenten. LSVb-voorzitter Lisa Westerveld: De studiefinanciering is duidelijk ontoereikend. Sommige studenten moeten tot 20 uur per week werken om rond te komen, ook al kan dit ten koste gaan van hun studieresultaten.

De voorgestelde verhogingen van het collegegeld door Plasterk met 22-, per jaar, wordt weliswaar in stapjes ingevoerd, maar lijkt wel degelijk een negatief effect te hebben op de toegankelijkheid. Eerder rekende de LSVb uit dat het collegegeld in 2018 meer dan 2100-, euro zal zijn, daarnaast stijgen de kosten voor levensonderhoud en huur, terwijl er vanuit de politiek steeds meer geluiden komen om de studiefinanciering af te schaffen. Volgens de LSVb wordt het tijd dat ook de minister zich realiseert dat het juist voor studenten uit armere milieus steeds moeilijker wordt om te studeren.

De respondenten geven duidelijk aan dat het moeilijk is om als student rond te kunnen komen, ondanks dat er veel geleend en gewerkt wordt. Studenten moeten constant balanceren tussen hun verschillende financiële bronnen. Ze maken zich zorgen over te grote schulden bij de IB-groep, willen hun ouders niet te veel financieel tot last zijn, en geven aan te moeten werken om hun studie te kunnen betalen. Financiële zekerheid om onbezorgd te studeren hebben de meesten niet. Waar sommige studenten alles zelf betalen, kunnen anderen leunen op de steun van hun ouders. Hierdoor ontstaan opvallende verschillen tussen groepen studenten.

De LSVb vindt het niet alleen schokkend dat een deel van de studenten aangeeft niet verder te kunnen studeren als het collegegeld omhoog gaat. Ook vindt de bond het zorgelijk dat een vijfde deel van de respondenten aangeeft het zichzelf financieel niet te kunnen veroorloven om bestuursfuncties te bekleden of iets anders naast hun studie te doen. Lisa Westerveld: Financiële barrières maken het steeds moeilijker om te studeren. Bovendien houdt het studenten tegen om zichzelf te ontwikkelen in één van de belangrijkste periodes waarin dat zou moeten: hun studietijd.

Noot,