Ingezonden persbericht


Society for International Development - Afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

Den Haag, 12 maart, 2008

Bali, opnieuw een wonder!

Jan Pronk geeft zijn visie op de stand van zaken na Bali. Hij zal zich focussen op de consequenties van duurzame ontwikkeling vis-à-vis de distributie van macht in de wereldeconomie. Wat is er gebeurd sinds Kyoto? Hebben wij gedaan wat wij afgesproken hadden? Wat is echt haalbaar en wat niet? Dat zijn de vragen die Jan Pronk zal behandelen in zijn SID lezing over "Climate, Scarcities and Development" bij de VU aanstaande maandag 17 maart om 18.00uur.

Al eind jaren tachtig zijn wereldwijd afspraken gemaakt om de stijging van CO2 uitstoot te beperken en de gevolgen ervan te bestrijden. In 1992 werd in Rio de Internationale Kaderovereenkomst Klimaatverandering getekend. Deze kwam zonder veel moeite tot stand en trad in 1994 in werking. Helaas werden er weinig concrete verplichtingen in opgenomen. In 1997 werd het Kyoto Protocol opgesteld. Gelet op de uiteenlopende inzichten en belangen van de verschillende partijen was de totstandkoming ervan in feite een wonder. Echter, een aantal landen, waaronder de VS en Australië, ratificeerden niet. Vervolgens werd op Bali in december 2007 een akkoord gesloten. Opnieuw een wonder. Maar zijn we er ook echt mee opgeschoten? Hoe zal het verder gaan in Kopenhagen in 2009? Wordt dat ook weer een wonder?

Voor de rijke landen is het proces totnogtoe niet eens zo slecht verlopen, zeker in vergelijking met het realiseren van de MDG's! Maar voor de landen in het Zuiden verloopt het minder positief. Zij krijgen de zwaarste klappen te verduren, terwijl ze geen geld voor noodzakelijke aanpassingen.

De lezing van Jan Pronk is een onderdeel van de SID-serie 'Emerging global scarcities and power shifts' over mondiale milieu-, water- en energieschaarstes en de uitdagingen die deze voor de internationale samenwerking met zich meebrengen.