Ingezonden persbericht


Goedheiligman voor spoedbezoek in hoofdstad: "voor een collega-heilige moet je iets over hebben."

Unieke ontmoeting sint nicolaas en sint patrick in amsterdam

Amsterdam, maart 2008 ­ De Amsterdamse Paleisstraat beleeft komende maandag een unieke ontmoeting tussen twee heiligen. De Spaanse goedheiligman St. Nicolaas komt vanuit zijn zomerverblijf in Spanje speciaal naar Nederland voor een wel heel belangrijk evenement. Totaal onverwacht komt hij voor een spoedbezoek naar Amsterdam om de Ierse heilige St. Patrick het eerste nummer van het nieuwe tijdschrift 'Ierland, verrassend veelzijdig' te overhandigen. Dat gebeurt om precies 13.00 uur voor de Ierse pub O'Reilleys aan de Paleisstraat 103/105.

Goedheiligman in Nederland
Het is bijna lente. De winterse buien maken steeds vaker plaats voor een zomers zonnetje. Sinterklaas en kerst lijken alweer een tijd geleden. Toch komt de goedheiligman volgende week maandag weer terug naar Nederland. Voor de aanhangers van Sinterklaas een 'once-in-a-lifetime' kans om een spectaculaire foto van de twee heiligen samen te maken. Want vanuit Spanje laat St. Nicolaas al weten dat deze gelegenheid zich nooit meer zal voordoen: "Dit is natuurlijk eens maar nooit weer. Enorm leuk om St. Patrick te ontmoeten, maar de kinderen in Nederland raken misschien een beetje in de war. Want het is bijna lente en geen 5-december. Maar voor een collega-heilige moet je af en toe iets over hebben.''

Hulp van Leprechaun en zwarte piet
Op de Ierse feestdag wordt St. Patrick vergezeld door zijn Leprechaun, een Iers mannelijk elfje. Nadat St. Patrick het eerste nummer van 'Ierland, verrassend veelzijdig' ontvangen heeft, zal zijn Leprechaun de handen uit de mouwen steken. Samen met Zwarte Piet, die Sinterklaas vergezelt, zal hij exemplaren van het nieuwe tijdschrift uitdelen op straat.

St. Patrick's Day
Heel bijzonder: het is maandag 17 maart ook nog eens St. Patrick's Day (Iers-Gaelisch: Lá Fhéile Pádraig). Dat is de nationale feestdag van Ierland en Noord-Ierland. Daarop wordt de beschermheilige van het land, St. Patrick, herdacht. Overal in Ierland wordt dit uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermissen en grote optochten. Een reden temeer voor Sinterklaas om de lancering van het nieuwe lifestyle magazine 'Ierland, verrassend veelzijdig' met St. Patrick mee te willen maken. Kijk voor meer informatie op www.fcklap.nl of www.ierland.nl.