Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Voorvertoning Amnesty International Film Festival: XXY van Lucía Puenzo

Debat over interseksualiteit

Pianoconcert in Lloyd Time on Mondays, maandag 17 maart 2008 aanvang 20.00 uur

Lloyd Hotel & Culturele Ambassade

Van 26 tot en met 30 maart vindt de 10e editie van het Amnesty International Filmfestival plaats. Maandagavond 17 maart organiseert het AIFF een voorvertoning van de speelfilm XXY (Argentinië, 2007) van Lucía Puenzo en een debat over interseksualiteit. De vertoning is in het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade in Amsterdam. Pianist Pieter Grimbergen speelt stukken van het werk van de Argentijnse componist Carlos Guastavino (1912-2000). Deskundigen Miriam van der Have en Margriet van Heesch geven voor de vertoning een korte inleiding. Na de film kan het publiek aan de deskundigen vragen stellen over interseksualiteit.

XXY (Argentinië, 2007) - Lucía Puenzo
Speelfilmdebuut over Alex, een stoere tiener die leeft met een geheim. Alex is interseksueel, ze heeft zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen. Moe van het onbegrip besluiten Alex' ouders te verhuizen van Buenos Aires naar een afgelegen huis in de duinen aan de kust van Uruguay. Wanneer vrienden hen jaren later met hun 16-jarige zoon Álvaro opzoeken, komen verdrongen spanningen naar boven. Zeker als de prille vriendschap met Álvaro in meer verandert. Lucía Puenzo's aansprekende debuutfilm toont de angst voor het onbekende fenomeen interseksualiteit en waar dit toe kan leiden: isolement, uitsluiting en zelfs geweld. XXY is een overtuigend drama over de zoektocht naar gender identiteit en ontluikende seksualiteit als metafoor voor waartoe de angst voor het onbekende zoal kan leiden. De film won diverse awards. Beste film op het Edinburgh Film Festival, het Athene Film Festival en Cannes 2007: Critics Week Grand Prize & Grand Golden Rail.

Debat over interseksualiteit

Na de film kan het publiek vragen stellen aan deskundigen Margriet van Heesch en Miriam van der Have. Margriet van Heesch promoveerde op de levensverhalen van mannen en vrouwen met Androgeen Ongevoeligheid Syndroom (AOS) en aanverwante aandoeningen. Momenteel geeft ze les op UvA over Gender Studies. Miriam van der Have was van 2003 tot en met begin 2008 voorzitter van AISNederland. AISNederland is een belangenvereniging voor vrouwen en meisjes met het Androgeen Ongevoeligheid Syndroom (AOS) en aanverwante aandoeningen. De vereniging werd in 2001 opgericht. Tegenwoordig is Miriam voorzitter van de werkgroep DSD. Deze werkgroep heeft tot doel de patiëntenverenigingen voor disorders of sex development (waartoe intersekse-condities worden gerekend) en de diverse behandelteams nader tot elkaar te brengen.

Componist Carlos Guastavino (1912 - 2000)
Carlos Guastavino was een Argentijnse componist en pianist. Hij verzette zich openlijk tegen het Peronistische regime en maakte in de jaren '50 en '60 veel reizen naar Rusland en China. Carlos was homoseksueel en kon in dat tijdperk weinig uiting geven aan zijn seksuele voorkeur. Hij schreef muziek die sterk geënd is op de Argentijnse traditionele muziek met duidelijke romantische structuren. Guastavino ontving veel awards voor zijn werk. Pianist Pieter Grimbergen onmoette tijdens zijn tournee in Zuid-Amerika in 1997 een man in Buenos Aires. De man duwde Grimbergen een partituur met muziek van Carlos Guastavino in de handen en vertelde met tranen in zjin ogen over het leven van Carlos. Tien jaar later besloot Grimbergen een CD met het werk van Carlos op te nemen. De gehele productie en opbrengsten van de verkoop van de CD is een publiek geschenk van pianist Pieter Grimbergen en producer Kees-Jan Smit aan Amnesty International.

Programma
20.00 uur welkomstwoord door Lloyd medewerker

20.05 uur start muziek (uitvoering door Pieter Grimbergen op de vleugel van stukken van de Argentijnse componist Carlos Guastavino)

20.35 Pauze

20.45 uur korte inleiding op de film door Margriet van Heesch en Miriam van der Have

21.00 uur start film

22.30 uur einde film en gelegenheid tot het stellen van vragen aan Margriet van Heesch en Miriam van der Have

Adresgegevens
Lloyd Hotel & Culturele Ambassade
Oostelijke Handelskade 34
1019 BN Amsterdam
Tel. 020 - 561 3636

10e Amnesty International Filmfestival
Van 26 tot en met 30 maart vertoont AIFF zo'n veertig speelfilms, documentaires en korte films over mensenrechten en menselijke waardigheid. Festivallocaties zijn filmtheaters Kriterion en Studio K in Amsterdam en Filmhuis Den Haag. In het verdiepingsprogramma gaan filmmakers, mensenrechtenactivisten en publiek met elkaar in gesprek. Het festival kent de VARA Publieksprijs en een jongerenprijs, de MovieSquad AllRightS Award.

Zie www.amnestyfilmfestival.nl voor meer informatie.

Op woensdag 12 maart verschijnt het festivalprogramma in Dagblad Trouw.

= = = = =

Noot aan de redactie -

Ingezonden persbericht