Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 17 maart 2008


10 maart 2008 - kamerstuk

Geachte Voorzitter,
Op 17 maart 2008 a.s. vindt in Brussel de vergadering plaats van de Raad van ministers voor Landbouw en Visserij van de Europese Unie. In deze brief informeer ik u over de onderwerpen die op de agenda staan en de Nederlandse inzet daarbij. Het is mogelijk dat er nog onderwerpen aan de agenda worden toegevoegd of juist worden uitgesteld tot een volgende vergadering.
De Raad zal trachten overeenstemming te bereiken over Raadsconclusies over de Commissiemededeling over de health check van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Voorts zal commissaris Fischer Boel de Raad informeren over de stand van zaken in de WTO-onderhandelingen en zal het Commissievoorstel om de melkquota per 1 april 2008 met 2% te vergroten ter besluitvorming worden geagendeerd. De Franse delegatie zal onder het agendapunt 'diversen' aandacht vragen voor beter georganiseerde agroketens en de Ierse delegatie zal tenslotte aandacht vragen voor de toekomstperspectieven van de schapensector.
Health check
COM(2007) 722
(Aanname)
Het voorzitterschap streeft er naar om overeenstemming te bereiken over Raadsconclusies over de Commissiemededeling over de health check. Mede op basis van deze Raadsconclusies zal de Commissie vervolgens wetgevingsvoorstellen opstellen en deze nog voor de zomer van dit jaar publiceren. Onder Frans voorzitterschap zal de Raad vervolgens in de tweede helft van 2008 deze wetgevingssoorstellen bespreken met als doel om tot een politiek akkoord te komen voor het einde van dit jaar. Ik steun het streven van het voorzitterschap tot aanname van Raadsconclusies en verwelkom de tekst die voorligt en naar mijn oordeel een gebalanceerde weergave is van de tot nu toe gevoerde discussies in de Raad. De conclusies sluiten goed aan bij de Nederlandse inzet, zoals geformuleerd in het kabinetsstandpunt over de health check, die ik u op 7 december 2007 toezond (TK 2007-2008, 28625, nr. 54).

Ik ben in het bijzonder positief over de nadruk op administratieve lastenverlichting, het stimuleren van de overgang van een historisch naar een regionaal model van inkomensondersteuning, vereenvoudiging van cross compliance, de zachte landing van de melkquotering en de beëindiging van de energiepremieregeling voor akkerbouwgewassen. In aanvulling hierop is mijn streven om in de conclusies ook expliciet te maken dat directe inkomenssteun in de toekomst meer kan worden gekoppeld aan maatschappelijke waarden. Ook zal ik pleiten voor een ruimere inzetbaarheid van artikel 69 van verordening
1782/2003, waarmee een deel van de nationale enveloppe voor inkomenssteun binnen de eerste pijler van het GLB kan worden herbestemd. Daardoor kan artikel 69 beter worden gebruikt als flankerend instrument voor de overstap van een historisch naar een regionaal model. Voorts zal ik benadrukken dat de private sector een belangrijke rol moet hebben in eventuele nieuwe initiatieven op het gebied van risico- en crisisbeheer. Verruiming nationale melkquota
(Aanname)
Ter besluitvorming ligt een voorstel voor van de Commissie om de nationale melkquota met 2% te verruimen per 1 april 2008. Ik heb mij de afgelopen maanden sterk gemaakt voor een quotumverruiming van 2 à 3 % in 2008 en ben blij dat de Commissie daartoe een concreet voorstel heeft gedaan. Ik verwacht dat het Commissievoorstel een gekwalificeerde meerderheid zal krijgen. De 2% extra quotum per 1 april 2008 die voort zou vloeien uit een dergelijk raadsbesluit komt overigens boven op de quotumstijging van 0,5% per 1 april 2008 waartoe reeds ten tijde van de besluitvorming over de Mid Term Review in juni 2003 werd besloten.
Diversen
a) WTO-onderhandelingen
(Informatie van de Commissie)
Commissaris Fischer Boel zal de Raad een overzicht geven van de stand van zaken in de WTO-onderhandelingen. Op 8 februari jl. presenteerde onderhandelingsvoorzitter Falconer herziene conceptmodaliteiten van een nieuwe WTO-landbouwovereenkomst. De bedoeling is het aantal uitstaande punten in de nieuwe tekst in de komende weken verder te verkleinen en daarmee voldoende basis te bieden om in april in besprekingen op ministerieel niveau tussen de belangrijkste spelers een doorbraak in de onderhandelingen mogelijk te maken.
De Nederlandse inzet voor een succesvolle WTO-ronde blijft onverminderd. Ik steun de inzet van de Commissie, die gericht is op een ambitieus en evenwichtig akkoord tussen en binnen alle drie de WTO-pijlers (landbouw, industriële markttoegang en diensten) en dat rekening houdt met zowel de offensieve als de defensieve belangen. Ik zal ook blijven benadrukken dat Nederland hecht aan non-trade concerns in zowel de huidige Doharonde als in toekomstige onderhandelingsrondes, het belang van parallelle uitfasering van exportsteun onderstrepen en aangeven dat bij de EU-keuze van gevoelige producten rekening moet worden gehouden met een aantal dierenwelzijnsgevoelige producten (pluimveevlees, eiproducten en varkensvlees).
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

10 maart 2008 IZ. 2008/480 3
b) Verantwoorde agroketen (Frankrijk)
De Franse delegatie zal aandacht vragen voor een verantwoord georganiseerde keten in het belang van producenten en consumenten. Frankrijk wenst juridische kaders te creëren ter stimulering van de organisatie van producenten- en brancheorganisaties, met inachtneming van de mededingingsregels. De organisatie van de producentenorganisaties in de groente- en fruitsector zou daarbij als voorbeeld moeten dienen. c) Toekomstperspectief schapensector (Ierland)
De Ierse delegatie zal tenslotte onder diversen aandacht vragen voor het toekomstperspectief van de schapensector in de Europese Unie.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg