Veilig Amsterdam


Zwerfvuil campagne maart 2008

Zwerfvuil campagne


* Toezicht & handhaving

28 februari 2008

Tussen 17 en 22 maart 2008 houdt de gemeente Amsterdam grootschalige handhavingsacties tegen zwerfafval. De gemeentebrede actie volgt direct na de landelijke schoonmaakweek 'Nederland Schoon' in de week ervoor.

Rotzooi op straat, in de parken of in het water is een bekend verschijnsel. Winkelgebieden zijn vaak bezaaid met etensresten en verpakkingmateriaal uit winkels. Veel parken lijken na een zomerse dag vaak op een mini-vuilnisbelt. Ook in de buurt van scholen en stations is het vaak een bende. Al jaren staat afval en zwerfvuil in de openbare ruimte bij Amsterdammers en bezoekers bovenaan in de lijst van kleine ergernissen. Tegelijkertijd voelt kennelijk een deel van de Amsterdammers en bezoekers zich niet verantwoordelijk voor hun eigen vervuilende gedrag.

Het motto van de handhavingsweek is: wie zijn troep op straat smijt, is een hoop geld kwijt! Voor de invulling van de handhavingsacties voor 'Nederland Schoon' in week 11 zijn de stadsdelen zelf verantwoordelijk. In week 12 zullen de handhavers van alle stadsdelen zowel in burger als in uniform op een eenduidige manier extra intensief gaan handhaven op dit onderwerp.

Na deze actieweek zullen de handhavingsactiviteiten onaangekondigd worden voortgezet en zullen vervuilers blijvend worden beboet. Net zo lang totdat de vervuilers gaan beseffen dat het ânormaalâ is om je aan de regels te houden en je omgeving schoon te houden. Op die manier werkt iedereen mee aan een leefbare stad.