Erasmus Universiteit Rotterdam

Boekenweekperformance 'De juwelen haarkam'

Datum
Van: 16 maart 2008 16:00
Tot: 16 maart 2008 17:45

---

Locatie:
Rotterdam, RO Theater, William Boothlaan 5

Toelichting
Verborgen geschiedenissen: verandering, verzet en overgave

In het RO Theater zal een multimediale theaterlezing plaatsvinden door prof. Frans-Willem Korsten, hoogleraar Literatuur en Samenleving aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De juwelen haarkam

Op zondag 16 maart geeft prof. Frans-Willem Korsten, EUR-hoogleraar Literatuur en Samenleving, een multimediale theaterlezing in het RO Theater. Esther Scheldwacht, actrice van het RO Theater, verzorgt readings op live muziek van Heiko Dijker op TablaTronic. Met pop-up voices van Kaatje Kooij, Fahd Larhzaoui, Lowie van Oers, Zahra Ouajil en Guido de Wijs.

Het verhaal dat door de lezing heen zal zingen is een essay van Maria Dermoût: 'De juwelen haarkam'. Dat verhaal speelt zich af net na de Napoleontische oorlogen, begin negentiende eeuw, in Nederland en op de Molukken. Een Nederlandse militair heeft in de koloniën een Molukse verzetsleider ontmoet, Thomas Matoeleisia. De laatste wordt geëxecuteerd, de eerste keert terug naar zijn ouderlijk huis in Gelderland. Zo lijkt het althans. Hij keert niet werkelijk terug, het familiehuis voelt niet langer als zijn thuis. Hij is veranderd, heeft de waarde en kracht gezien van verzet tegen onrecht, hij draagt een naastenliefde in zich mee die niet meer past in zijn oude slaapkamer.

Het verhaal speelt met de werkelijke geschiedenis - die niet zomaar voorbij is. Sommige geschiedenissen hebben een opmerkelijke kracht om te blijven leven. Dat geldt bijvoorbeeld voor de geschiedenis van de joden in Nederland, voor de nationalistische gevoelens in Oost-Europa die weg leken maar weer opdoken, voor de geschiedenis van de Berbers, voor de geschiedenis van de slavernij. Er zit, anders gezegd, een geheime kracht in geschiedenis die jong en oud raakt. Waar komt die kracht vandaan? Waar is die in belichaamd? En hoe komt het dat die verborgen geschiedenissen niet verdwijnen, maar steeds terugkeren?

De organisatie is in handen van Erasmus Podium, Kosmopolis Rotterdam en het Rotterdamsch Leeskabinet i.s.m. het RO Theater.