Serviërs demonstreren in Amsterdam tegen afscheiding Kosovo


AMSTERDAM, 20080314 -- De Servische Kulturele en Humanitaire Vereniging Amsterdam organiseert aanstaande zondag 16 maart een demonstratie tegen de eenzijdige afscheiding van de Servische provincie Kosovo én tegen de Nederlandse erkenning ervan. De demonstratie vindt plaats op het Museumplein te Amsterdam en begint om 14.00 uur.

De in Nederland wonende Serviërs zullen aandacht blijven vragen voor de onrechtmatige, eenzijdige afscheiding van de Servische provincie Kosovo. Vanuit het perspectief van het internationaal recht en het historisch recht is Kosovo een onlosmakelijk deel van Servië, benadrukt de Servische vereniging te Amsterdam. De sprekers zullen de Nederlandse regering dan ook oproepen de onrechtmatige erkenning van Kosovo te herzien, in regel met het internationaal recht.Het recht op afscheiding toekennen aan etnische minderheden die binnen onafzienbare tijd meerderheden worden in een soeverein land, is een gevaar die ook Nederland in de toekomst parten zou kunnen spelen, aldus de vereniging. De zeer erbarmelijke omstandigheden waarin de Servische gemeenschap van Kosovo leeft, zal tijdens de betoging eveneens worden geagendeerd, alsook de etnische zuiveringen tegen de Serviërs sinds de komst van de internationale veiligheidstroepen KFOR en het VN-bestuur UNMIK in Kosovo in 1999.

Naast toespraken en gedichten is er tevens ruimte voor een volksdansoptreden van een Servische dansgroep. Na de demonstratie zal een Servisch-Orthodoxe priester voorgaan in het gebed voor de inwoners van de Servische provincie Kosovo. Tot slot zullen witte ballonnen met een vredesboodschap de lucht in worden gelaten.

De demonstratie wordt georganiseerd in samenwerking met andere Servische organisaties in Nederland en is de derde sinds de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van de Servische provincie. Eerder vonden in Den Haag en Breda vreedzame demonstraties plaats.

Servische Kulturele en Humanitaire vereniging Amsterdam