Gemeente Lochem


Aanpak gladde tegels Hoofdstraat Gorssel

Maandag 17 maart starten de werkzaamheden

Aankomende maandag 17 maart start Straal Groep Wezep BV met het bewerken van de gladde tegels in de Hoofdstraat in Gorssel. Door voortvarend handelen van wethouder Bussink, de ruimte die de gemeenteraad hem heeft gegeven en de prettige samenwerking met de dorpsraad en de ondernemersvereniging wordt er eerder gestart dan de planning was. Verwacht wordt dat Straal Groep Wezep BV er ongeveer 15 'werkbare' dagen voor nodig heeft. Dit houdt in dat het niet mag regenen en dat de tegels droog moeten zijn. Omdat maart vaak zijn staart roert denken ze met een maand klaar te zijn.

Middels kogelstralen wordt het oppervlak van alle tegels in de Hoofdstraat opgeruwd. Kogelstralen houdt in dat er onder hoge druk kleine kogeltjes tegen het oppervlak van de tegel wordt geslagen, waardoor er putjes in het oppervlak ontstaan. Op de parkeervakken voor de winkels worden in de tegels, naast de putjes, ook zaagsneden aangebracht.

Onderzoeksbureau KOAC NPC heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken van de gladheid van de tegels. Uit dat onderzoek is gebleken dat op bepaalde plekken de tegels gladder zijn dan de norm die is gesteld voor dit soort tegels. De gladde plekken bevinden zich onder de bomen en op het gedeelte waar op woensdag de viskraam staat. De redenen waarom juist op deze plekken de tegels zo glad zijn, komt door de honingdauw die uit de bomen valt. Met name in de periode juni - augustus valt er veel honingdauw uit de bomen. De gemeente Lochem gaat in deze periode de tegels extra grondig reinigen. De vettigheid van de vis zorgt voor gladde plekken op en rondom de viskraam. Aan de visboer is gevraagd of hij een mat of kleed onder zijn kraam wil leggen, zodat het vet van de vis hierop terecht komt en niet op de tegels.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek werden er drie opties aangedragen om het oppervlak op te ruwen en de kans op wederom gladheid van de tegels sterk te beperken. Deze drie opties zijn: boucharderen, kogelstralen en het aanbrengen van zaagsneden in de tegels.

Uit die drie opties zijn het kogelstralen en het aanbrengen van zaagsneden als beste oplossingen naar voren gekomen. De derde oplossing, boucharderen; met perslucht puntige beitels tegen het oppervlak aanslaan, bleek in de praktijk niet uitvoerbaar. Er zijn geen machines voor handen die in staat zijn om op locatie de tegels te bewerken. Ook kostentechnisch was dit geen goede oplossing.

De overige twee opties heeft de gemeente laten uitvoeren op een aantal proefvlakken. Na beoordeling van proefvlakken zijn de gemeente, de Dorpraad Gorssel en de Ondernemersvereniging van Gorssel tot het besluit gekomen om deze bewerkingen uit te laten voeren.