Politie Groningen

Zondag 16 maart 2008

Provincie Groningen, 16-03-2008

Groningen: bejaarde vrouw van tas beroofd

Een 80-jarige inwoonster van Groningen heeft zaterdag aangifte gedaan van een tasjesroof. De vrouw stond iets na 8.00 uur bij een busstation aan de Goudlaan in haar woonplaats, toen een onbekende man aan kwam fietsen. De donkergekleurde man vroeg haar de weg. Direct daarna greep hij de tas van de vrouw en ging er vandoor in de richting van Paddepoel. De tas werd later leeg terug gevonden in de Kortestraat. De politie doet onderzoek.

Groningen: insluiper in verzorgingshuis

De politie heeft zaterdagmorgen op het Kwinkeplein in Groningen een 30-jarige man uit Stadskanaal aangehouden. De man had vlak daarvoor diverse kamers afgezocht in een verzorgingshuis aan de Pelsterstraat. Een getuige in het ouderencentrum zag de man uit een appartement komen en vertrouwde het niet. Hij probeerde de Kanaalter nog tegen te houden, maar die wist te ontsnappen. Daarop werd de politie geïnformeerd. De getuige wist een heldere omschrijving van de insluiper te geven, waarna deze even later op straat aangehouden kon worden. De verdachte is ingesloten in het cellencomplex.

Groningen: getuigen forse mishandeling gezocht

De politie doet onderzoek naar een mishandeling die vrijdag op zaterdag rond 4.45 uur plaatsvond. Een groep jongeren mishandelde in de Heerestraat, nabij de Herebinnensingel, een 26-jarige inwoner uit Nijmegen zo dat deze met ernstige verwondingen in het gezicht opgenomen moest worden in het ziekenhuis. De man stond samen met een paar anderen op straat te wachten toen de groep van 10 à 15 jongeren langsliep. Deze jongeren maakten allerlei opmerkingen in het voorbijgaan. Het slachtoffer zei daar iets van en werd vervolgens geschopt en geslagen. Nadat de groep weg ging, bracht een bekende het slachtoffer naar het ziekenhuis. De leeftijd van de jongeren in de groep wordt geschat op 15 tot 20 jaar. De jongeren droegen donkere, nette kleding. Getuigen worden verzocht zich te melden bij de politie via 0900-8844 (lokaal tarief).

Groningen: duo wil inbreken in vrachtwagen

De politie heeft zaterdagmiddag in de Eikenlaan twee inwoners van Groningen (39 en 52 jaar) aangehouden toen zij probeerden in te breken in een vrachtwagen. Een oplettende getuige zag de mannen en vertrouwde dit niet. Hij waarschuwde direct de politie. Agenten wisten het duo bij de vrachtwagen aan te houden. Ze waren in het bezit van inbrekersgereedschap. Het tweetal is door de dienders meegenomen en ingesloten.

Groningen: beenletsel na onduidelijke aanrijding

Een 22-jarige motorrijder uit Zutphen is zaterdagmiddag rond 17.15 uur gewond geraakt bij een aanrijding op het Julianaplein. De man kwam vanuit de richting Assen en kwam op het plein in aanraking met een 22-jarige automobiliste uit Giessenburg. Deze vrouw reed over de Weg der Verenigde Naties, vanuit de richting Hoogkerk. Beiden verklaren niet door het rode verkeerslicht te zijn gereden. De politie zoekt uit hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Getuigen kunnen daarbij behulpzaam zijn. Zij worden daarom verzocht contact op te nemen met de politie, via 0900-8844 (lokaal tarief).

Groningen: hond en baasje in water

Een 57-jarige inwoner van Groningen is zaterdagavond bij de Eelderbrug in het water geraakt toen hij zijn hond uit het water wilde redden. De hond sprong in het water en kon er niet meer uit komen. Vanwege de steile wanden lukte het de hond en de Stadjer niet om uit het water te komen. De man lag ongeveer een half uur in het water toen een omstander beiden in het water zag. Hij waarschuwde direct hulptroepen. Met behulp van de brandweer konden de man en de hond uit het water worden gehaald. De man is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Beiden zijn er met de schrik vanaf gekomen. De politie maakt een registratie.

Groningen: automobilist raakt rijbewijs kwijt

De politie heeft zaterdagavond het rijbewijs van een 32-jarige automobilist uit Eelde in beslag genomen. De man reed met gemiddelde snelheid van 130 km/u over de Winsumerweg. Op het stuk waar de man reed, is 80 km/u de maximum snelheid. De Drent kon direct zijn roze papiertje inleveren. De politie maakt proces-verbaal op. De officier van justitie mag zich over het proces-verbaal gaan buigen.

Groningen: joyridende alcomobilist zonder rijbewijs

De politie heeft zaterdagavond op de Westersingel een 24-jarige alcomobilist uit Groningen klem gereden. Agenten zagen de man slingerend door de stad rijden. Op waarschuwingen om te stoppen reageerde hij niet. Uiteindelijk kon de Stadjer in de Westersingel worden gecontroleerd. Hij zat onder invloed van alcohol achter het stuur en bleek ruim 1,0 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Bovendien verklaarde hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De man kon niet verklaren van wie de auto was. Deze was in ieder geval niet van hemzelf. De man is overgebracht naar het cellencomplex. De auto is meegenomen naar het politiebureau.

Groningen: jongen krijgt lokaalverbod na belediging

Een 17-jarige jongen uit Groningen is zaterdagnacht aangehouden voor het beledigen van politieagenten. De jongen liep door de Poelestraat en zong provocerende teksten. De man moest mee naar het politiebureau en kreeg een lokaalverbod van enkele uren voor de binnenstad. Dat betekende dat hij zich die nacht niet meer in het centrum mocht begeven. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: stampij in receptie politiebureau

Een 17-jarige jongen uit Groningen heeft zaterdagnacht stampij gemaakt in de receptie van het politiebureau aan de Rademarkt. De Stadjer was vlak daarvoor bij een koffieshop geweest en wilde softdrugs kopen. Toen de medewerker vroeg naar een legitimatie, bleek dat de jongen nog niet oud genoeg was. Dus werd hem geen wiet verkocht De medewerkster ging naar het politiebureau om hier melding van te maken. De minderjarige was het hier niet mee eens en deed luidruchtig zijn verhaal bij de centrale receptie op het bureau. Agenten waren nodig om hem tot kalmte te manen. Zij hebben vervolgens een opvoedkundig gesprek met de tiener gehad. Hierna bood hij zijn excuses aan de medewerkster van de receptie en droop af.

Groningen: Stadjer valt agent aan

Een 18-jarige inwoner van Groningen heeft zaterdagnacht op het Martinikerkhof een agent aangevallen. De jongen liep met een groepje door het centrum en waren uit op een confrontatie met andere bezoekers van de binnenstad. Agenten stuurden het groepje weg. De 18-jarige Stadjer had geen zin te vertrekken, maar deed dit na een gesprek toch. Even later was het groepje weer actief op de Grote Markt. De jongeren gedroegen zich agressief en agenten moesten zich verweren tegen de agressie. De 18-jarige zei dat hij iets had laten vallen en de agent liet hem zijn eigendom oprapen. Hierop draaide de verdachte zich naar een agent en greep deze bij de keel. De jongeman is naar de grond gewerkt en werd geboeid weggebracht. De politie maken een geweldsrapportage van het incident.

Groningen: mishandeling bij Noorderplantsoen

Een 25-jarige fietsster uit Groningen is zaterdagnacht rond 5.45 uur in de Leliesingel bij het Noorderstation van haar fiets getrapt. De vrouw fietste ter hoogte van de vijver toen een drietal personen plotseling voor haar verscheen. Door de trap tegen haar fiets, viel ze. Ze werd geslagen en moest ze haar tas afgeven. De vrouw wist echter met haar tas weg te rennen. Volgens het slachtoffer gaat het om twee jongemannen en een jonge vrouw. Beide mannen droegen donkere kleding en een petje. De jonge vrouw droeg een lichtkleurige jas met een capuchon. Het slachtoffer omschrijft de verdachten als zogenaamde gabber-types. Getuigen worden gevraagd zich te melden bij de politie via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Veendam: aangiftes na bekladdingen

Onbekenden hebben vermoedelijk vrijdagnacht diverse winkels in het centrum van Veendam beklad met stiften. Op diverse ruiten en kozijnen werden zogenaamde tags geschreven. Een deel van de winkeliers heeft aangifte gedaan. De politie doet onderzoek en maakt daarbij gebruik van eventuele camerabeelden.

Loppersum: groep probeert aanhouding te voorkomen

De politie heeft zaterdagnacht in de Wirdumerweg met enige moeite een man aangehouden.De man gedroeg zich vervelend en werd door agenten aangesproken om weg te gaan. Dit weigerde hij. Na meerdere vorderingen werd hij aangehouden. Dit gebeurde met behoorlijk tegenstribbelen. Omstanders wilden de aanhouding voorkomen en kwamen agressief af op de agenten. Die duwden daarop enkele omstanders van zich af. Mede door de aanwezigheid van een politiehond hield de groep afstand en kon de verdachte worden afgevoerd. De identiteit van de aangehouden man was niet duidelijk bij de aanhouding. Hij is ingesloten.

Baflo: gewond bij vernielen ruit

Een 23-jarige inwoner van Baflo is zaterdagnacht gewond geraakt toen hij in dronken toestand een ruit van een woning vernielde. De man was al een tijd vervelend geweest bij een jongerenontmoetingsplaats en was daar weggestuurd. Even later hoorden mensen in de Kruisstraat glasgerinkel. De verdachte stond bij een woning en had een bebloede hand. Hij moest door een arts worden behandeld. Na de behandeling werd hij meegenomen naar het politiebureau. Daar moest hij ter ontnuchtering een nacht blijven. De bewoonster van het pand waar de ruit was vernield heeft aangifte gedaan.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft zaterdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Ten Post, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1489, aantal overtredingen: 21, hoogst gemeten snelheid: 126 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Ten Boer, Boersterweg: aantal geregistreerde voertuigen: 608, aantal overtredingen: 21, hoogst gemeten snelheid: 126 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Bedum, Groningerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 769, aantal overtredingen: 171, hoogst gemeten snelheid: 121 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Bedum, Waldadrift: aantal geregistreerde voertuigen: 286, aantal overtredingen: 68, hoogst gemeten snelheid: 97 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.