Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

LANDELIJKE AMERSFOORT JAZZ TALENT AWARD VAN START OP 16 MAART

De Amersfoort Jazz Talent Award kreeg dit jaar een record aantal inzendingen voor deelname uit het hele land. Meer dan 30 bands met professionele kwaliteit hebben na een 'blinde' jurering zes groepen opgeleverd die in drie voorrondeconcerten een muzikale jazzstrijd aangaan. De AJTA biedt zo een waardevolle stimulans voor jonge talenten en zorgt voor zinderende concerten van de 'jazzbeloften van de toekomst' in Amersfoort.

Uit de zes optredende bands in de voorrondes selecteert de jury drie finalisten. Deze drie bands zullen tijdens het Rabobank Jazzfestival Amersfoort op zondagmiddag 18 mei opnieuw een sterke muzikale prestatie neer moeten zetten om in aanmerking te komen voor de prijs van ? 2500,- . Naast het winnen van het geldbedrag, speelt de winnaar bovendien in 2009 op het Jazzfestival Amersfoort. De tweede- en derde prijswinnaar keren terug naar Amersfoort voor een optreden bij het JazzPodium Amersfoort in het nieuwe seizoen.

De winnaars van de twee eerste edities van de AJTA, in 2006 en 2007, hebben hun prijzengeld gebruikt om respectievelijk in New York te studeren (contrabassist Ruben Samama) en een CD op te nemen (gitarist Jerome Hol).

**********
Het programma voor de voorrondes van 2008 ziet er als volgt uit:

Zondag 16 maart 15-18 uurTheater Borra, Hof 25,
Amersfoort -
Jazzest, met zangeres Julia Oschewsky- Morfitis Trio onder leiding van
Benedek Kiss
Entree gratis

De jury schreef over deze twee bands nadat alle inzendingen 'blind' waren beoordeeld:

Jazzest: zangeres Julia Oschewsky heeft een aangename stem, zingt origineel, poppy materiaal en kan leunen op een hechte, swingende begeleiding. Deze band greep in 2007 net naast de hoofdprijs en werd tweede.

Het Morfitis Trio, met aan het hoofd Benedek Kiss, is een groep met een funky inslag. De arrangementen zijn soms zeer gecompliceerd, maar het spel blijft strak en luchtig. De drummer lijkt wel over vier armen te beschikken.

***********
30 maart15 - 16.30 uur
Theater Borra, Hof 25,
Amersfoort
-Renske Taminiau & band
Entree gratis.

Het juryrapport na selectie van de inzendingen over zangeres Taminiau en haar band. Taminiau zingt mooie eigen stukken, heeft een expressieve stem en laat zich orkestraal begeleiden door synthesizerstrijkers, blazers en een ritmesectie.

**********
20 april
14.00 *) - 18.00 uur
Café-restaurant
Zandfoort aan de Eem, Kleine Koppel 20-21, Amersfoort
- Elek3city

- Thomsen Group

- Benoit Martiny Band

*) Het aanvangstijdstip staat nog niet vast, maar zal tussen 14 en 15 uur liggen.

In de volgende bewoordingen liet de jury zich bij de beoordeling van de inzendingen over deze drie bands uit: Elek3city is een hippe, funky band onder leiding van klarinettist Alex Simu, die vindingrijk gebruik maakt van elektronica. Op de ingezonden wedstrijd cd.maakte een wonderlijke bewerking van John Coltranes klassieker Impressions veel indruk.

De Thomsen Group brengt als krachtige, twaalfkoppige bigband ingewikkeld materiaal dat ze moeiteloos uit de vingers krijgen. De zeer gevarieerde composities werden geschreven door de naamgeefster Tini Thomsen, die tevens baritonsaxofoon speelt.

De Benoît Martiny Band maakt brutale, op den duur slopende muziek met een hoofdrol voor de scheurende gitaar van Frank Gones. Een soort jazz-hardrock.

Entree voor de voorrondeconcerten van de Amersfoort Jazz Talent Award 2008 is gratis in Theater Borra en café-restaurant Zandfoort aan de Eem.

DE AMERSFOORT JAZZ TALENT AWARD IS EEN INITIATIEF VAN

JAZZPODIUM AMERSFOORT, AMERSFOORT JAZZ FESTIVAL EN RABOBANK.

DE AJTA 2008 WORDT GESPONSORD DOOR RABOBANK AMERSFOORT EN OMSTREKEN, GEMEENTE AMERSFOORT EN DBRM (DRUKWERK).

MEER INFORMATIE IS TE VINDEN OP WWW.AMERSFOORTJAZZTALENTAWARD.NL

-----------------------Ingezonden persbericht