Groene Revolutie 'in Herfstlicht'


3e Editie Natuurkunstprijs voor Amateurfotografen

SCHOONOORD, 20080316 -- Het was gezellig druk (zaterdagmiddag 15 maart 2008) in de bibliotheek van Schoonoord toen voor de derde keer de Natuurkunstprijs voor Amateurfotografen werd uitgereikt.

Om 16.00 uur werd de bijeenkomst geopend door Adri A.C. de Fluiter, de voorzitter van Stichting Natuurkunst Drenthe, die iedereen welkom heette en nog even vooruitblikte naar de nieuwe wedstrijd rond `Kunst- en natuurwandeling Groene Revolutie' die deze zomer op het programma staat. `Hoe groter het aantal deelnemende clubs, hoe spannender de wedstrijd en hoe belangrijker voor alle amateurfotografen in Drenthe'.

Daarna was het woord aan wethouder Geert Roeles die de tentoonstelling officieel opende.
Hij ging vooral in op de betekenis van het internationale kunstproject voor de gemeente Coevorden en voor de provincie Drenthe. Hij prees ook de deelnemers voor hun inzet en de manier waarop alles tentoon was gesteld. `Een prachtig initiatief om beeldende kunst met fotokunst te verbinden'.

Toen was dan het grote moment aangebroken om de winnaars bekend te maken. Vooral de leden van de drie verschillende fotoclubs ( GiAF -Gieten, Afovera -Assen en GoedLicht -Coevorden) die in grote getale aanwezig waren wachten in spanning op de uitslag. De keuze was gedaan door de bekende fotograaf Jan en Anninga en de beeldend kunstenaar/schrijver Mark de Jonge. Om een definitieve keuze te maken uit de 38 inzendingen was niet eenvoudig. Benadering van het thema, kwaliteit, originaliteit waren daarbij punten van overweging. Uiteindelijk werd voor de volgende winnaars gekozen. 1e prijs Marga van Nooyen (GiAF), met een prachtige foto van het spiegelproject. 2e prijs Martin Kemper (Afovera), met een heel bijzondere opname van de groengele stokken. 3e prijs Bernard Wojtas (GoedLicht), met een foto midden tussen de peddels van de droomboten.

Deze zomer dus opnieuw het kunstproject in Schoonoord en daarna in de herfst opnieuw een fotowedstrijd voor alle leden van amateurfotoclubs in Drenthe. Titel van de wedstrijd `Kunstige Archeologie in Herfstlicht'. Alle verenigingen krijgen al in augustus bericht en hebben dan ca. 3 maanden de tijd om hun foto's te maken. In maart 2009 volgt dan opnieuw een tentoonstelling met prijsuitreiking

Noot voor de redactie

Bijgaand het juryrapport

Informatie kan worden ingewonnen bij Stichting Natuurkunst Drenthe: Adri A.C. de Fluiter Meulenakker 6, 7841 EP SLEEN.
0591 362025 of 0627065620 email: defluiter@planet.nl

Juryrapport Natuurkunstprijs voor Amateurfotografie 2008-03-1
Juryleden

Jan Anninga (fotograaf)
Mark de Jonge (beeldend kunstenaar/schrijver)

Inleiding
De deelnemers aan deze wedstrijd hebben gezorgd voor een mooie, afwisselende en soms bonte verzameling beelden. Sommige foto's blijven heel dicht bij de zichtbare werkelijkheid en moeten het hebben van een mooi camerastandpunt en een prachtige afwerking, terwijl andere foto's digitaal heel uitgebreid zijn bewerkt en als het ware een geheel nieuwe werkelijkheid scheppen. Dit kan en mag allemaal. De jury heeft echter wel gelet op de technische kwaliteit van de beeldbewerkingen. Er is ook gekeken in hoeverre de fotografen zich hebben laten leiden door het thema -Green Revolution-. Een foto wint aan zeggingskracht als de fotograaf zich het liefst van te voren verdiept in datgene wat hij wil uitbeelden.

Beoordeling
3. Dan nu de derde prijs. Op het eerste gezicht een rommelige en wilde foto met het donkere silhouet van een boom precies in het midden. Geen beeldbewerking en ogenschijnlijk geen bewust gekozen compositie, maar toch een winnaar! De maker van het kunstwerk heeft geprobeerd om de natuur en de menselijke inspanning samen te brengen in 1 beeld. Het is de fotograaf gelukt om dit in een foto vast te leggen. De zilveren bladeren van het kunstwerk gaan op een natuurlijke manier op in de omgeving en groeien onbelemmerd door het beeld. Kunst smelt samen met de natuur.
Deze prijs gaat naar de foto van Bernard Wojtas. Tentoonstellingsnummer 34

2. De tweede prijs gaat naar een grafisch sterke foto. De fotograaf heeft kleur,vorm en ritme volledig naar zijn hand gezet en geeft met zijn foto een geheel nieuwe kijk op het kunstwerk en zijn omgeving. Alles is kleiner gemaakt. Van het kunstwerk dat erom schreeuwt om volledig in beeld te worden gebracht is slechts een klein gedeelte overgebleven. Het geel en groen houdt een bescheiden plaats in de rechter benedenhoek. Het blauw zorgt voor de harmonie . Het bos heeft z'n kleur verloren en zorgt daardoor voor een spannend lijnenspel tussen voor en achtergrond.
Een heel eigen fotografieopvatting van Martin Kemper. Het is foto nummer 7

1. De eerste plaats is voor een heel gevoelige en intuïtieve foto. Het gefotografeerde kunstwerk geeft met zijn honderden spiegeltjes op een hele rij bomen een beeld van wat achter ons ligt. Dit is niet alleen de plek waar we even daarvoor nog gelopen hebben, maar ook de plek waar we onze gedachten achter hebben gelaten. Het zijn kleine spiegeltjes, dus je moet goed kijken en elk spiegeltje geeft weer een iets andere kijk op dit verleden. De fotograaf heeft dit goed begrepen en met een bescheiden en rustige compositie precies in beeld gebracht wat de kunstenaar wilde zeggen. Spiegeling maar ook het bos en natuur. Een buitengewoon geslaagd werk. Terecht dus deze eerste prijs voor Marga van Nooyen. Het is nummer 24

Stichting Natuurkunst Drenthe