NCRV

Keyzer & De Boer Advocaten

In Memoriam

Zondag 16 maart 2008
22.00 uur, Nederland 1

In deze aflevering van Keyzer & De Boer Advocaten is er aandacht voor slachtoffers van medisch falen. In 2006 werd de afdeling hartchirurgie van het UMC Radboud Ziekenhuis in Nijmegen enkele maanden gesloten vanwege interne misstanden. Artsen bleken niet of nauwelijks onderling te communiceren en protocollen werden niet nageleefd. Door de jarenlange misstanden was bij minimaal zeven patiënten sprake van een vermijdbare dood. Door medische fouten sterven er jaarlijks in Nederland meer mensen dan in het verkeer. De schattingen lopen uiteen van 1000 tot 7000 dodelijke slachtoffers.

In deze aflevering is Pim niet meer zichzelf sinds het overlijden van zijn vader tijdens een eenvoudige routine operatie. Hij dient een klacht in tegen de chirurgen die hem behandeld hebben. Niemand op kantoor gelooft in zijn zaak. Als de klacht in behandeling wordt genomen duikt er verontrustende informatie op. Pims vader is mogelijk niet het enige slachtoffer van medisch falen.

Nina moet Anna, een minderjarige Russische asielzoekster, bijstaan, die op het punt staat uitgezet te worden. Nina wil dit voorkomen omdat Anna zwanger is van een Afrikaanse jongen uit het ama-centrum. De verdediging wordt bemoeilijkt als haar cliënt ervan wordt beschuldigd expres zwanger te zijn geworden om uitzetting te voorkomen.

Gastrollen zijn weggelegd voor Titus Tiel Groenestege, Hans van Leipsig en Felix Burleson.
Vaste acteurs in de serie zijn Bram van der Vlugt, Porgy Franssen, Henriette Tol, Daan Schuurmans, Roos Ouwehand, Mara van Vlijmen, Hans Kesting en Karien Noordhoff.