Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda (16-03)

BREDA, 16 maart 2008

Wel druk maar weinig overlast in Bredase uitgaansleven

BREDA: Zaterdagavond 15 maart en de daaropvolgende nacht was het niet druk voor de politie in het Bredase uitgaansleven. Er heerste over het algemeen een gemoedelijke sfeer. Het was druk wat betreft de bezoekersaantallen, maar er deden zich weinig incidenten voor. Diverse groepen waren duidelijk nieuw in Breda, gezien de vele vragen die de agenten kregen.

Een 23-jarige Tilburger had harddrugs bij zich. Rond middernacht namen portiers van een horecagelegenheid in de Visserstraat de cocaïne van hem af. De drugs en de verdachte werden daarna aan de politie overgedragen. De man kreeg proces-verbaal voor overtreding van de Opiumwet en zijn verdovende middelen werden in beslag genomen. Na verhoor moest hij Breda verlaten.
Hetzelfde overkwam om 00.30 uur een 23-jarige inwoner van Dongen. Ook hij had harddrugs bij zich in een Bredase horecagelegenheid. Zijn verdovende middelen zijn door de politie geconfisqueerd en hij kreeg een proces-verbaal.
Aan wildplassen en het beledigen van politieagenten maakte een 25-jarige Bredanaar zich schuldig. Dat gebeurde om 01.30 uur in de Potkanstraat. De verdachte bleek militair te zijn en is na zijn aanhouding overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Verder schreef de politie bekeuringen uit voor het parkeren op invalidenparkeerplaats (3x) en wildplassen (2). Zeven horeca-uitbaters krijgen een bekeuring omdat zij na het verplichte sluitingsuur nog klanten in hun etablissementen lieten verblijven.

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig en karaktervol.

Knul (13) opgepakt na schieten met luchtdrukpistool

BREDA: Een 13-jarige jongen uit Breda werd zaterdagmiddag 15 maart door de politie opgepakt na het schieten met een luchtdrukpistool.

Spelende kinderen waarschuwden hun ouders nadat de knul het wapen had gebruikt in de omgeving Wilderen. Daarbij was, gezien de schade, drie keer op een houten poort geschoten. Een jongentje vertelde dat het wapen ook op hem was gericht.
De 13-jarige verdachte werd door de politie gearresteerd en verhoord. Hij ontkent in alle toonaarden en ook het luchtdrukwapen is (nog steeds) spoorloos. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt en zijn vader is in kennis gesteld van de gebeurtenissen.

Beschonken bestuurders maken brokken

BAVEL: Een 39-jarige automobilist uit Breda 'vergat' zaterdagmiddag 15 maart om een bocht naar rechts te nemen op de Roosbergseweg. Hij reed om 15.50 uur met hoge snelheid rechtdoor en belandde tegen de een lantaarnpaal die links in de berm stond. De lantaarnpaal boorde zich volledig in de auto en brak gedeeltelijk af. De veroorzaker probeerde weg te gaan na het ongeval, maar dat werd door omstanders verhinderd. De man was onder invloed van alcohol en werd door de politie gearresteerd. De verdachte gedroeg zich zeer recalcitrant en weigerde mee te werken aan een ademanalyse. Ook weigerde hij de bloedproef en maakte zich daarmee schuldig voor een tweede verkeersmisdrijf. Zijn rijbewijs is direct ingevorderd en hij kreeg een rijverbod voor 24 uur. De verdachte mag zich binnenkort bij de rechter verantwoorden voor het rijden onder invloed, het veroorzaken van een ongeval en het weigeren van medewerking aan het alcoholonderzoek.
Na invordering wordt het rijbewijs doorgezonden naar de officier van Justitie, die binnen tien dagen moet beslissen wat ermee gebeurt. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van het rijbewijs voor een aantal maanden.

BREDA: Op de kruising Ettensebaan / Tuinzigtlaan vond zondag 16 maart kort na middernacht een aanrijding plaats. Dat kwam doordat een 19-jarige automobiliste bij het oprijden van de Ettensebaan geen voorrang verleende. Ze bleek onder invloed van alcohol en kreeg proces-verbaal vanwege een ademalcoholgehalte van 410 ug/l. Er vielen bij het ongeval geen gewonden. Omdat de veroorzaakster een beginnend bestuurder is, werd haar rijbewijs bij de afhandeling van het ongeval door de politie ingevorderd.

ZUNDERT: Agenten die bezig waren met een controle op Achtmaalseweg in Zundert werden aangesproken door een passerende automobilist. Zijn adem stonk naar alcohol, wat reden was voor een controle. Hij bleek onder invloed en werd gearresteerd. De ademanalyseapparatuur gaf een uitslag van 500 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van vijf uur opgelegd. Dit gebeurde zondag 16 maart om 01.40 uur. De verdachte is een 41-jarige inwoner van Wernhout.

Dronken man brengt verkeer in gevaar

BREDA: Een dronken Ier bracht zondag 16 maart kort na middernacht zichzelf en het verkeer in gevaar. De man zwalkte over straat (o.a. Ginnekenstraat en Concordialaan) en stak diverse keren de weg over. Automobilisten en andere weggebruikers moesten daarvoor in de remmen. Ook viel de verdachte passanten lastig. De 25-jarige man was zo dronken dat er geen gesprek met hem viel te voeren. Hij werd gearresteerd en tot ontnuchtering ingesloten. Hij kreeg proces-verbaal voor openbare dronkenschap.

Arrestatie van vier Fransozen na tanken zonder te betalen

BREDA: Vier Fransozen gingen er zonder te betalen vandoor nadat ze getankt hadden bij een benzinestation in Hendrik Ido Ambacht. Het merk, type, kleur en kenteken van hun auto was bekend en even later kwamen ze over de A-16 voorbij rijden. Uiteraard stonden daar Bredase agenten te posten op de auto. De vier verdachten werden zondag 16 maart om 02.15 uur gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau. Het bleek dat ze in het bezit waren van softdrugs (hennep en hasj).
In overleg met de Officier van Justitie kregen de verdachten meteen hun straf.
De bestuurder van de auto kreeg een transactievoorstel van 286,- en moest de pomphouder een schadevergoeding 62,27 betalen. De andere drie kregen ieder een boete van 100,- vanwege overtreding van de Opiumwet. De politie heeft in de loop van de nacht het schadebedrag al terugbetaald aan de pomphouder.

Koperdief ingerekend

ZEVENBERGEN: Op het industrieterrein Moerdijk kwam zondagochtend 16 maart om 10.30 uur een personenauto vast te zitten. De beveiligingsdienst vertrouwde het niet en waarschuwde de politie. Bij controle vond de politie in de auto diverse stukken koper kabel. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Zevenbergen, is vervolgens door de politie gearresteerd. Onderzocht wordt waar het koper vandaan komt. De stukken koper kabel zijn om die reden in beslag genomen.

Auteur: Jeroen Steenmeijer