Ingezonden persbericht


Persbericht 6 maart 2008

Over loden letters en houten persen in Stedelijk Museum De Lakenhal

In de serie lezingen op zondagmiddag staat op zondag 16 maart het maken van loden letters en het drukken hiermee op houten persen centraal. De lezing, met vertoon van historische beelden, start om 13.00 uur in De Lakenhal en wordt om 14.30 uur vervolgd met een demonstratie lettergieten bij De Lakenhal in Scheltema. Toegang is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum.

Eeuwenlang hebben drukkers teksten met loden letters op houten persen gedrukt. Dit bijzondere en gespecialiseerde ambacht vergde veel vakmanschap en improvisatievermogen. Margedrukker Gerard Post van der Molen zal hierop ingaan aan de hand van historische beelden en een 16de- eeuwse tekst uit een schoolboekje, gedrukt door Plantijn te Antwerpen.

Na de lezing volgt om 14.30 uur in Scheltema (2 minuten lopen vanaf het museum) een demonstratie lettergieten met gebruik van een replica van een 18de-eeuws handgietinstrument en een originele matrijs uit de 18de eeuw.

Onder de aanwezige kinderen zullen enkele van de gegoten letters worden verloot.

Gerard Post van der Molen was tot voor kort een Leidse margedrukker die zich specialiseerde in de historische boekdrukkunst. Deze kunst beoefent hij nog steeds en daarnaast zet hij zich in voor het behoud van ons grafisch erfgoed.

De lezing wordt gehouden in het kader van de tentoonstelling Stad van boeken. Zeven eeuwen lezen in Leiden die t/m 1 juni te zien is in Stedelijk Museum De Lakenhal.

Met vriendelijke groet,

Mia van Iterson

Public Relations

Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden

Oude Singel 28-32

2312 RA Leiden

Tel. +31 (0)71 516 5360

In De Lakenhal:
Stad van boeken. Zeven eeuwen lezen in Leiden, t/m 1 juni 2008 De botanische tekeningen van Janneke Brinkman en Linnaeus in Leiden, t/m 20 mei 2008

De Lakenhal in Scheltema:
Boek in wording: het Syndroom van Stendhal - Maria Barnas en Missingbooks - Maria Barnas, Maxine Kopsa en Germaine Kruip, t/m 13 april 2008

www.lakenhal.nl