Gemeente Drechterland

21-2-2008
Compostdag valt vroeg in Drechterland

Gratis compost

Zaterdag 16 maart 2008 kunt u weer gratis compost ophalen bij de werkplaats van de gemeente.
De compost kunt u in een aanhanger of meegebrachte zak scheppen. Drechterland organiseert deze actie samen met HVCcompostering, die de compost beschikbaar stelt. U mag het zien als een beloning voor uw afvalscheiding.

Compost kan nuttig worden toegepast als bodemverbeteraar voor particulier en bedrijfsmatig gebruik. De bij HVC behorende composteringsinstallaties hebben baat bij de aanlevering van zuiver, niet-verontreinigd groente-, fruit- en tuinafval (gft), zodat het goed en efficiënt tot compost kan worden verwerkt. De compost kan alleen van goede kwaliteit zijn wanneer u het gft goed scheidt van het overige afval.

Minder meststoffen
Er wordt momenteel veel gesproken over het nut van de inzameling van gft. Soms zijn er âindianenverhalenâ als het om gft gaat. Veel mensen denken dat gft-, groen en restafval uiteindelijk op dezelfde hoop belanden. Dat is vanzelfsprekend niet het geval. Composteren is een goedkope manier van afvalverwerking en het gebruik van compost gaat verschraling van de bodem tegen. Compost houdt mineralen langer vast en verbetert de vochthuishouding van de bodem, waardoor ook minder meststoffen nodig zijn.

Brandstof voor de toekomst
Op dit moment onderzoekt HVC actief de mogelijkheden om gft op te werken tot een brandstof. Gft als brandstof voor de toekomst. Het zijn nieuwe kansen die de waarde van gft-afval extra benadrukken. Afval scheiden blijft belangrijk!

Locaties en tijden
De compost ligt 16 maart voor u klaar bij de werkplaats van de gemeente aan de Zuiderwijzend in Hoogkarspel en de Koggeweg in Hem. Van 09:00 tot 12:00 uur staan onze medewerkers voor u klaar.
---