Politie Friesland

Politieberichten van zondag 16 maart

Fryslân, 16-03-2008 o Politieberichten van zaterdag 15 maart 11.00 uur t/m zondag 16 maart 11.00 uur.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal shovel
De politie onderzoekt de diefstal van een shovel vanaf een opslagterrein aan de Jupiterweg. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men het terrein op na het vernielen van een hekwerk. Vanaf het terrein werd een rode shovel van het merk Schaffer gestolen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 32-jarige inwoner van Rinsumageest aangifte.

Sneek: politie houdt bromfietser aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Molenkrite een 24-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De man veroorzaakte in de straat met zijn bromfiets nogal wat lawaai. De buurtbewoners stelden dit nachtelijke lawaai niet op prijs en spraken de Sneker op zijn gedrag aan. Dit resulteerde echter in alleen nog maar meer lawaai. De buurtbewoners waarschuwden vervolgens de politie. Toen de agenten met een aantal getuigen stonden te praten, kwam de Sneker aanlopen. Hij was onder invloed van alcohol en daardoor agressief. Toen de verdachte zijn woning niet binnen wilde gaan, werd hij door de agenten aangehouden. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de man het politiebureau weer verlaten.

Harlingen: politie houdt agressieve man aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Voorstraat een 19-jarige inwoner van Harlingen aangehouden. Surveillerende agenten zagen dat de man een woordenwisseling met een vrouw had en daarbij nogal schreeuwde. Bij het zien van de agenten beledigde hij hen. Tevens reageerde hij agressief richting omstanders. Toen de agenten hem wilden aanhouden ontstond een worsteling. De Harlinger werd uiteindelijk aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij zijn fouillering werd een wikkel met vermoedelijk cocaïne gevonden. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Stiens: politie onderzoekt vernielingen
De politie onderzoekt de vernielingen aan een auto en een woning. In de nacht van zaterdag op zondag gooiden onbekenden met stenen richting een woning aan de Ds. S. Huismanstrjitte. De ruit van de woonkamer sneuvelde hierbij. Ook de achterruit van de auto die voor woning stond moest het ontgelden. Tevens werden alle banden van de auto lek gestoken. De 49-jarige bewoonster deed aangifte.

Harlingen: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Voorstraat een 24-jarige inwoner van Sexbierum aangehouden op verdenking van vernieling. Twee getuigen hadden gezien dat de man een ruit van een winkel had ingeslagen. Op aanwijzing van de getuigen kon de verdachte worden aangehouden. Hij verzette zich hierbij hevig en kreeg daarbij hulp van een familielid. Uiteindelijk wisten de agenten de man te boeien. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Gorredijk: politie houdt twee verdachten aan voor mishandeling De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Voorstraat twee inwoners van Gorredijk van 23 en 24 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. Het duo had een 19-jarige dorpsgenoot geslagen. Op aanwijzen van een getuige konden de twee worden aangehouden. Ze werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Oosterwolde: politie zoekt getuigen van vernieling
De politie zoekt getuigen van de vernieling van twee ruiten van een winkel aan de Stationstraat. In de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 04.35 uur werden de ruiten ingegooid. De politie zoekt getuigen van deze vernieling. Getuigen kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844.

Leeuwarden: man onwel na gebruik drugs
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Nieuwesteeg hulp verleend aan een 23-jarige inwoner van Beilen. De man was door het gebruik van drugs onwel geworden. Surveillerende agenten zagen hem op straat liggen. Het slachtoffer werd met spoed per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Tijdens deze rit kreeg 23-jarige tot drie keer toe een hartstilstand. Het ambulancepersoneel wist alle drie keren het slachtoffer succesvol te reanimeren. De man werd opgenomen in het ziekenhuis.

Dokkum: stappers keren zich tegen politie
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag haar handen vol gehad om de rust in het centrum van Dokkum te doen wederkeren. Omstreeks 04.00 uur hielden de agenten twee verdachten aan voor baldadigheid en het niet voldoen aan bevel of vordering. Tijdens de twee aanhoudingen keerden zich een groep van zon 50 stappers tegen de politie. Een agent kreeg hierbij een klap of schop tegen zijn hoofd. Ondanks dat er met de wapenstok diverse keren werd geslagen en er met de inzet van een politiehond werd gedreigd, bleven de omstanders de politieagenten belagen. Er werd onder andere met glaswerk en met bierflesjes gegooid. De twee aangehouden verdachten hadden inmiddels kans gezien om er vandoor te gaan. Tijdens de schermutselingen werd nog wel een 32-jarige inwoner van de gemeente Ferwerderadiel aangehouden voor belediging van een agente. De verdachte werd in een politieauto geplaatst. Omstanders probeerden de deur van de auto te openen. Dit kon worden voorkomen. Pas nadat de agenten een charge hadden uitgevoerd, waarbij werd geslagen met de wapenstok en een politiehond werd ingezet, keerde de rust weer terug in het centrum.

Garyp Waldwei: politie houdt twee verdachten aan na eenzijdig ongeval De politie heeft zondagochtend vroeg op de Waldwei nabij Garyp twee inwoners van Leeuwarden van 32 en 36 jaar aangehouden. Surveillerende agenten zagen op de vluchtstrook een zwaar beschadigde auto staan. De auto bleek van de weg te zijn geraakt en de bestuurder had hierbij de vangrail geraakt. Omdat beide Leeuwarders niet wilden vertellen wie er had gereden, werden ze alle twee aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Oldegalileen. Zondagochtend vroeg werd de 22-jarige bewoonster wakker van een harde knal. De vrouw snelde naar beneden en zag dat de ruit van haar woonkamer was vernield. Tevens was haar laptop weggenomen. De Leeuwardense heeft aangifte gedaan.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en nacht weer een groot aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Zo werden er onder andere zaterdagavond in Dearsum 100 bestuurders gecontroleerd. Ook op andere plaatsen in de provincie werd gecontroleerd. Dit alles resulteerde in zes processen-verbaal en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Zondag, 00.00 uur, Voorstraat in Franeker, een 20-jarige beginnend bestuurder van een personenauto uit Franeker, 665 ug/l;

Zondag, 03.30 uur, Vaart Noordzijde in Appelscha, een 34-jarige beginnend bestuurder van een personenauto uit Veenendaal, 400 ug/l;

Zondag, 03.35 uur, Heerenveenseweg in Oldeberkoop, een 21-jarige beginnend bestuurder van een personenauto uit Zandhuizen, 475 ug/l.

Zondag, 04.20 uur, Melkweg in Lemmer, een 22-jarige bestuurder van een personenauto uit Lemmer, 610 ug/l. De Lemster was niet in het bezit van geldig rijbewijs.