KNHS


Bekende winnaars en jong talent (compleet persbericht) 16 maart 2008
Richard Kapteijn

ERMELO (KNHS) Op het KNHS-centrum te Ermelo werd afgelopen weekend de serie indoorkampioenschappen voortgezet met het springen in de klassen L en M. Bij de ponys kwamen jonge en nieuwe talenten bovendrijven; de winnaars bij de paarden zijn bekender. Richard Kapteyn behoeft geen introductie. De trainer-instructeur uit Utrecht behaalde al meerdere titels in Ermelo. Nu won hij de M-rubriek paarden met Uvaldi.

Eindelijk is het een keer gelukt, grapten zijn collegas toen ze Richard Kapteyn (39) feliciteerden met de dikverdiende titel in het M-springen. Kapteyn won al meerdere titels in Ermelo, zowel bij de voormalige KNF als de KNHS. In de sterk bezette klasse M bleef hij de concurrentie voor met de zevenjarige merrie Uvaldi (v. Ginus). Na twee manches mochten twaalf combinaties terugkomen voor de beslissende barrage. Kapteyn moest al als derde van start. Dat vind ik fijn, om voor in het veld te moeten rijden. Dan rijd ik mijn eigen rondje. Als je als laatste moet, ligt er veel meer druk op en ga je meer risicos nemen. Want ik wil toch graag winnen, aldus Kapteyn. De Utrechtse professional reed een barrage uit het boekje. Hij won tijd door Uvaldi vooral kort te wenden. Van nature is ze een snel paard. Ze zoekt de hindernissen in de ring echt op en heeft een super instelling. De barrage liep goed, al dacht ik niet dat het de winnende tijd zou zijn. Een gevaarlijke tegenstandster was Inge Kamp met haar Explosief (v. Heartbreaker), vorig jaar niet voor niets indoorkampioen in de klasse L. Maar met een springfout eindigde ze tenslotte als achtste. Ook Folkert Kelderman was op de goede weg, tot zijn Buleros Tropical Girl (v. No Limit) zo snel wendde naar de allerlaatste hindernis dat de Friese ruiter het zadel niet kon houden. Isabelle Boon, die Kapteyn tijdens de Utrechtse regiokampioenschappen nog versloeg, kwam het dichtst in de buurt. Haar Top Gear (v. No Limit) is groot en lijkt niet snel. Maar schijn bedriegt. Met zevenmijlspassen denderde Top Gear naar de tweede plaats. Zijn verborgen talent. Hij is goed te manoeuvreren. Ik kan op de lange stukken veel tempo maken, want hij is heel voorzichtig, vertelt de blije 23-jarige Boon, die in Bosch en Duin een eigen stal runt.

Eventing
In de klasse L, verreden op vrijdagavond, was Stijn Theeuwes met Dopharmas Jackal (v. Caritas) veruit de snelste van de acht barragekandidaten. De jonge ruiter uit Oerle, nabij Veldhoven, finishte maar liefst twee seconden eerder dan Sabine Bouwman (Etten) met Lou Magic (v. Lordanos). De Limburgse Maud Schouwenberg mocht op de derde trede van het podium plaatsnemen. Ze reed Chiara Wr (v. Chartago Z). Theeuwes stapte nog niet zo lang geleden over naar de paarden. In 2006 en 2007 nam hij met Cheryta deel aan het EK voor ponys in de discipline eventing. Afgelopen jaar was hij met de individuele dertiende plaats de beste Nederlander op dat EK in het Duitse Freudenberg. Met Jackal komt hij ook uit in de klasse M-samengesteld.

Moeilijk
Ook de winnende combinatie van de klasse M voor D- en E-ponys is een soort nieuwkomer. De vijftienjarige Angela van Lies uit Holten rijdt pas een paar maanden op King Kadanz, de inmiddels achttienjarige goedgekeurde NRPS-rijponyhengst (v. Kenaf). King Kadanz is van onze buurman. Eigenlijk zou ik hem alleen thuis een beetje dressuurmatig rijden en een keer meenemen naar de springles bij de ponyclub. Kadanz is een hele fijne pony. Hij was ook Z2-dressuur, dus in het parcours kan ik goed schakelen en mooie wendingen rijden. Soms kijkt hij een beetje naar de merries en ik moet hem wel perfect voor de hindernissen plaatsen. Van Lies verdiende de titel met haar keurige basisparcours en snelle barrage. Jasmijn Ruiter (Loosdrecht) werd met de ervaren Jems Randel tweede, voor Ron Deenen (Ledeacker) die over twee weken tijdens Indoor Brabant voor het laatst zijn pony Brown Girl zadelt. De klasse M staat voor midden, maar bij de C-ponys betekende het dit maal vooral moeilijk. Slechts twee combinaties bleven foutloos over het basisparcours. Toen Janneke Koppelman (Haaksbergen) met Truus vier strafpunten opliep in de barrage, hoefde Ruud Jaspers met zijn Combacks Mira (v. Leuns Veld Elegant) slechts foutloos te blijven. Ik was hier al vaak derde en vierde geweest, reageerde de elfjarige kampioen uit Swalmen tevreden. Het parcours was best moeilijk. Ik moest Mira wel goed vooruit rijden. Thuis is ze heel schrikachtig als het hard waait, maar in het parcours schrikt ze nergens van. Ze is vlug en springt altijd goed. Voor Ruud en Mira was de wedstrijd in Ermelo het laatste optreden in de klasse M, ze gaan over naar het Z.

Brabant
In de klasse L voor ponys waren drie titels te verdienen en die gingen allemaal naar Brabant. De dertienjarige Pascalle van Boxtel won bij de DE-categorie met Olivier de lEquille (6, v. Priory Firelight II). De amazone uit Vlijmen is ook een eventingliefhebster. Ze is met haar oudere pony Satie opgenomen in het B-kader van eventingbondscoach ponys Jan Huizinga. Kelly Dirks won de gouden medaille bij de C-ponys met de inmiddels zeventienjarige Oswald (v. Woldbergs Bart). De veertienjarige amazone uit Helmond staat met haar pony in pension bij het springbolwerk Heijligers in Asten. De spannende rubriek L-AB kwam op naam van Anne Rutten, elf jaren jong uit Haps. Met Cinquants Signorita was ze een fractie sneller dan regiogenote Sharon Coppelmans met Altos Crescendo (v. Hondsrug Raspoetin). Opmerkelijk detail: beide medaillewinnaressen zijn groot fan van de Duitse topamazone Meredith Michaels-Beerbaum.

Volgende week zaterdag, 22 maart, worden in Ermelo de indoorkampioenschappen afgesloten met de wedstrijden in de klassen Z en ZZ voor ponys en paarden.

Auteur: Petra Baas

uitslagen paarden

klasse M: 1. Richard Kapteyn (Utrecht) Uvaldi 0-33.29 2. Isabelle Boon (Bosch en Duin) Top Gear 0-34.05 3. Nicole Kienhuis (Harbrinkhoek) The Queen 0-36.28

L: 1. Stijn Theeuwes (Oerle) Dopharmas Jackal 0-33.57 2. Sabine Bouwman (Etten) Lou Magic 0-35.62
3. Maud Schouwenburg (Swalmen) Chiara Wz 0-35.93

uitslagen ponys

M-DE: 1. Angela van Lies (Holten) King Kadanz 0-39.98 2. Jasmijn Ruiter (Loosdrecht) Jems Randel 0-40.95 3. Rob Deenen (Ledeacker) Brown Girl 0-42.73

M-C: 1. Ruud Jaspers (Swalmen) Combacks Myra 0-44.34 2. Janneke Koppelman (Haaksbergen) Truus 4-40.17 3. Justine Mudde (Laren NH) Silver zonder barrage 4L-DE: 1. Pascalle van Boxtel (Vlijmen) Olivier de lEquille 0-29.42 2. Rens Verberk (Oploo) Houdringes Noelle 0-32.45 3. Maikel Steeghs (Kessel) Venlo 0-33.93

L-C: 1. Kelly Driks (Helmond) Oswald 0-29.48
2. Johan Worst (Nijkerkerveen) My Lady 0-30.22
3. Laura Slager (Staphorst) Rasputin 0-30.92

L-AB: 1. Anne Rutten (Haps) Cinquants Signorita 0-27.61 2. Sharon Coppelmans (Deurne) Altos Crescendo 0-28.03 3. Anouk Klein (Zuidwolde) Valko 0-29.68