Nederlandse Tafeltennisbond

resultaten
A-ranglijsttoernooi geeft wederom opmerkelijke resultaten

Wederom opmerkelijk A-jeugdranglijsttoernooi

Op 16 maart 2008 is in Nederweert het tweede A-jeugdranglijsttoernooi van dit seizoen gespeeld. De eindstand van dit toernooi vindt u hier. De gedetailleerde uitslagen zijn te vinden onder Spelers - Toernooien
- Uitslagen.

Net als in november leverde het tweede A-jeugdranglijsttoernooi op 16 maart de nodige opmerkelijke uitslagen op. In Nederweert wisten slechts drie van de acht ranglijstaanvoerders het toernooi ook daadwerkelijk te winnen.

Misschien wel het meest verbazingwekkende was dat eigenlijk niemand verbaasd was over de superieure overwinning van kadet Britt Eerland in de meisjes junioren. Britt is na Sigrid van Ulsen toch pas de tweede kadet die de juniorenklasse wint. In november was ze nog in de finale gestuit door Tali Cohen. Die verloor nu een messcherp duel in de halve finale van Monique Posthuma en viel na verlies tegen Suzanne Dieker zelfs terug naar de 5^e plaats. Britt rekende in de halve finale gedecideerd af met Simone de Klerk, bij wie de verminderde trainingsintensiteit langzaam merkbaar wordt. De finale was zeer eenzijdig, alleen de eerste game kende enige spanning. Daarna was het 11-7 en 11-1, waardoor Britt het toernooi beëindigde met slechts één game verlies: de allereerste van de dag tegen Rianne Strik. Die werd overigens meteen rechtgezet met een 11-0.

Bij de jongens junioren ontbrak de geblesseerde Nathan v.d.Lee. Daarmee bleven eredivisiespelers Olivier Altenburg en Casper ter Luun en 1^e divisiespeler Boris de Vries als favorieten over. Ietwat verrassend, hoewel hij al eerder had bewezen gevaarlijk te zijn, voegde Milan Stepanovski zich hierbij, en via een fraaie winst op Olivier kwam hij zelfs in de finale. De andere halve finale tussen Boris en Casper was een zeer lang duel, waarbij Boris in de vijfde game profiteerde van een minder scherp begin van Casper. Boris was hierdoor kennelijk geïnspireerd, want in de finale had Milan maar weinig kansen, het werd in een voor Boris' begrippen snelle wedstrijd 3-0. Olivier kwam via de herkansing nog op de 3^e plaats uit, Casper zakte terug door verlies tegen Jochem de Hoop en opgave in de slotwedstrijd terug naar plaats 6. Zeer opvallend was het optreden van Gamal de Groot. De pupil van Rene Hijne, nummer 16 van de ranglijst en in november slechts 21^e, verloor vroeg van Boris, maar klom via Harmen v.d.Berg en Tony Nader op naar de voor hem uitzonderlijk goede 5^e plaats.

Wanneer Britt Eerland bij de junioren speelt, is het bij de kadetten spannend. Dianne Overbeeke had in november gewonnen, maar had Alice Barendregt en Rianne van Duin heel dicht achter zich. En het groepje kanshebsters wordt groter. Dat bleek al in de kwartfinale, toen Dianne volledig werd verrast door Moya Schutte. De winnares van de D-meerkampen dames wordt het laatste half jaar weer snel sterker. In de halve finale werd ook Rianne teruggezet. Demelsa Basie had weer eens een hele sterke dag, zij verraste Alice, waardoor er een geheel andere finale kwam dan verwacht. Moya bleek in de finale de beste. Na de tweede game leek Demelsa de partij te kantelen, maar halverwege de vierde game nam Moya het heft weer duidelijk in handen, waarmee ze als eerste Scylla-meisje sinds Patricia de Groot in 1984 een nationaal toernooi op het hoogste jeugdniveau wist te winnen. Dianne herstelde haar fout enigszins door via winst op Felisha Aakster, Jacintha de Hoop, Alice en Rianne alsnog op de derde plaats te eindigen. Alice was met plaats 5 de grootste verliezer.

Pepijn Leppers heeft altijd moeite met A-toernooien. Hoewel hij al lang de sterkste van zijn groep is, ging er bij de A-toernooien steeds weer iets mis. In Nederweert rekende hij met die spoken uit het verleden af. Vanzelf ging dat niet. De loting leverde al in de halve finale een duel uit met Koen Hageraats. Vier games lang waren de beide 2^e divisiespelers gelijkwaardig, in game 5 trok Pepijn aan het langste eind, hoewel Koen nog een eind terug kwam. In de finale was Ewout Oostwouder verwacht, maar het werd Patrick Oeij. Ook die wist Pepijn in grote problemen te brengen, maar ook nu kwam de Soester er na 1-2 toch weer uit, al had hij in de vijfde game wel veel matchpoints nodig. Koen eindigde op plaats 3, Ewout op 4. Teun Bosveld moest halverwege ziek afhaken.

Pupil Nikki Eerland heeft mede dankzij haar lange noppen lang een voorsprong op de andere pupillen gehad. Dit keer liep het anders. Jasminka Oeij paste de juiste tactiek toe, en voordat Nikki hier een antwoord op had gevonden was het al 3-0. Omdat Sanne de Hoop goed gebruik maakte van de wat mindere beweeglijkheid van Vienna Pasmans kwam er een ietwat onverwacht FVT-finale. Sanne leek daarin makkelijk te gaan winnen, maar na 2-0 nam Jasminka het heft steeds meer in handen, wat uiteindelijk een 3-2 overwinning opleverde.

De strijd om de hoogste plaatsen bij de jongens pupillen is dit seizoen bijna geheel groen gekleurd. Bijna, want anders dan in november voorkwam Bas Hensbergen een volledige halve finale in de FVT-kleur. Bas won van Martin Khatchanov, verloor wel de halve finale van Cosmin Stan, maar wrong zich via winst op Laurens Tromer toch tussen het FVT-kwartet. Van die vier is Cosmin momenteel de sterkste, zo moest ook Rajko Gommers in de finale erkennen. Cosmin kon zich zelfs af en toe zijn zeer spectaculaire Kreanga-achtige backhandspin van achteruit veroorloven.

De meisjes welpentitel ging zoals verwacht naar Edina Bibuljica, al stribbelde Melissa Bours in de finale erg land tegen. Bij de jongens verraste Bas Hergelink alles en iedereen door zowel Sjoerd Vaders als in de finale Laurens van Raadshoven te verslaan.