Technische Universiteit Delft

Embedded systems
door M&C

Promotie van dhr. Drs. M. Bruntink: "Renovation of Idiomatic Crosscutting Concerns in Embedded Systems"

17 maart 2008 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Drs. M. Bruntink | doctorandus in de informatica, Nederland promotors | Prof.dr. A. van Deursen (EWI) en prof.dr. P. Klint (U. van Amsterdam)

Renovation of Idiomatic Crosscutting Concerns in Embedded Systems In het proefschrift "Renovation of Idiomatic Crosscutting Concerns in Embedded Systems" beschouwt de promovendus een welbekend probleem in de software engineering: het netjes modulariseren van een softwaresysteem. Als er gebruik wordt gemaakt van oudere programmeertalen blijkt dit in veel gevallen erg moeilijk of zelfs onmogelijk te zijn. Het gebrek aan een goede modulestructuur kan een negatief effect hebben op de kwaliteit van de software, of de benodigde moeite om de software aan te passen sterk vergroten. In het onderzoek probeert hij daarom bestaande softwaresystemen beter te modulariseren met behulp van nieuwe programmeertechnieken en -talen.

Een nieuwe programmeertechniek die de promovendus onderzoekt is het zogenaamde aspect-georienteerde programmeren. De resultaten in het proefschrift laten zien dat deze manier van programmeren bij uitstek geschikt is om infrastructurele aspecten als foutafhandeling, die een relatief groot deel van software beslaan, te modulariseren.

Tijdens het onderzoek heeft hij nauw samengewerkt met ASML (Veldhoven), de marktleider op het gebied van lithografische oplossingen voor de chip industrie. Door deze samenwerking was het mogelijk om het embedded softwaresysteem dat ASML ontwikkelt in detail te bestuderen, en de onderzoeksresultaten in de praktijk te toetsen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 februari 2008