Technische Universiteit Delft

Kunst & engagement
door M&C

Studium Generale

17 maart 2008 | 20:15 uur
plaats: Speakers, Burgwal 45-49, Delft

door Elvira van Eijl

Tijdens de dialezing zullen kunstenaars besproken worden die zich de laatste jaren met hun werk geëngageerd (betrokken) hebben opgesteld. Afgelopen zomer toonden de Documenta in Kassel, maar ook de Biennale van Venetie en de Biennale van Istanbul kunstenaars die zich in hun werk kritisch uiteenzetten met de maatschappij waarin zij leven.

Aernout Mik stelde in zijn project "Citizens and subjects" bijvoorbeeld de problematiek rond het asielbeleid in Europa aan de orde. In Istanbul vroegen internationale kunstenaars zich af of Turkije met haar mensenrechtenbeleid wel moet toetreden tot Europa. Teresa Margolles toont in haar werk de mensonterende omstandigheden waarin arme mensen in Mexico moeten leven. En hoe vaak wordt er in de media geen aandacht besteed aan kunstenaars van wie het werk te provocerend zou zijn. Zowel in ethisch als esthetisch opzicht.

De vraag is natuurlijk of het zin heeft dat kunstenaars ageren tegen onrecht en misstanden. Zijn zij in staat om een mentaliteitverandering teweeg te brengen?

En hebben we het dan nog wel over kunst?

Aan de hand van talloze voorbeelden zullen deze vragen onder meer besproken worden.

Elvira van Eijl is kunsthistorica, verbonden aan de Kunstacademie AKI, Enschede en tevens voorzitter van de Adviescommissie Beeldende Kunst, Hengelo.

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 28 februari 2008