Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten zondag 16 maart 2008

Zaanstreek-Waterland, 16-03-2008 o Demonstranten bij dierenwinkel aangehouden en branden

Demonstranten bij dierenwinkel aangehouden

Zaandam, zaterdag 15 maart 2008, 13:24 uur.

De politie heeft negen demonstranten bij een dierenwinkel aan de Gedempte Gracht aangehouden. De demonstratie was niet aangekondigd en twee betogers, die naar hun legitimatie werd gevraagd, konden deze niet laten zien. Zij werden ter vaststelling van hun identiteit aangehouden en boden hierbij passief verzet. De rest van de demonstranten, ongeveer vijftien personen, begon zich met de aanhoudingen te bemoeien en trachtte de agenten het werk te belemmeren. Een agent gebruikte de wapenstok om de groep uit elkaar te drijven en de andere dreigde met pepperspray maar hoefde het niet te gebruiken omdat er collega's ter assistentie arriveerden. Van de groep werden zeven personen aangehouden en samen met de twee eerder aangehouden verdachten overgebracht naar het politiebureau. De verdachten werden na verhoor, waarbij de meesten niets wilden verklaren, heengezonden. Zes verdachten weigerden hun identiteit prijs te geven. Hun vingerafdrukken werden afgenomen en zij werden op de foto gezet. Er zal nader onderzoek gedaan worden naar hun identiteit. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Vernieling door meisjes

Zaandam, zondag 16 maart 2008, 02:37 uur.

Twee meisjes van 15 en 16 jaar oud uit Zaandam zijn door de politie aangehouden als verdachten van vernieling. Een getuige had gemeld dat twee personen met lang haar op het Steve Bikoplein een spiegel van een personenauto vernielden. De agenten troffen in een portiek twee zoenende meiden met lang haar aan die door de getuige als daders werden aangewezen. Van de auto was de spiegel geheel van de auto af gesloopt. Tegen één van de dames moesten agenten enig geweld gebruiken omdat zij zich behoorlijk verzette. De andere jongedame was alleen verbaal agressief. Het tweetal werd ingesloten.

Huiselijk geweld

Purmerend, zaterdag 15 maart 2008, 00:47 uur.

De politie heeft een 33-jarige Purmerender aangehouden omdat hij wordt verdacht van het plegen van huiselijk geweld. De vriendin van de man kwam met bebloed gezicht aan het bureau om aangifte te doen tegen de man. Hij zou onder invloed van drank en drugs haar hebben geslagen en aan de haren getrokken. Na het maken van foto's van het letsel en het opnemen van de aangifte werd de verdachte in zijn woning van het bed gelicht en na enig verzet geboeid overgebracht naar het bureau waar hij werd ingesloten en in verzekering gesteld.

Fietsendieven

Assendelft, zaterdag 15 maart 2008, 21:20 uur.

De politie heeft twee jongens van 15 en 14 jaar oud uit Krommenie aangehouden als verdachten van fietsendiefstal. Het tweetal liep met een kleine trolley en een opoefiets die nog op slot stond over de Industrieweg. De trolley leek speciaal voor het doel in elkaar gelast. Na enig doorvragen bleek dat het karretje werd gebruikt om het achterwiel van de gestolen fiets op te zetten zodat deze makkelijk mee te nemen was. Het tweetal werd ingesloten en er wordt onderzocht of zij met andere fietsendiefstallen in verband kunnen worden gebracht. De volgende dag werden de jongens na verhoor aan het ouderlijk gezag overgedragen. De fiets, een Ranger opoefiets met een voorwiel dat uit een andere fiets afkomstig is, werd in beslag genomen. De eigenaar wordt verzocht aangifte te doen.

Zaandam, zondag 16 maart 2008, 04:43 uur.

Op de Oostzijde zagen agenten na meldingen van getuigen een 21-jarige man uit Koog aan de Zaan lopen met twee fietsen die nog op slot stonden. Omat de verklaring van de jongeman onjuistheden bevatte werd hij ingesloten en werden de fietsen in beslag genomen.

Branden

Purmerend, vrijdag 14 maart 2008, 23:07 uur.

De brandweer heeft een brand op de zolder van een woning aan het Westland snel geblust. De bewoonster was met haar twee kleine kinderen in de woning toen zij het brandalarm op zolder hoorde. Zij zag een hoop rook en belde de brandweer. De oorzaak bleek een storing in de wasdroger. De stichting Salvage deed de eerste opvang en begon met het ruimen van de schade. Het gezin blijft een nachtje bij familie en Salvage zegde toe dat de bewoners weer snel terug kunnen.

Purmerend, vrijdag 14 maart 2008, 20:47 uur.

In een sportkantine aan de Karekiet vatte een frituurpan vlam. De sportzaal werd ontruimd en de brandweer bluste de pan vet. Na grondige ventilatie kon er weer verder worden gesport. Een medewerker van de gemeente heeft een schoonmaakploeg in dienst geroepen om de boel te reinigen. De schade bleef beperkt tot rookschade.

Ilpendam, zaterdag 15 maart 2008, 02:59 uur.

In een woning aan de Monnickendammerrijweg heeft de brandweer een brand in een woning geblust. De 53-jarige bewoner was bij arriveren van de politie en brandweer al uit de woning. De brandweer redde later de hond uit het brandende pand. De brand is vermoedelijk ontstaan door een brnadende kaars die de bewoner voor het slapen gaan niet had gedoofd. Aan de woning ontstond door de brand en de bluswerkzaamheden ernstige schade. De stichting Salvage kwam voor het nemen van de eerste maatregelen ter plaatse. De burgemeester heeft met de eigenaar/bewoner van het pand gesproken over vervangende woonruimte. De mensen- en dierenambulance zijn ter plaatse geweest maar zij hoefden niet op te treden.

Drank

Wijdewormer, zaterdag 15 maart 2008, 02:54 uur.

De politie heeft op vluchtstrook van de Rijksweg A7 een 43-jarige automobilist uit Almere aangehouden. De man zat achter het stuur van zijn auto te slapen met een longdrinkglas tussen de benen. De agenten roken dat er alcoholhoudende drank in het glas zat. De man probeerde wel mee te werken aan een blaasproef maar deze bleef mislukken. Na aanhouding moesten de surveillanten stoppen omdat de man zijn broek had bevuild en hij meldde dat hij dringend zijn maag wilde legen. Door problemen met de maag mislukte ook de ademanalyse aan het bureau. Een arts heeft een bloedproef genomen. De verdachte knapte hierna snel op en verklaarde dat hij weinig had gedronken maar ook niet had gegeten en daarom mogelijk onwel was geworden. De uitslag van de bloedproef moet worden afgewacht om te bepalen wat de volgende (juridische) stappen moeten worden.

Agressieve winkeldief

Zaandam, zaterdag 15 maart 2008, 15:13 uur.

Een 46-jarige Zaandammer is door de politie meegenomen omdat hij wordt verdacht van winkeldiefstal. Personeel van een supermarkt aan de Prinsenstraat had de man aangehouden na diefstal van een blikje bier. De man was vervolgens verbaal zeer agressief geworden. De verdachte werd ingesloten en na voorgeleiding en verhoor in de avond heengezonden.

Gevallen

Zaandam, zaterdag 15 maart 2008, 02:13 uur.

Agenten troffen na een melding op de Oostzijde een 23-jarige vrouw uit Wijdewormer liggend aan de kant van de weg. De vrouw had een bebloed gezicht en rook naar alcoholhoudende drank. Vermoedelijk heeft zij met het wiel van haar fiets de stoeprand geraakt en is zij daardoor ten val gekomen. De fietsster werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.